Nieuw onderzoek toont aan dat datasamenwerking essentieel is om humanitaire uitdagingen aan te pakken

9 december 2022

Nieuw onderzoek van Lenovo toont aan dat bedrijven gemiddeld 3 miljoen dollar gaan investeren in datatechnologieën om winst en doel in evenwicht te brengen.

Lenovo maakt vandaag de resultaten bekend van het ‘Data for Humanity’-rapport. In het onderzoek wordt een gezamenlijke aanpak van data genoemd als fundamenteel voor het verbeteren van de wereldwijde stabiliteit en veiligheid. Ook blijkt dat bedrijven die met succes data gebruiken in verschillende bedrijfssectoren, meer dan andere bedrijven actie ondernemen tegen humanitaire uitdagingen. Deze zelfde groep, die Data Leaders wordt genoemd, profiteert ook al financieel: meer dan driekwart (78%) heeft de afgelopen 12 maanden zijn inkomsten verhoogd, vergeleken met slechts de helft (50%) van de bedrijven die hun data niet volledig benutten. Uit de studie blijkt ook dat bedrijven die verwachten hun inkomsten met 50% te verhogen, de komende 12 maanden gemiddeld 3 miljoen dollar zullen investeren in datatechnologie en -initiatieven. Maar hoewel winst ongetwijfeld belangrijk is in deze turbulente tijden, is het doel even belangrijk voor bedrijfsleiders.

“Data heeft het potentieel om veel zakelijke en humanitaire uitdagingen aan te pakken en tegelijkertijd de winst te verhogen. Het is dus een win-winsituatie voor organisaties die actief de waarde benutten van de data die ze hebben”, zegt Giovanni Di Filippo, EMEA President, Lenovo Infrastructure Solutions Group. “Het is duidelijk dat bedrijfsleiders die groot genoeg zijn om een verschil te maken voor de wereld dit erkennen nu ze de investeringen in mogelijkheden zoals kunstmatige intelligentie, voorspellende analyses en dataopslag willen verhogen. Het optimisme dat uit dit onderzoek blijkt, toont het sterke vertrouwen van executives in de mogelijkheden van data – vooral als we rekening houden met de uitdagende economische achtergrond waar veel bedrijven mee te maken hebben.”

Data voor het goede doel

Het onderzoek maakt duidelijk dat data worden beschouwd als een oplossing om bedrijven te helpen humanitaire uitdagingen aan te pakken en tegelijkertijd de financiële stabiliteit te verbeteren, waarbij een kwart (26%) van de respondenten aangeeft meer met hun data te willen doen ten behoeve van de mensheid.

Uit de resultaten blijkt dat de energiecrisis wordt beschouwd als de grootste bedreiging voor de komende drie jaar: bijna driekwart (71%) van de executives verwacht dat deze een matige tot ernstige impact zal hebben op hun bedrijf. Daarna volgen de opwarming van de aarde (59%), slechte gezondheidszorg (53%) en inkomensongelijkheid (52%). Slechts twee vijfde (40%) van de respondenten geeft echter aan dat hun bedrijf in de komende drie jaar stappen onderneemt om de energiecrisis aan te pakken, terwijl dit percentage lager ligt voor de opwarming van de aarde (33%), slechte gezondheidszorg (22%) en inkomensongelijkheid (18%).

Samenwerking voor innovatie

Nu datasets en analytische mogelijkheden groeien, geloven senior executives dat een collaboratieve benadering van data van fundamenteel belang zal zijn om de wereldwijde stabiliteit en veiligheid te verbeteren. Hoewel meer dan een vijfde (23%) niet weet hoe data gebruikt kunnen worden op een manier die een menselijk effect heeft, zijn velen van mening dat samenwerking ten goede kan komen aan humanitaire doeleinden, innovatie en winstgevendheid.

Bedrijven delen al data met externe partners en organisaties om het onderwijs (46%) en de handel (46%) te helpen verbeteren, de democratie en de mensenrechten (44%) te versterken, milieu-initiatieven (43%) te ondersteunen en innovatie mogelijk te maken (43%).

Degenen die nog niet deelnemen aan datapartnerschappen en -ecosystemen noemen de kosten als de grootste belemmering (60%), gevolgd door zorgen over beveiliging (57%) en risico’s en naleving (57%).

De Data Leaders

Het onderzoek van Lenovo identificeert een elitegroep genaamd de Data Leaders, die 15% van de steekproef uitmaken, en Data Followers, die 37% van de steekproef uitmaken.

In de komende drie jaar zullen de Data Leaders vaker dan de Data Followers actie ondernemen tegen de energiecrisis (60% van de Leaders tegen 33% van de Followers), slechte gezondheidszorg (29% van de Leaders tegen 18% van de Followers), slecht onderwijs (61% van de Leaders tegen 25% van de Followers) en de opwarming van de aarde (34% van de Leaders tegen 29% van de Followers). Zij begrijpen ook beter het belang van data bij het oplossen van deze uitdagingen, en hun meest effectieve gebruik van data is om initiatieven op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) (96%) te bevorderen. Daarentegen zegt slechts een minderheid (41%) van de Data Followers hier efficiënt te zijn.

De Data Leaders zeggen vaker dan de Data Followers dat zij hun data gebruiken voor een mix van zakelijke en altruïstische initiatieven, in plaats van alleen voor maatregelen met winstoogmerk. Dit suggereert dat naarmate organisaties geavanceerder worden in het gebruik van hun gegevens, de kans groter is dat zij deze voor het ‘grotere goed’ gaan inzetten.

​”De Data Leaders banen de weg door hun gebruik van data en hebben de financiële resultaten om dat te laten zien,” voegt Di Filippo toe. “Door een gecoördineerde aanpak die strategie, cultuur, mensen en technologie verenigt, integreren zij data in hun dagelijkse activiteiten en analyseren zij het traject van informatie naar output. Dit helpt hen geïnformeerde beslissingen te nemen die niet alleen henzelf en hun organisatie ten goede komen, maar ook de planeet, met behulp van slimmere technologie om een ethische digitale toekomst mogelijk te maken.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This