Nieuwe ASIC van Fortinet versnelt convergentie van netwerk- en beveiligingsfunctionaliteit aan de rand van elk netwerk

9 februari 2023

Fortinet introduceert vandaag de FortiSP5. Deze chip brengt de beveiliging aan de rand van gedistribueerde netwerken naar een hoger plan. De FortiSP5 vormt de neerslag van de 20 jaar lange investeringen van Fortinet in ASIC-technologie en biedt aanzienlijke voordelen qua veiligheid en rekenkracht ten opzichte van traditionele CPU’s en ASIC’s voor netwerken. De FortiSP5 maakt het mogelijk om de kosten en het energieverbruik terug te dringen en veilige moderne veilige infrastructuren in te richten voor filiaal- en campusnetwerken en 5G-, edge computing-, en OT-omgevingen.

Ken Xie, oprichter, bestuursvoorzitter en CEO van Fortinet, zegt: “Met de introductie van de FortiSP5 zet Fortinet opnieuw brancherecords neer als het gaat om prestatievermogen, kostenefficiëntie en energiezuinigheid. Fortinet is de enige leverancier van security-oplossingen die gebruikmaakt van speciaal ontwikkelde ASIC’s. Deze vormen de neerslag van 20 jaar investeren in innovatie en bieden de veilige rekenkracht die nodig is voor de ondersteuning van de volgende generatie infrastructuren.”

Ongeëvenaard innovatieve en krachtig presterende beveiligingschips

De FortiSP5 zorgt met een toepassingsspecifiek ontwerp en ingebedde multi-core processors voor een snellere convergentie van netwerk- en beveiligingsfunctionaliteit. Dit biedt onder meer de volgende voordelen:

 • 17x snellere firewall-prestaties ten opzichte van marktleidende standaard-CPU’s. 
 • 3,5x snellere next-generation firewall (NGFW)-prestaties ten opzichte van leidende standaard-CPU’s; dit maakt het mogelijk om grotere volumes aan dataverkeer te inspecteren voor het detecteren en blokkeren van cyberbedreigingen.
 • 32x snellere encryptie voor de bescherming van gevoelige data en beveiliging van virtual private networks.
 • Diepgaande SSL-inspectie met een doorvoersnelheid van 2,5 Gbps voor het controleren van versleuteld dataverkeer op malware zonder nadelige gevolgen voor de netwerkprestaties.
 • Secure boot-functionaliteit die ervoor zorgt dat alleen goedgekeurde besturingssystemen kunnen worden opgestart, zodat bedrijfskritische structuren beschermd blijven tegen hacks van cybercriminelen.
 • Volumetrische bescherming tegen distributed denial of service (DDoS)-aanvallen.
 • Hardwareversnelde VXLAN- en GRE-encapsulatie voor veilige onderlinge tunnelverbindingen binnen gedistribueerde netwerken.
 • Hardwareversnelde, dedicated Quality of Service (QoS) voor het waarborgen van een optimale gebruikservaring voor latency-gevoelige toepassingen zoals videoconferencing.
 

Aanzienlijke kosten- en energiebesparingen

Als vijfde generatie 7 nanometer-chip verenigt de FortiSP5 meer mogelijkheden binnen een kleinere vormfactor. Dit biedt onder meer de volgende voordelen:

 • 88% lager energieverbruik ten opzichte van de leidende branchestandaard CPU
 • Brancheleidende prestaties per watt 
 • Een brancheleidende prijs-prestatieverhouding

Ondersteuning voor meer toepassingsscenario’s 

De FortiSP5 maakt het mogelijk om twee keer zoveel beveiligingstoepassingen gelijktijdig én sneller uit te voeren, zoals NGFW, zero-trust network access (ZTNA), SD-WAN en SSL-inspectie. De beveiligingschip biedt daarmee ondersteuning voor:

