Microsoft koopt Britse startup voor gegevensoverdracht met zeer hoge snelheden

12 december 2022

Microsoft heeft vandaag aangekondigd dat het Lumenisity heeft overgenomen, een Britse startup die ‘hollow core fiber’ (HCF) technologieën ontwikkelt, voornamelijk voor datacenters en ISP’s. Volgens Microsoft zal de overname het bedrijf in staat stellen “zijn wereldwijde cloudinfrastructuur verder te optimaliseren” en te voldoen aan de latency- en beveiligingsbehoeften van zijn cloudplatform- en serviceklanten.

Een HCF-kabel combineert glasvezel met coaxkabel. Ze bestaan al sinds de jaren ’90, maar wat Lumenisity hier aan toevoegt, is een eigen ontwerp met een met lucht gevuld centraal kanaal dat omringd is door een ring van glazen buizen. Licht gaat immers sneller door lucht dan door glas. In een proef met Comcast in de VS in april kon een enkele fibre van Lumenisity HCF snelheden leveren van 10 Gbps tot 400 Gbps.

“HCF kan voordelen bieden in een breed scala van sectoren, waaronder de gezondheidszorg, financiële dienstverlening, productie, detailhandel en overheid”, schreef Girish Bablani, CVP van Microsoft’s Azure Core-activiteiten, in een blogpost. “Voor de publieke sector kan HCF verbeterde beveiliging en inbraakdetectie bieden voor federale en lokale overheden over de hele wereld. Omdat HCF in de gezondheidszorg de omvang en het volume van grote datasets kan accommoderen, kan het helpen bij het versnellen van het ophalen van medische beelden, waardoor het voor aanbieders gemakkelijker wordt om medische beeldvormingsgegevens in de cloud op te nemen, te behouden en te delen. En met de opkomst van de digitale economie zou HCF internationale financiële instellingen kunnen helpen bij het zoeken naar snelle, veilige transacties in een brede geografische regio.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This