Belgisch Time.lex doet mee aan EU-project voor eigen dns-infrastructuur

28 december 2022

De Europese Commissie is eerder dit jaar DNS4EU gestart, een project om een eigen DNS-infrastructuur voor de EU op te zetten. DNS4EU wordt ontwikkeld door een Europees consortium onder leiding van het Tsjechische bedrijf Whalebone. Ook het Belgische Time.lex neemt deel aan dit project.

Het doel van DNS4EU is om EU-burgers, bedrijven en instellingen te voorzien van een veilige, privacy-conforme en krachtige DNS. Een Domain Name Server is het ‘adresboek van het internet’ waarmee op internet via domeinnamen in plaats van reeksen getallen kunnen worden gebruikt. Het project zal een vitaal onderdeel worden van de Europese internetsoevereiniteit.

DNS4EU maakt deel uit van de EU-visie om de digitale onafhankelijkheid van de EU te versterken en dient als alternatief voor het huidige openbare DNS dat wordt aangeboden door in de VS gevestigde technologiegiganten. De Europese Commissie streeft ernaar de gegevens van gebruikers in de digitale ruimte van de Unie te bewaren en de dienst aan zoveel mogelijk Europeanen te bieden, terwijl de hoogste privacynormen worden nageleefd.

“Ons doel is om 100 miljoen mensen te beschermen dankzij DNS4EU. Om deze mijlpaal te bereiken, moeten we samenwerken met mobiele en internetservicebedrijven over het hele continent. Daarom zullen we niet alleen nieuwe openbare infrastructuur introduceren, maar ook de operators in de architectuur opnemen”, legt Richard Malovic, CEO van Whalebone, uit.

Het plan is om de huidige infrastructuur van telecommunicatiebedrijven en internetproviders te combineren met nieuwe openbaar toegankelijke DNS-resolvers. Het biedt zowel gratis DNS-service aan de burgers en instellingen als verbeterde premium beveiligingsservices.

“Dit is geweldig nieuws voor de Europese telecommunicatie- en technologiesector en een fantastisch voorbeeld van hoe Europese telco’s gelijke tred houden met hun internationale concurrenten, vooral in de huidige technologiesector”, zegt Alejandro Plater van A1 Telekom Austria Group, een van de eerste voorstanders van het initiatief.

Om de oplossing voor iedereen toegankelijk te maken, koos de Europese Commissie een team van diverse leden met een lange ervaring in het veld. “Ons consortium omvat particuliere bedrijven, onderzoeksinstellingen, een ngo, een universiteit, openbare instellingen, meerdere sectorale en nationale Computer Emergency Response Teams (CERT’s) en nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN’s) – allemaal gericht op cyberbeveiliging en internetinfrastructuur. Dankzij deze mix kunnen we een echt duurzame, onafhankelijke en stabiele oplossing bieden”, volgt coördinator van het voorstel Petr Soukeník.

Whalebone is een Tsjechisch bedrijf voor cyberbeveiliging en digitale levensbescherming. Sinds 2016 biedt Whalebone real-time DNS-beveiliging aan meer dan 300 telco’s, ISP’s, ondernemingen en instellingen over de hele wereld, waarbij internetgebruikers worden beschermd tegen cyberdreigingen door een combinatie van bedreigingsinformatie en machine learning.

Verdere leden van het consortium zijn Abi Lab (CERTFin IT), Centro Nacional de Cibersegurança (CERT.PT), CESNET (CZ), CZ.NIC (CZ), Czech Technical University Prague (CZ), deSec (DE), Ministry of Electronic Governance (BG), NASK (CERT Polska), National Cyber Security Directorate (RO), F-Secure (FI), Sztaki (Hun-CERT) en Time.lex (BE).

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This