Internet Security Day: Tips & tricks om te vermijden dat je het slachtoffer wordt van cyberaanvallen

28 november 2022

Mark Schoonderbeek, Chief Information Security Officer bij Dustin, geeft naar aanleiding van Internet Security Day op 30 november 2022 enkele eenvoudige tips & tricks om te vermijden dat men het slachtoffer wordt van cybercriminelen.

Mark Schoonderbeek, Chief Information Security Officer bij Dustin
  • Blijf kalm: de afgelopen jaren zagen we het aantal phishingberichten alsmaar toenemen. Als je berichten krijgt, in welke vorm dan ook, waarin je gevraagd wordt om door te klikken op een link, wees dan meteen op je hoede, blijf kalm en doe niets overhaast. 
  • Check de afzender: is het gebruikelijk dat de schijnbare afzender van het bericht ​ zo communiceert? Neem even contact op met de persoon of het bedrijf waarvan het bericht afkomstig lijkt te zijn om te controleren of de vraag effectief van hen kwam. Doe dit niet door het telefoonnummer in het bericht te bellen maar bel het nummer dat je normaal zou gebruiken. 
  • Kritisch nadenken en je niet onder druk laten zetten door een geveinsde tijdsdruk is ​ aan de orde. Fraudeurs maken immers gebruik van onze bereidheid om te behagen en gebruiken tijdsgebrek als middel om ons tot handelen aan te zetten.
  • Multi-Factor Authentication (MFA) zorgt ervoor dat de authenticiteit van een gebruiker op meer dan 1 manier wordt gecheckt. Dit verhoogt het beschermingsniveau aanzienlijk en kan zowel voor zakelijke als privé toepassingen worden gebruikt, zoals Instagram, Facebook en Linkedin. 
  • Wachtwoordmanagers: gebruik naast MFA ook wachtwoordmanagers om jouw paswoorden te herinneren en in een veilige omgeving op te slaan.
  • Pas de STAR-methode toe: Stop, Denk, Vraag en Rapporteer (Stop, Think, Ask, Report). Als je twijfelt is de STAR-methode een goed uitgangspunt. Stop, klik niet verder en voer geen andere acties uit. Denk nog eens na en beoordeel het risico op basis van wat je weet. Vraag iemand anders om zijn/haar mening en rapporteer vermoedelijke aanvallen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This