 • Filiaal- en campusnetwerken: De FortiSP5 zorgt voor een soepele en kostenefficiënte overstap op SD-Branch. De chip draagt bij aan beheereenvoud, lagere operationele kosten en verbeterde uptime van het netwerk. Naarmate meer organisaties de cloud en hybride werken omarmen zal FortiSP5 blijven fungeren als drijvende kracht achter Secure SD-WAN door het combineren van probleemloze toegang tot applicaties met een gebruikservaring van consistent hoge kwaliteit.
 • Edge computing: Organisaties zorgen voor efficiëntieverbeteringen en meer grip op de kosten krijgen door verwerkingsprocessen dichtbij de netwerkrand plaats te laten vinden. De FortiSP5 biedt ondersteuning voor uiterst snelle netwerken en bescherming tegen cyberbedreigingen voor zowel IT- als OT-omgevingen. De chip minimaliseert daarmee bottlenecks in de overdracht van netwerkverkeer.
 • Operationele technologie: De convergentie van IT en OT stelt infrastructuren bloot aan meer beveiligingsrisico’s die bedrijfsprocessen kunnen verstoren. De FortiSP5 biedt schaalbare convergentie van netwerk- en beveiligingsfunctionaliteit, zodat organisaties zowel hun OT- als IT-omgeving met één krachtig presterend platform kunnen beschermen.
 • 5G: Het gebruik van 5G binnen bedrijfsnetwerken is sterk in opmars. Deze technologie draagt bij aan innovatie aan de netwerkrand door het opvoeren van de bandbreedte en terugdringen van de latency. De FortiSP5 maakt een probleemloze overstap mogelijk door 5G-toepassingen te ondersteunen met een duurzaam en geoptimaliseerd platform. 

In de praktijk bewezen ‘system on a chip’-technologie

De FortiSP5 zal ondersteuning bieden voor de nieuwe generatie van FortiGate-firewalls die Fortinet later dit jaar uitbrengt. Het gaat om instapmodellen en modellen voor het middensegment. De vijfde generatie van de door Fortinet in eigen beheer ontwikkelde ‘system on a chip’-technologie bouwt voort op een succesvolle track record in de ondersteuning van de best presterende beveiligingsproducten binnen de branche. Dit blijkt onder meer uit het volgende:

Fortinet draagt bij aan de realisatie van duurzaamheidsdoelstellingen

De energie-efficiëntie en prestaties per watt van de FortiSP5 en de security-oplossingen die van deze chip gebruikmaken helpen organisaties met het reduceren van hun energie- en ruimteverbruik. Fortinet blijft innoveren om ervoor te zorgen dat elke generatie van zijn producten minder energie verbruikt en op duurzame wijze is vervaardigd.

Het hoofdkantoor van Fortinet in Sunnyvale is inmiddels omgevormd tot een faciliteit met een netto nul uitstoot. Fortinet streeft ernaar om zijn wereldwijde activiteiten in 2030 volledig koolstofneutraal te hebben gemaakt. Het werd recentelijk opgenomen in de 2022 Dow Jones Sustainability World Index en North America Composite Index als een van ’s werelds meest duurzame ondernemingen.

Brandon Butler, research manager Enterprise Networks bij IDC, vertelt: “Bedrijfsapplicaties en de eindgebruikers en apparaten die daar toegang toe zoeken zijn sterker geografisch verspreid dan ooit. Dit beweegt organisaties ertoe om hun netwerkrand en beveiligingsarchitectuur opnieuw onder de loep te nemen. Een sleutel tot succesvolle edge computing is krachtige beveiliging die niet ten koste gaat van de netwerkprestaties of gebruikservaring. Fortinet beschikt over 20 jaar ervaring met de ontwikkeling van ASIC-technologie die bijdraagt aan de realisatie van deze doelen, en zijn nieuwe FortiSP5 bouwt voort op dit erfgoed. Zijn aanbod van geconvergeerde netwerk- en beveiligingsoplossingen met op maat ontwikkelde chips helpt bedrijven aan een snellere transformatie van hun netwerkrand en beveiliging.” 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This