‘Bedrijven moeten medewerkers leren vertrouwen in plaats van hen constant te controleren’

16 december 2022

Onze werkwereld is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd. Voor mensen met een kantoorbaan is het een gewoonte geworden om enkele dagen van thuis uit te werken. Organisaties zonder structureel telewerkbeleid dreigen dan ook het juiste talent te verliezen in een competitieve jobmarkt, waar vooral Gen Z erg kritisch is voor hun werkgever.

Volgens Dennis Valkema, Benelux Leader bij Deel, moeten bedrijven dringend anders gaan kijken naar hun hybride beleid en het aanwerven van talent. Volgens hem wordt 2023 dan ook het jaar waarin bedrijven de grenzen opengooien om de juiste mensen te vinden. 

Telewerk is naast loonsopslag één van de aantrekkelijkste voordelen voor werknemers. Dat bleek eerder dit jaar nog uit een onderzoek1 van Eline Moens die verbonden is aan de UGent. Werknemers zijn zelfs bereid om minder loon te aanvaarden in ruil voor meer telewerk. De juiste mensen vinden voor je openstaande vacature is er het afgelopen jaar dus niet makkelijker op geworden. Volgens Dennis Valkema van Deel zullen organisaties in 2023 dan ook steeds vaker buiten de landsgrenzen op zoek gaan naar nieuwe medewerkers.  

Dennis Valkema, Leader Deel Benelux

“Dankzij technologie kunnen we van overal ter wereld onze job blijven uitoefenen en inbellen voor een vergadering. Waarom zou je daar als bedrijf geen gebruik van maken? Zeker in de IT-sector zijn er veel interessante en beschikbare profielen in onze buurlanden of binnen dezelfde en aangrenzende tijdzones. Je vergroot de talentenpool waarin je vist, zodat je de juiste kandidaat kan vinden die echt bij je bedrijf past. De prioriteit verschuift van waar je werknemers leven en werken, naar wat ze kunnen bijdragen aan het succes en de groei van je bedrijf.”

Meer vertrouwen nodig

Om ten volle te kunnen profiteren van de voordelen van buitenlandse medewerkers, is er volgens Valkema bij Belgische bedrijven nog wel een switch nodig van bedrijven die een hybride beleid goedkeuren, naar bedrijven die voor een remote-first aanpak gaan. Bij het hybride beleid ga je nog af en toe naar kantoor, bij remote-first werk je enkel vanop afstand. Dat vergt een andere manier van werken, waarbij bedrijven meer vertrouwen moeten hebben dat het telewerken de productiviteit niet schaadt. 

“Bedrijven moeten naar zichzelf durven kijken en zich afvragen waar dat wantrouwen richting hun medewerkers vandaan komt”, aldus Dennis Valkema. “In mijn ogen zijn medewerkers die thuis alles op orde hebben productiever en gelukkiger, dan iemand die tegen zijn zin een 9-to-5 op kantoor werkt. We moeten de discussie over hybride werken durven verleggen: van het controleren van medewerkers naar het vertrouwen van de mensen die je zelf hebt aangenomen.”

Betere balans

Bedrijven die overschakelen op een remote-first strategie, kunnen medewerkers een betere balans bieden tussen werk en privé, wat het welzijn verbetert. Toch zijn er twee belangrijke uitdagingen voor bedrijven die in het buitenland willen rekruteren: het naleven van lokale arbeidswetten en (wereldwijde) salarissen en belastingen. Die evolueren snel, en het niet opvolgen ervan kan voor grote problemen zorgen.  

Deel is een compliance- en payroll platform dat bedrijven helpt bij het aanwerven en uitbetalen van remote medewerkers. Als globaal bedrijf hebben ze de expertise van de diverse lokale arbeidswetten, salarissen en taxen. Deel is sinds midden november ook aanwezig op de Belgische markt, waar het bedrijven helpt zoals Cowboy, Inigriti, Airbnb en AWS.  

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This