Nieuwe chips gaan enorm energieverbruik van datacenters met veel AI-applicaties afremmen

24 februari 2023

Het zal niemand ontgaan zijn: Artificial Intelligence is de afgelopen tijd enorm populair geworden. Enterprise en colocatie-datacenters merken dit dagelijks doordat interne of externe klanten steeds meer AI-applicaties draaien. Veel van deze toepassingen gebruiken echter zeer veel energie. Bedrijven als Nvidia hebben weliswaar veel aandacht besteed aan speciale GPU-chips voor AI-toepassingen, maar de focus lag daarbij toch vooral op het realiseren van zoveel mogelijk processorkracht voor de zeer rekenintensieve AI-software. Het gevolg? Datacenters waar veel AI-toepassingen worden gehost zien hun energieverbruik merkbaar stijgen

Andere chipfabrikanten zien daardoor een gat in de markt ontstaan. Intel bijvoorbeeld geeft actief advies over het verminderen van het energieverbruik van zijn GPU’s. Ook concurrent AMD kijkt steeds meer naar het energieverbruik van zijn voor AI-toepassingen bedoelde GPU’s. 

Analisten zijn daarnaast optimistisch over de plannen die ARM heeft als het om datacenters en AI gaat. Tijdens een interview op de financiële tv-zender CNBC gaf de nieuwe CEO van ARM – Rene Haas – aan dat deze van oorsprong Engelse firma veel ervaring heeft met het energiezuinig ontwerpen van processorarchitecturen. Niet voor niets zijn op ARM-ontwerpen gebaseerde chips erg populair in de wereld van de smartphones. In deze markt gebruiken zeer veel telefoons Machine Learning-toepassingen op basis van een op ARM-ontwerpen gebaseerde chip. Haas gaf in het interview met CNBC aan dat de kennis die het bedrijf hiermee heeft opgedaan prima te gebruiken is voor het energiezuiniger maken van servers waarop AI-toepassingen zijn geïnstalleerd.

Analisten zien het marktaandeel van op ARM-ontwerpen gebaseerde processoren in het datracenter gestaag groeien. Op ARM gebaseerde chips van Ampere’ worden bijvoorbeeld al veel gebruikt in cloud datacenters van Oracle en Equinix. Qualqomm nam eerder Nuvia over, een bedrijf dat eveneens gespecialiseerd is in op ARM-designs gebaseerde processoren voor datacenters. 

Nu het bedrijf ARM heeft aangegeven veel nadruk te gaan leggen op de combinatie van AI en energiezuinige architecturen, mogen we er vanuit gaan dat dit merkbare gevolgen gaat hebben voor het energieverbruik van datacenters die veel AI-applicaties hosten.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This