Onderzoek Palo Alto Networks: Zowat alle IT-managers van grote ondernemingen maakten een cyberinbreuk mee in 2022

3 februari 2023

Zowat elke Europese IT-manager van een grote onderneming heeft in 2022 te maken gehad met een cyberinbreuk (95 %), zo blijkt uit de recente What’s Next in Cyber Survey van Palo Alto Networks. Voor het onderzoek werden wereldwijd 1.300 leidinggevenden (CIO’s, CISO’s, CTO’s, CSO’s en COO’s), die de IT-infrastructuur van bedrijven met een omzet boven 250 miljoen dollar beheren, ondervraagd naar hun security-ervaringen in 2022.

Hybride werken

Grote ondernemingen zetten volop in op de vernieuwing van hun IT-infrastructuur, maar lopen vaak aan tegen organisatorische uitdagingen. Het thuiswerken is daar vaak helaas één van. De meeste Europese IT-managers (80 %) geven aan dat het aantal cyberincidenten sterk is toegenomen door het hybride werken en de onbeschermde apparaten.

Toeleveringsketen

Wanneer wordt gepolst naar de grootste gevaren voor 2023 op vlak van cybersecurity, blijken IT-managers in Europa het vaakst wakker te liggen van aanvallen op de toeleveringsketen (20 %) en zakelijke e-mailcompromittering (14 %). Bij Business E-mail Compromise neemt een hacker een bedrijfsmail over en doet hij zich voor als een werknemer. De top drie wordt vervolledigd door DDoS-aanvallen (13 %). Distributed Denial of Service-aanvallen zijn cyberaanvallen waarbij hackers zoveel aanvragen gelijktijdig versturen dat een website niet meer normaal kan functioneren.

20 vendoren

Opvallende vaststelling uit het onderzoek: Europese IT-managers van grote ondernemingen geven aan gemiddeld met 20 verschillende security-vendoren te werken, en met maar liefst 91 (!) verschillende security-tools. Eén op de drie IT-leidinggevenden (35 %) zegt dan ook dat het managen van de overvloed aan partners een uitdaging vormt voor de organisatie.

Raf Peeters, Country Director Belux bij Palo Alto Networks, vult aan: “Cybertransformatie is alleen mogelijk wanneer CIO’s en CISO’s zich bevrijden van de huidige legacy-architectuur. Ze moeten die infrastructuur heruitvinden voor de toekomst – een toekomst waarin de meest complexe bedreigingen in realtime en op elke schaal worden tegengehouden. Enkel zo kunnen we de vindingrijke cybercriminelen een stapje voor blijven.”

Het onderzoek is in opdracht van Palo Alto Networks uitgevoerd in augustus 2022 door Wakefield Research bij 1.300 leidinggevenden wereldwijd die de IT-infrastructuur beheren van bedrijven met een omzet boven 250 miljoen dollar.

Bekijk de belangrijkste onderzoeksresultaten hier.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This