Vijf tips om je overstap naar de cloud te vergemakkelijken

3 april 2023

De voordelen van een overstap naar de cloud zijn talrijk. Naast flinke kostenbesparingen, leidt die shift ook tot een verbeterde security en grotere flexibiliteit. Het is dus logisch dat organisaties volop bezig zijn met hun transitie naar de cloud. Toch loopt dit proces niet overal van een leien dakje. Semra Kurt, Senior Pre-Sales Cloud Consultant bij SoftwareOne, vertelt over vijf veelgemaakte fouten en geeft hierbij tips om deze te voorkomen bij jouw overstap naar de cloud.

1. Filter wat meegenomen wordt naar de cloud

Een veelgemaakte fout is dat de cloud teveel vanuit het perspectief van een infrastructuur wordt gezien. Niet-geoptimaliseerde workloads en projecten die maar weinig waarde bieden voor het bedrijf worden zo meegenomen naar de cloud. Het idee heerst: laten we migreren en de business versnellen. Dan wordt er een overeenkomst gesloten met een hyperscaler en gaat de migratie van start, zonder kritisch te kijken naar wat eigenlijk mee moet. Veel applicaties worden opnieuw gehost met de rechtvaardiging dat de kost reeds gemaakt is. Helaas wordt daarna vaak niet meer naar die apps omgekeken. Zonde dus van tijd en budget. 

2. Staar je niet blind op de technische migratie

Bij de migratie van applicaties kan je geneigd zijn om te kijken naar wat technisch het meest geschikt is. Toch is dat vanuit zakelijk oogpunt niet altijd de beste keuze. Want hoewel deze benadering vaak wel eenvoudiger is en voor meer wendbaarheid zorgt tijdens de migratie, kunnen de resultaten toch teleurstellend zijn voor je business.

Klanten hebben vaak hoge verwachtingen van de cloud. Deze worden bovendien nog extra aangewakkerd door de marketingmachine van diverse hyperscalers. Maar om mensen echt te overtuigen van de voordelen van de cloud moet je meer bieden dan eenzelfde ervaring als voorheen tegen dezelfde kost. Zeker wanneer er veel IT-resources komen kijken bij het migratieproces, de dagelijkse business wordt beïnvloed en andere strategische projecten worden uitgesteld.

3. Onderscheid op tijd welke wijzigingen nodig zijn op code-niveau

Veel organisaties vertrouwen op interne aannames over de technische levenscyclus, de consistentie van de architectuur, de kwaliteit van de code en de mogelijkheden voor refactoring (het herstructureren en verbeteren van bestaande code). Maar vooraf al aannemen dat iets wel zal werken, kan achteraf voor problemen zorgen. Zorg dus vóór je migratie naar de cloud voor inzicht in de benodigde wijzigingen in de applicatie. Kijk ook naar hoe haalbaar het refactoren van specifieke applicaties is, en let op, want ook binnen refactoring zijn er diverse niveaus. Wil je echt weten wat je in huis hebt en waar je tegenaan loopt bij een migratie, gebruik dan naast de al bekende en erkende methoden ook detectie- en inspectietools. 

4. Let op de samenwerking tussen afdelingen met verschillende belangen 

Bij de adoptie van de cloud focussen IT-managers op de vervanging van de datacenters en de besparing op de infrastructuur. Het developmentteam heeft een andere agenda en richt zich op de productiviteit en de mogelijkheden van de applicaties. Het is van belang deze verschillen te erkennen en ervoor te zorgen dat deze teams vanaf het begin samenwerken om de uitdagingen die bij cloudadoptie komen kijken, te overwinnen. Vragen die beide teams moeten beantwoorden zijn: hoe werkt de back-up? Hoe breiden we de bestaande beveiliging uit naar de cloud? En welk governancemodel hebben we in de cloud nodig? 

Het development team heeft een andere agenda en richt zich op de productiviteit en de mogelijkheden van de applicaties. De IT-managers focussen zich daarentegen op het vervangen van de datacenters en de besparing op de infrastructuur. Het is van belang deze verschillen te erkennen, en ervoor te zorgen dat de teams vanaf het begin samenwerken. Dankzij intensieve samenwerking kunnen de teams de uitdagingen die bij cloudadoptie komen kijken, overwinnen. Vragen die ze moeten beantwoorden zijn: hoe werkt de back-up? Hoe breiden we de bestaande beveiliging uit naar de cloud? En welk governance model hebben we in de cloud nodig?

5. Denk eraan om FinOps-expertise in te zetten voor kostenbesparing

De overstap naar de cloud wordt vaak aangestuurd door de behoefte om kosten te besparen. Toch ontbreekt het organisaties vaak aan Cloud Financial Management (FinOps)-expertise. Terwijl je juist met FinOps een geavanceerd kosten- en inkoopscenario in een multi-cloud omgeving kunt creëren.

System Integrators en cloudarchitecten zijn meestal geen experts op het gebied van licenties. Zij hebben weinig kennis van de dynamische prijzen in de wereld van IT. Maar licenties kunnen net flink in prijs verschillen. Bijvoorbeeld: wil je een licentie voor een database kopen, dan kun je deze rechtstreeks via een Marketplace kopen. Maar je kunt deze ook voordeliger aankopen via traditionele softwarecontracten met hybride rechten voor on-premise en de cloud. Een FinOps-expert zou dat adviseren.

Bouw je een businesscase op in de veronderstelling dat je de software in de cloud aanschaft als SaaS-oplossing (wat aanneembaar is voor een architect), dan maak je op de verkeerde manier een inschatting van de IT-uitgaven; de softwarekosten worden overschat of juist onderschat. We zien dat ook gebeuren bij cloudinfrastructuur, waar langetermijncontracten vaak zorgen voor hoge kosten per unit. Transparantie en voorspelbaarheid van kosten zijn essentieel om het meeste uit de cloud te halen. En daar heb je FinOps voor nodig.

Semra Kurt

Semra Kurt

Semra Kurt is Senior Pre-Sales Cloud Consultant bij SoftwareOne

Pin It on Pinterest

Share This