DuckDB Labs werkt samen met startup MotherDuck, dat $47,5 miljoen ophaalt

21 november 2022

DuckDB Labs – een spin-off van het Nederlandse Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) – heeft geholpen bij de oprichting van MotherDuck, een startup die deze week bekendmaakte 47,5 miljoen dollar te hebben binnengehaald van investeerders. MotherDuck wil het open-source DuckDB-systeem met de cloud verbinden.

Aan de startup zijn grote namen verbonden. CEO is Jordan Tigani, oprichter van BigQuery, het cloud-gebaseerde data-analyseplatform van Google. De prominente durfkapitaal onderneming Andreessen Horowitz nam een groot deel van de investering voor zijn rekening.

DuckDB is een innovatief databasesysteem dat grote hoeveelheden gegevens zeer efficiënt beheert en analyseert. Het werd in 2019 gelanceerd door onderzoekers Hannes Mühleisen en Mark Raasveldt van de onderzoeksgroep Database Architectures van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Voor de ontwikkeling van het systeem zijn de modernste technieken gebruikt, waaronder CWI-uitvindingen als vectorized query processing. DuckDB is gemakkelijk te installeren, en is ontworpen om ingebed in lopende processen te werken. Dit nieuwe concept, embedded analytics, opent mogelijkheden voor vele bestaande en toekomstige toepassingen, bijvoorbeeld mobiele apps of zelfs intelligente (zelfrijdende) auto’s. 

Sinds de lancering is DuckDB door zowel onder datawetenschappers als techbedrijven snel populair geworden omdat het overal en snel werkt, zelfs binnenin een webbrowser. In 2021 werd CWI spin-off bedrijf DuckDB Labs opgericht. Het bedrijf is gevestigd bij CWI op het Amsterdam Science Park, en wordt geleid door Mühleisen en Raasveldt. De populariteit van DuckDB groeit snel: met meer dan 800.000 deze maand is het aantal downloads het afgelopen halfjaar meer dan verdrievoudigd. 

MotherDuck

Begin 2022 trok DuckDB de aandacht van Jordan Tigani. Tigani gelooft dat de eenvoud en gemak van data-analyse, voor de meeste gebruikers veel belangrijker is het aankunnen van reusachtige datagroottes. Vanuit die overtuiging stelde hij zich een clouddienst voor bovenop DuckDB. “We bouwen een data-analyseplatform dat met je meegroeit, zonder de complexiteit van gedistribueerde systemen. Je kunt met gemak opschalen én afschalen als je behoeften veranderen”, stelt MotherDuck op haar website. 

De oprichters van MotherDuck vormen samen een prestigieus team dat, naast Tigani, bestaat uit industrie-veteranen die o.a. in het verleden de opslaginfrastructuur voor Facebook en de clouddienst voor Elastic Search hebben ontworpen. Het overgrote deel van het team is gevestigd in de VS, maar heeft ook al een Amsterdamse tak. 

Nieuwe incubatiestrategie

DuckDB Labs heeft vanaf de start veel investeringsaanbiedingen ontvangen van durfkapitalisten, maar besloot uiteindelijk geen durfkapitaal aan te nemen. De oprichters kozen voor een bedrijfsmodel dat draait om samenwerking met enkele belangrijke partners. “We kijken uit naar de toekomstige groei en nieuwe toepassingen die de samenwerking met MotherDuck zal brengen. Dankzij het MotherDuck team kunnen we onze inspanningen richten op onafhankelijke innovatie van DuckDB en groei van onze open-source gemeenschap”, zegt Mühleisen, die zijn CEO-schap bij DuckDB Labs combineert met een vaste onderzoekspositie bij het CWI.

Achter deze beslissing zit een incubatiestrategie die nieuw is voor Silicon Valley: “Ons idee is om DuckDB Labs klein en ambachtelijk te houden, maar een apart bedrijf te incuberen waarin durfkapitalisten kunnen investeren,  waardoor het snel zal groeien”, legt Mühleisen uit. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This