Bedrijven in EMEA omarmen reis-, samenwerkings- en beveiligingsapplicaties, blijkt uit Okta’s 2023 Businesses at Work Report

17 februari 2023

Aangewakkerd door de opkomst van hybride werken, zetten bedrijven in EMEA dubbel in op cloud-gebaseerde oplossingen, robuustere security-oplossingen en door automatisering aangedreven efficiëntie om veilig en duurzaam te groeien in 2023. Dat blijkt uit het negende jaarlijkse Businesses at Work rapport van Okta.

Het rapport, gebaseerd op een analyse van anonieme gegevens van meer dan 17.000 bedrijven, laat zien dat bedrijven hun meer investeren in prioriteiten als reizen en kantoorartikelen nu hun werknemers ernaar streven om weer verbinding te maken en samen te zijn in fysieke en hybride werkomgevingen. De top 50 meest gebruikte apps is te vinden onderaan dit media alert.

De snelst groeiende app-categorieën

De drie snelst groeiende app-categorieën van Okta wijzen op een snel veranderende wereld, waarin bedrijven hun investeringen anders prioriteren dan voorgaande jaren. 

 • Reizen veert op – Weinig sectoren hebben de afgelopen jaren zoveel volatiliteit gekend als de reissector, die worstelde om te herstellen van de COVID-19 pandemie en een wankele wereldeconomie. Uit het Businesses at Work rapport van 2023 blijkt dat de reissector in 2022 weer opleefde. EMEA verlegde zijn aandacht van e-handtekeningen en app-ontwikkeling – DocuSign en GitHub, die vorig jaar koplopers waren – naar het boeken van reizen en onkostenbeheer. TravelPerk werd de snelst groeiende app genoemd met een toename van het aantal klanten van 255%, gevolgd door Grammarly met 159%. De laatste noteerde ook een stijging van 516% in unieke gebruikers. Salesforce, ook bovenaan de lijst, registreerde 461% nieuwe unieke gebruikers. In totaal lieten reis-apps in het Okta-netwerk de sterkste jaar-op-jaar groei zien van alle categorieën, zowel in klanten (43%) als unieke gebruikers (197%).
 • Kantoorartikelen maken comeback – Terwijl kantoorartikelen vorig jaar uit de top 10 van app-categorieën vielen, blijkt uit het rapport van 2023 dat het bedrijfsleven over de hele wereld weer boomt. Het was de op één na snelst groeiende categorie in het afgelopen jaar, met een toename van 35% in klanten en een stijging van 77% in unieke gebruikers.
 • Design-apps blijven in trek – De op twee na snelst groeiende app-categorie in het wereldwijde netwerk van Okta was design, dat een groei van 31% in klanten sinds vorig jaar zag. Maar de top app categorie in EMEA varieert net zo sterk als hun gesproken talen. In het Verenigd Koninkrijk groeide design software met 27% YoY in aantal klanten. In Frankrijk staat samenwerking op het gebied van inhoud bovenaan met 63% groei op jaarbasis, terwijl Nederland de voorkeur geeft aan tools voor ontwikkelaars, die met 25% groeiden. In Duitsland staan, net als elders in Europa, verkoop- en marketingapps bovenaan met een stijging van 79%.

Veiligheid, samenwerking en efficiëntie om te groeien in tech

Waar de tech sector vorig jaar in het teken stond van samenwerking (Notion), ligt de nadruk dit jaar op beveiliging (Kandji) en vergaderbeheer (Calendly). In alle categorieën maakte Kandji, een bedrijf dat apparaten beheert, een stijging van 172% in klanten ten opzichte van vorig jaar en is daarmee Okta’s snelst groeiende app, wereldwijd. 

In EMEA blijft Okta de opkomst zien van cloud-infrastructuur en cloud-based samenwerkingsapps. Microsoft 365 blijft de populairste app op basis van het aantal klanten, terwijl Google Workspace op nummer 2 staat (hoger in EMEA dan wereldwijd) en AWS op nummer 3. 

46% van Okta’s Microsoft 365-klanten in EMEA gebruikt ook Google Workspace. Ook het gebruik van Slack neemt onder deze groep toe, tot 37% van Okta’s Microsoft 365-klanten in EMEA dit jaar. De inzet van Zoom daarentegen steeg “slechts” 1 procentpunt, van 34% vorig jaar naar 35% dit jaar. (Zie onderstaande grafiek voor meer details)

Productivity and Employee Wellbeing in Hybrid Work

Een andere populaire categorie in EMEA is HR, wat onder andere blijkt uit de opkomst van het HR-platform Bob. Hoewel het in een jaar eerder werd overtroffen door zijn concurrent BambooHR, realiseerde Bob ditmaal een recordgroei van 90% aan klanten en 115% aan unieke gebruikers ten opzichte van afgelopen jaar. Dit toont aan dat het voor werkgevers steeds belangrijker wordt om ervaringen te creëren waarbij de mens centraal staat en het welzijn van werknemers te bevorderen. 

Zero Trust omarmen en hybride werk beveiligen in EMEA

Terwijl het ondersteunen van hybride werk een grote prioriteit is voor Okta-klanten, is het beveiligen van dat werk dat ook. De inzet van beveiligingstools steeg wereldwijd met 23% in aantal klanten en 43% sinds vorig jaar in unieke gebruikers. Dit werd weerspiegeld in EMEA, waar 1Password het hardst groeide met 77% meer klanten en 104% meer unieke gebruikers sinds 2022. Okta zag ook een sterke groei van de ontwikkeltool Sentry – 57% klantengroei en 175% groei in unieke gebruikers.

Uiteindelijk is Zero Trust in het wereldwijde netwerk omarmd. Klanten van Okta benaderen Zero Trust strategisch vanuit verschillende perspectieven:

 • Netwerken: Het gebruik van risk-based policies is de afgelopen twee jaar met 147% gegroeid. 
 • Gebruikers: We hebben 60% groei gezien in het aantal klanten dat WebAuthn implementeert, de nieuwe wereldwijde standaard voor passwordless webauthenticatie.
 • Apparaten: Het aantal klanten dat device-trust configuraties inzet groeide met 21% sinds vorig jaar. 

Okta verwacht meer best-of-breed app augmentatie en groeiende Zero Trust adoptie te zien als bedrijven van alle groottes hun migratie naar de cloud voortzetten of voltooien. Top 10 meest gebruikte bedrijfsapps binnen Okta’s netwerk:

 1. Microsoft 365
 2. Amazon Web Services (AWS)
 3. Google Workspace
 4. Salesforce
 5. Zoom
 6. Atlassian Product Suite
 7. Slack
 8. DocuSign
 9. KnowBe4
 10. GitHub

Lees het volledige rapport hier.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This