OutSystems introduceert AI Mentor Systeem om productiviteit van ontwikkelaars te versnellen, kwaliteit van code drastisch te verbeteren en technische schuld te verkleinen

21 november 2022

OutSystems kondigde op haar NextStep 2022 Software Innovation Conference het nieuwe OutSystems AI Mentor System aan. Deze verbeterde oplossing biedt een uitgebreide set van op AI gebaseerde ontwikkelings-, beveiligings- en kwaliteitsanalysetools die hulp op expertniveau bieden op de meest kritieke gebieden van de softwareontwikkelingslevenscyclus. Met AI Mentor System kunnen IT-teams gemakkelijker hun architectuur optimaliseren voor prestaties, beveiligingsgerelateerde codeerfouten identificeren en herstellen, en technische schuld en verspilde ontwikkelingstijd minimaliseren. 

Al meer dan vier jaar gebruikt OutSystems AI op het platform en in de gehele levenscyclus van softwareontwikkeling om ontwikkelaars, technische leiders en architecten te helpen veel sneller en met ondernemingskwaliteit software te maken. OutSystems AI Mentor System helpt ontwikkelaars bij elke ontwikkelingsstap en biedt intuïtieve, in-the-moment hulp wanneer ze die nodig hebben. Het AI Mentor System automatiseert ook repetitieve taken, elimineert vervelend werk en valideert applicaties voordat ze in productie gaan om ervoor te zorgen dat ze worden gebouwd en onderhouden volgens de hoogst mogelijke kwaliteitsnormen. Elk van de AI Mentors dient als assistent van de ontwikkelaar en verbetert het ontwikkelingsproces voor een dramatische efficiëntie. 

“De traditionele aanpak van softwareontwikkeling moet veranderen en onze geavanceerde AI scheelt letterlijk weken en maanden van het ontwikkelingsproces, terwijl de kwaliteit en veiligheid van elke app toeneemt”, aldus Gonçalo Gaiolas, OutSystems Chief Product Officer. “AI Mentor System is alsof je een team van experts hebt dat de collectieve expertise van je team verbetert en uitbreidt. OutSystems vangt potentiële problemen op en biedt oplossingen voor het dev-team, zodat zij zich kunnen richten op het creëren van geweldige oplossingen. Dit systeem is een uitstekend voorbeeld van high-performance low-code, met de wendbaarheid van een visuele programmeertaal en een krachtige AI-engine, die snellere en nauwkeurigere ontwikkeling in elke fase ondersteunt.”

Mogelijkheden van AI Mentor Systeem

Het OutSystems AI Mentor System is een evolutie van het vorige Architecture Dashboard binnen het OutSystems Platform en biedt robuustere mogelijkheden en integreert nieuwe AI-technologie waarvoor patent is aangevraagd. De oplossing omvat de volgende Mentors:

  • Code Mentor – Baanbrekende AI-ondersteunde ontwikkeling voorspelt wat er vervolgens moet gebeuren, stelt de beste optie voor en voegt deze toe aan de code van een ontwikkelaar, volledig geconfigureerd en aangepast aan de bedrijfslogica en context. Bovendien stelt Code Mentor ontwikkelaars in staat om in gewone taal complexe gegevens te beschrijven die nodig zijn voor een applicatie, waarna de ingebouwde AI automatisch de juiste SQL-query genereert, wat ontwikkelaars enorm veel tijd bespaart.
  • Architecture Mentor – Een op AI gebaseerde bedrijfsarchitect die code beoordeelt om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan essentiële architectonische normen.
  • Security Mentor – Een AI-gebaseerde security lead die code beoordeelt om kwetsbaarheden in de code te identificeren die tijdens het ontwikkelingsproces zijn geïntroduceerd.
  • Performance Mentor – Een AI-gebaseerde performance expert die code reviewt om mogelijke performance bottlenecks te identificeren en ervoor te zorgen dat apps consistent presteren op piekefficiëntie.
  • Maintainability Mentor – Een AI-gebaseerde portfolio-analist die het hele applicatieportfolio van het bedrijf scant op zoek naar mogelijkheden om de technische schuld te verminderen. De Maintainability Mentor is te vergelijken met een AI-gebaseerde ontwikkelingsmanager die applicatiecode beoordeelt om dubbele code te verwijderen en mogelijkheden voorstelt om applicaties te refactoren. 

