Normative past tools aan voor nauwkeurigere CO2-rapportage

25 januari 2023

Normative voegt een reeks nieuwe updates toe aan zijn tool en stelt bedrijven in staat hun CO2-emissies nauwkeuriger te verantwoorden en publiceren.

In 2023 zullen veel bedrijven voor het eerst hun CO2-uitstoot rapporteren. Om deze emissies te kunnen melden, moet een bedrijf ze eerst berekenen, een proces waarbij activiteiten en aankopen worden afgezet tegen de daaruit resulterende CO2-uitstoot. Dit is vooral lastig te realiseren in de waardeketen, omdat het hier lastig kan zijn om alle data te verzamelen – vooral voor bedrijven met duizenden leveranciers. 

“Normative helpt ons de nauwkeurigheid van onze emissieberekeningen te verbeteren voor al onze activiteiten, inclusief de uitstoot van bedrijven die we financieren, zodat we erop kunnen vertrouwen dat we onze volledige CO2-voetafdruk meten en rapporteren”, zegt Richard Williams, CIO bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Voor de periode van financiële jaarverslagen in 2023 heeft Normative zijn berekenings- en rapportagemethoden verbeterd, waardoor het een nauwkeuriger beeld kan geven van de hoeveelheid CO2-emissies. Met deze optimalisaties van Normative kunnen duurzaamheidsprofessionals sneller en efficiënter hun emissies rapporteren in 2023 en daadwerkelijk voor verandering zorgen. De verbeteringen betreffen:

  • Nauwkeurigheid: Normative heeft sinds de vorige  periode van financiële jaarverslagen bijna 10.000 emissiefactoren toegevoegd aan de database en het aantal categorisaties verhoogd tot bijna 9.000. Een uitgebreide database zorgt voor nauwkeurige berekeningen.
  • Personalisatie: Gebruikers kunnen hun data nu beter organiseren binnen Normative, zodat hun uitstootprofiel overeenkomt met de manier waarop hun bedrijf opereert. 

“De toevoeging van bijna 10.000 nieuwe emissiefactoren maakt onze tool voor CO2-boekhouding nu nog overzichtelijker en krachtiger. Dit versterkt onze positie als marktleider op het gebied van nauwkeurige CO2-berekeningen”, zegt Kristian Rönn, CEO en medeoprichter van Normative.

Wanneer bedrijven hun uitstoot onnauwkeurig of niet volledig rapporteren, kunnen ze worden beschuldigd van greenwashing of riskeren ze dat ze niet aan de regelgeving voldoen. Dit kan op zijn beurt weer juridische en financiële gevolgen hebben.

De tool voor CO2-boekhouding van Normative stelt bedrijven in staat om hun emissies volledig te berekenen. De tool baseert zich op meer dan 30 miljoen datapunten om de activiteiten en financiële uitgaven van een bedrijf te vertalen in een uitgebreide berekening van de CO2-voetafdruk. Dankzij de hoge mate van automatisering is de tool vooral waardevol voor grote ondernemingen, waarvan de complexe activiteiten en waardeketens moeilijk handmatig te analyseren zijn. 

De berekeningsmethode van Normative is gebaseerd op het Greenhouse Gas Protocol. Dit is het meest erkende en vertrouwde kader voor de berekening van de CO2-uitstoot van bedrijven. Normative is uniek binnen de sector omdat het bedrijf een gedetailleerd overzicht van zijn methodologie heeft gepubliceerd om de transparantie en controleerbaarheid van zijn berekeningen te vergroten.

“Met deze optimalisaties van de berekenings- en rapportagefuncties van Normative, helpen we bedrijven om volgens de regel- en wetgeving te rapporteren en duurzame veranderingen te stimuleren in 2023”, besluit Kristian Rönn.

Meer informatie over hoe Normative te werk gaat is hier beschikbaar.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This