Dassault Systèmes presenteert met 3D-mappingproject Urban Renaissance visie op moderne, duurzame en gezonde stad

19 januari 2023

Kunstenaars helpen techbedrijven regelmatig bij het ontwikkelen van innovatieve ideeën. Ook demonstreren zij vaak innovaties die mogelijk zijn door het slim toepassingen van softwareapplicaties. Zo ook Koreaanse kunstenaar en onderzoeker Yiyun Kang. Zij ontwikkelde samen met Dassault Systèmes een visie op de moderne, duurzame stad.

Dassault Systèmes heeft op basis van die ideeën nu ‘Urban Renaissance’ aangekondigd. Dit is het meest recente onderdeel van de ‘The Only Progress is Human’-initiatieven om een betere toekomst vorm te geven. Urban Renaissance toont de visie van Dassault Systèmes op de stad van morgen door middel van een innovatieve 3D-videomappingprojectie, zoals deze is ontworpen door de Koreaanse kunstenaar en onderzoeker Yiyun Kang. De projectie is te zien op het Dongdaemun Design Plaza in Seoul.

Duurzame en gezonde steden

“De stad van morgen moet veerkrachtig zijn om duurzaam te zijn. We hebben nieuwe oplossingen nodig waarmee burgers gebruik kunnen maken van een virtual twin van hun stad. Hiermee kunnen ze oplossingen in de virtuele wereld testen voordat ze in de echte wereld worden geïmplementeerd”, zegt Victoire de Margerie, Vice President, Corporate Equity, Marketing & Communications, Dassault Systèmes. 

“Urban Renaissance onderzoekt hoe duurzame steden kunnen gedijen naarmate de verstedelijking toeneemt. Hiervoor hebben we gekozen voor de drukke en levendige stad Seoul. We werken samen met Yiyun Kang, een gerenommeerde kunstenaar en onderzoeker die onze visie op stedelijke renaissance weerspiegelt. Dat is een visie voor de duurzame en gezonde stad van morgen.”

De onthulling van Urban Renaissance en een hieraan gekoppelde talkshow wordt op 31 januari om 17.00 uur CET uitgezonden tijdens een live-evenement op LinkedIn, YouTube en de website van Dassault Systèmes. Kijkers krijgen de kans om het monumentale kunstwerk van de kunstenaar te ontdekken zoals deze op het Dongdaemun Design Plaza wordt geprojecteerd. Ook kunnen zij leren hoe de stad van morgen er volgens Dassault Systèmes en experts zoals Bogdan Zaha van Zaha Hadid Architects uit zal zien. Om Urban Renaissance live te zien, klik hier.

Betere levenskwaliteit via virtual twins

De bevolking groeit en het aantal klimaatproblemen neemt toe. Steden moeten daarom in alle opzichten duurzamer en gezonder worden. Tegelijkertijd moet men blijven streven naar een betere levenskwaliteit voor alle bewoners en bezoekers. Dat vraagt om de bouw van duurzame gebouwen, hernieuwbare materialen, het betrekken van burgers bij het definiëren van de stad van morgen, meer inclusieve openbare diensten en nieuwe oplossingen voor mobiliteit, landbouw en groenere energie.

Dassault Systèmes loopt voorop door de technologie te bieden voor het modelleren, simuleren, analyseren, visualiseren en ervaren van complete steden in de virtuele wereld, zogeheten virtual twin-ervaringen. Hiermee is het mogelijk om de stedenbouw en de kwaliteit van het leven daarin verder te verbeteren. 

Deze virtual twin-ervaringen zijn visuele, digitale 3D-modellen die de werkelijkheid met wetenschappelijke nauwkeurigheid weergeven en worden getest en geperfectioneerd in de context van hun gebruik. Deze houden rekening met zowel de stadsomgeving als de infrastructuur en grondstoffen die nodig zijn om deze te bouwen. Burgers, bedrijven en ambtenaren kunnen virtual twins gebruiken voor samenwerking aan een duurzamere, circulaire toekomst. De sociale en ecologische gevolgen van elke ontwerpbeslissing kunnen ze via de virtual twin van de stad simuleren en begrijpen, voordat ze de optimale oplossing implementeren.

Dongdaemun Design Plaza: symbool voor stedelijke renaissance

Het Dongdaemun Design Plaza is het perfecte voorbeeld van de potentie van de software van Dassault Systèmes. Het is bedacht en ontworpen door Zaha Hadid Architects met behulp van CATIA, een van de oplossingen van Dassault Systèmes. Het Dongdaemun Design Plaza, afgekort als DDP, is een belangrijk stedelijk herkenningspunt in Seoul met een neofuturistisch ontwerp dat wordt gekenmerkt door zijn krachtige gebogen vormen. Het gebouw is het middelpunt van Zuid-Korea’s ontwerp-, kunst- en modecentrum en een populaire bestemming voor zowel lokale bewoners als toeristen.

“Geofuture is mijn grootschalige publieke projectiewerk dat de DDP in Seoul in kaart brengt. Geïnspireerd door de visie van Dassault Systèmes om onze stad te ontwerpen, verbeeldt dit project ons toekomstige leven dat zal worden gerealiseerd door duurzame innovatie”, aldus Yiyun Kang.

Over Yiyun Kang

Dr. Yiyun Kang

Dr. Yiyun Kang behaalde haar BFA aan Seoul National University, MFA aan UCLA’s Design & Media Arts en PhD aan Royal College of Art (RCA). Kang is momenteel gastdocent aan de RCA en een fellow van de Royal Society of Arts (FRSA). Ze hield tentoonstellingen in tal van kunstinstellingen, waaronder het Seoul Museum of Art, het Victoria and Albert Museum (V&A), en nam deel aan internationale evenementen zoals de Architectuurbiënnale van Venetië en het Shenzhen New Media Art Festival. 

Kang deed haar artist residency in V&A, Korea National Museum of Modern and Contemporary Art (MMCA) en Seoul Museum of Modern Art. In 2020 nam ze als enige Koreaanse kunstenaar deel aan het transcontinentale kunstproject CONNECT, BTS. In 2017 ontving ze de Red Dot Award met Deep Surface, een tentoonstelling in opdracht van Max Mara. Het werk van Kang is aangekocht door V&A. 

Kang is te zien in de Art+Technology-serie van Bloomberg. Ze heeft gepubliceerd in onder andere het Leonardo Journal (MIT Press) en Practices of Projections, uitgegeven door Oxford University Press. Kang heeft in 2022 de British Council Alumni Award for Culture and Creativity ontvangen. Ze nam deel aan verschillende conferenties en symposia, waaronder SIGGRAPH en NEXUS Pavilion, georganiseerd door La Biennale di Venezia. Kang geeft ook lezingen aan Politecnico di Milano (Milaan), SOAS University of London (Londen) en Sotheby’s Institute of Art (Londen), Seoul National University (Seoul) en KAIST (Daejeon). Onlangs had Kang een solotentoonstelling Anthropause bij PKM gallery (Seoul), en haar groepstentoonstelling Cubically Imagined reist van Parijs naar Hong Kong, Moskou en Beijing.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This