“De grootste waarde (van het AI Mentor System) is dat het een top-down analyse van onze codebasis biedt, waarbij gebieden in de architectuur worden geïdentificeerd waar best practices moeten worden toegepast”,aldus Scott Finkle, Vice President bij McConkey Auction Group. ​ “We plannen elke week een dashboardbeoordeling om de resultaten te bekijken, zodat we de vastgestelde problemen kunnen aanpakken. ​ Het resultaat is dat onze codebasis schoon blijft en veel gemakkelijker te begrijpen is voor ontwikkelaars – vooral nieuwe – en om mee te werken. De categorieën zijn nuttig om ons te informeren over de gebieden waar we interne training nodig hebben en waar we zakelijke en andere risico’s lopen. Het is een belangrijke aanwinst voor zowel onze ontwikkelaars als het bedrijf.”

Aanvullende OutSystems Platform Updates

OutSystems heeft een reeks extra verbeteringen uitgebracht die het platform krachtiger en flexibeler maken:

  • Static Application Security Testing (SAST) – Met de nieuwe SAST API van het platform kunnen klanten beveiligingstests van applicatiebroncode automatiseren met tools van derden, zoals SonarQube, Veracode. OutSystems is het enige toonaangevende low-code platform dat SAST ondersteunt, een essentiële stap in het bouwen van strategische bedrijfsapplicaties. Klanten kunnen deelnemen aan het OutSystems Early Access Program (EAP) om toegang te krijgen tot deze nieuwe functies. 
  • OpenID Authenticatie voor Platform Gebruikers – Het OutSystems Platform ondersteunt al lang Identity Providers (IdP’s) van derden, zoals Okta of Azure Active Directory, voor applicatiegebruikers. Klanten kunnen nu hun bedrijfsstandaard IdP gebruiken – met behulp van de OpenID Connect standaard – om ook platformgebruikers te authenticeren. Klanten kunnen hun bestaande IdP-investeringen benutten en geavanceerde governancestrategieën voor grootschalige bedrijfsontwikkelteams implementeren. 
  • Uitbreiding van Enterprise Observability – Terwijl het OutSystems Platform geavanceerde, ingebouwde tools voor applicatiemonitoring bevat, willen klanten steeds vaker standaardiseren op een enkele tool voor al hun monitoring en observatie-eisen. Deze nieuwe mogelijkheid verplaatst applicatielogs naar een gespecialiseerd logging-subsysteem en stelt deze logs beschikbaar via de OpenTelemetry API. Klanten zullen nieuwe prestatieniveaus zien voor geavanceerde monitoringregimes en out-of-the-box ondersteuning voor monitoringtools van derden, zoals Datadog, New Relic en Dynatrace. Klanten kunnen lid worden van de OutSystems EAP om toegang te krijgen tot deze nieuwe functies. 
  • Integration Builder ondersteuning voor MongoDB – OutSystems Integration Builder versnelt het vermogen van ontwikkelaars om apps met databronnen te verbinden door middel van veilige en schaalbare integraties drastisch. Tot nu toe ondersteunde Integration Builders 13 veelgebruikte gegevensbronnen zoals SAP, Salesforce, Azure SQL, MySQL en PostgreSQL – en ondersteunt nu MongoDB. Dit is een belangrijke toevoeging voor klanten die de ontwikkeling van applicaties die gebruik maken van NoSQL-gebaseerde data willen versnellen. Met Integration Builder kunnen klanten hun MongoDB-integraties configureren in wizardstijl, zonder ook maar één regel code te hoeven schrijven. Die integraties zijn schaalbaar en veilig en kunnen worden hergebruikt in het hele app-portfolio van een klant.

Ontwikkelaars kunnen deze nieuwe functies ervaren en toegang krijgen tot OutSystems met een gratis proefversie en deze mogelijkheden ervaren door de OutSystems-pagina te bezoeken.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This