In 2022 gebruikte bijna 30% van de Belgen minstens één met internet verbonden huiselijk apparaat. Die toepassingen dienen onder andere voor woningbeveiliging, zoals een alarmsysteem, veiligheidscamera of rookdetector (13%); voor energiebeheer, zoals een slimme thermostaat, verbruiksmeter of verlichting (14%) of als een spraakassistent zoals Google Home (10%). Onder de bedenkingen die het grootschalige gebruik van die huishoudelijke apparaten oproept, komt de beveiliging van gegevens het vaakst naar voor. 28 januari is het Data Privacy Day, meteen de ideale gelegenheid om nog enkele tips vanonder het stof te halen om je gegevens beter te beschermen.
1. Creëer sterke wachtwoorden
Een wachtwoord is de eerste en meest voor de hand liggende manier om je gegevens te beschermen. Voor een sterke beveiliging moet dit best letters, cijfers, symbolen, hoofdletters en kleine letters bevatten. In de meeste gevallen worden gebruikers gewaarschuwd wanneer het wachtwoord niet aan die eisen voldoet en worden ze begeleid bij het instellen van een voldoende veilig wachtwoord.
Enkele extra voorzorgsmaatregelen zijn echter raadzaam:
- Deel je wachtwoorden niet
- Wijzig bij een risicowaarschuwing je wachtwoord of zelfs je aanmeldingsgegevens
- Gebruik unieke wachtwoorden voor elk van je verbonden diensten of accounts, en centraliseer die in een veilige en betrouwbare wachtwoordmanager.
2. Wees bedachtzaam bij het delen van gegevens
Wanneer je je registreert voor een dienst, vertrouw je een bepaalde hoeveelheid persoonsgegevens toe aan de dienstverlener. In Europa zijn bedrijven verplicht te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR), waarvan de algemene logica is om het verzamelen van gegevens tot een minimum te beperken, de gebruiker te allen tijde te informeren over het doel daarvan en die in staat te stellen al dan niet, op omkeerbare wijze, in te stemmen met de details daarvan. Gebruikers moeten van dit recht gebruikmaken en goed kijken naar de doeleinden van de persoonlijke informatie die zij verstrekken wanneer zij zich registreren voor een nieuwe dienst. Ook kennis van het verschil van persoonlijke en noodzakelijke gegevens is cruciaal.
Houd je apparaten up-to-date
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je apparaten en applicaties steeds up-to-date zijn. Die updates maken namelijk niet enkel nieuwe functies mogelijk, maar zorgen ook voor een optimaal beveiligingsniveau. Hiervoor is het raadzaam om regelmatig de website van de fabrikant te bezoeken en de status van je applicaties op je smartphone te controleren.
Wat met beveiligingscamera’s?
De privacy rond beelden van beveiligingscamera’s binnen of buiten roept nog veel vragen op: Wat gebeurt er met de opgevangen informatie? Waar wordt die opgeslagen of verzonden? Hoe wordt die overdracht versleuteld? Om de privacy optimaal te waarborgen, is het belangrijk na te gaan of de camera’s enkel lokaal videobeelden opslaan op een microSD-kaart en of die kaart gecodeerd is om de inhoud ervan beter te beschermen. In die gevallen zal wanneer zich een ongewone gebeurtenis voordoet, een beeld daarvan naar de servers van de providers worden gestuurd en opgehaald worden door de smartphone van de gebruiker. De provider versleutelt dan de communicatie tussen zijn servers, het product en de smartphone. De informatie is dus beschermd en kan niet worden gelezen door een hacker.
Daarnaast is het best ook te kiezen voor beveiligingscamera’s die enkel opnemen volgens de voorkeuren van de gebruikers zelf. Dankzij gezichtsherkenningstechnologie kunnen camera’s bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen gezinsleden en indringers. Gebruikers kunnen de opname activeren wanneer de camera een onbekend gezicht detecteert en die uitschakelen voor hun dierbaren. Dat geeft hen gemoedsrust in de privacy van hun huis.
Betekent dit dat je geconnecteerde devices best vermijdt? Zeker niet, maar je moet wel weten dat het niet gaat om speelgoed en je bewust zijn van de nodige veiligheidsmaatregelen om zo mogelijke gevaren te vermijden.