Fujitsu digitaliseert gedeelte Nürburgring met behulp van kunstmatige intelligentie

27 januari 2023

Racecircuit de Nürburgring geeft groen licht voor een uitgebreide digitalisering van de Nordschleife, een wereldberoemd gedeelte van het circuit. Hiervoor levert het Japanse IT-bedrijf Fujitsu kunstmatige intelligentie, dat meer inzicht moet geven in hoe de veiligheid van dit deel van het circuit verbeterd kan worden.

Het voorbereidende werk voor deze innovatie loopt inmiddels al een jaar. In die periode installeerde Fujitsu HD-camera’s langs een 2,8 kilometer lang traject en verbond deze met glasvezel. Tegelijkertijd ontwikkelde de IT-dienstverlener een AI-systeem dat relevante incidenten direct registreert en doorstuurt naar het operationeel management. “Hierdoor kunnen coureurs in de toekomst tijdens de race via LED-displays direct worden gewaarschuwd voor gevaren”, aldus Joern Nitschmann, Hoofd Productie en Automotive Centraal-Europa bij Fujitsu. “Zo kunnen alle betrokkenen de situatie sneller inschatten en daarop anticiperen. De software bevat AI-objectherkenning die voertuigen en mensen op het circuit identificeert. Het mooie aan dit systeem is dat het modulair werkt, en dus schaalbaar is. Hierdoor kunnen we het eventueel uitbreiden naar meer delen van het circuit.”

AI versus menselijke capaciteit

Uit de testfase blijkt dat installaties naar behoren werken. Het nieuwe systeem, dat ongeveer 21 kilometer van de Nordschleife zal bestrijken, is naar verwachting al in 2025 volledig operationeel. Christian Stephani en Ingo Böder, managing directors van de Nürburgring, zijn blij met de innovatie: “Dit project is erg belangrijk voor ons. Het maakt de Nordschleife veiliger en klaar voor de toekomst. Voor ons is het een van de meest omvangrijke innovaties in de geschiedenis van de Nürburgring. Kunstmatige intelligentie is hier de beste oplossing, omdat geen mens de beelden van zoveel camera’s real-time kan monitoren, evalueren en hier naar handelen. Met Fujitsu hebben we een partner die niet alleen de nodige expertise en geschikte oplossingen biedt, maar ook onze passie deelt voor dit historische circuit.”

Veiligheid hoogste prioriteit

Momenteel komen meldingen over gevaren en incidenten via radio binnen bij de wedstrijdleiding. Camera’s en kunstmatige intelligentie versnellen dit lange proces, zodat hulp eerder ter plaatse is. Uiteindelijk wil men – via AI – de onregelmatigheden automatisch detecteren, zodat de veiligheid drastisch verbetert. Jörn Nitschmann, Head of Digital Transformation Unit DACH bij Fujitsu Services GmbH: “Vooral op de Nürburgring, waar race-enthousiasme en traditie samenkomen, heeft veiligheid de hoogste prioriteit. Dit geldt voor professionele coureurs, maar ook voor particuliere bezoekers en organisatoren. Die veiligheid bereiken we met perfecte organisatie en goed werkende processen. Slimme technologie helpt ons hierbij.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This