Lenovo viert tiende verjaardag van Lenovo Neptune Cooling Technology met breder scala aan duurzame computeroplossingen

16 november 2022

Vandaag, op SC22, vierde Lenovo 10 jaar van zijn toonaangevende Lenovo Neptune-technologie voor vloeistofkoeling. Dat deed het door de nieuwste updates, concepten en oplossingen voor high performance computing (HPC) te onthullen, die ontworpen zijn om krachtige gegevensinzichten te leveren aan organisaties van elke omvang.

Het bedrijf toonde een bredere reeks ThinkSystem-servers die duurzame computermogelijkheden uitbreiden naar meer klanten over de hele wereld, zodat die op gegevens gebaseerde inzichten efficiënt kunnen versnellen en hun bedrijfsresultaten kunnen verbeteren. Het bedrijf kondigde ook aan dat PIK (Potsdam Institute for Climate Research) zijn HPC- en Lenovo Neptune waterkoelingsoplossingen heeft geselecteerd voor de ontwikkeling van zijn volgende supercomputer, die een dieper inzicht in klimaatverandering mogelijk maakt en tegelijkertijd revolutionaire energie-efficiëntiepraktijken toepast. ​

Van bedrijven van vandaag wordt verwacht dat ze een groter doel dienen met duurzame en verantwoorde innovatie. Sinds de lancering is Lenovo Neptune marktleider op het gebied van vloeistofkoeling. Die helpt HPC-klanten om hun efficiëntie te maximaliseren met een breed scala aan alternatieve koeloplossingen die stroomverbruik verlagen en tegelijkertijd prestaties verhogen om de rekencapaciteiten te versnellen. Nu ondernemingen hun IT moderniseren om business intelligence te stimuleren, richt Lenovo zich op het leveren van de kracht van HPC aan elk bedrijf, zodat organisaties van elke omvang krachtige gegevensinzichten kunnen verkrijgen die de grootste uitdagingen van de mensheid helpen oplossen. ​

“Als de grootste leverancier van supercomputers ter wereld1 en omdat we onlangs ook de toppositie op de Green500 hebben ingenomen, zetten we ons in om supercomputers op het hoogste niveau mogelijk te maken, van Exascale tot Everyscale. Zo kunnen organisaties van elke omvang energie-efficiënte HPC- en gegevensbeheermogelijkheden voor hun activiteiten benutten om klanten te helpen bij hun duurzaamheidsdoelstellingen”, zegt Scott Tease, Vice President en General Manager van HPC en AI bij Lenovo Infrastructure Solutions Group. “Onze toonaangevende Lenovo Neptune liquid cooling-technologie kan worden toegepast op CPU’s en GPU’s die schalen van een enkele server tot oplossingen met honderden racks, waardoor energie- en prestatie-efficiëntie wordt gestimuleerd die het bedrijf in staat stelt om innovatie te helpen versnellen en concurrerende resultaten te stimuleren.”

PIK, een wereldwijde leider in klimaatonderzoek voor wereldwijde duurzaamheid en oplossingen, werkt al bijna tien jaar samen met Lenovo aan supercomputermogelijkheden die wetenschappers helpen een dieper inzicht te krijgen in klimaatverandering en strategieën te bedenken voor de duurzame ontwikkeling van mens en natuur. PIK selecteerde Lenovo Neptune™ waterkoeling en HPC-oplossingen om een bijgewerkte supercomputer te ontwikkelen. Die zal niet alleen de onderzoeksmogelijkheden versnellen, maar ook revolutionaire innovaties op het gebied van operationele efficiëntie inzetten om de energiebesparingen terug te voeren naar het gebouw. Zo wordt het energieverbruik geoptimaliseerd om te voldoen aan de strenge duurzaamheidsdoelstellingen terwijl de computerprestaties toenemen. Na voltooiing zal de nieuwe supercomputer een van de snelste ter wereld zijn, waarbij gegevensopslag en -verwerking worden versneld om complexe computermodellen te genereren die realistische scenario’s ontwikkelen die worden gebruikt door besluitvormers in de politiek en het bedrijfsleven.

“PIK is verheugd een vroege klant te zijn voor de 4e generatie EPYC-processoren op Lenovo ThinkSystem-servers. ​ Als instelling die zich toelegt op de studie van de effecten van klimaatverandering op natuurlijke en sociale systemen met als doel wereldwijde duurzaamheid, was het voor ons van cruciaal belang om de koolstofuitstoot van onze computersystemen zoveel mogelijk te beperken”, aldus Karsten Kramer, hoofd IT-diensten bij PIK. “De samenwerking met Lenovo en hun HPC-partner, pro-com DATENSYSTEME GmbH, om de NeptuneTM -vloeistofkoelingstechnologieën van Lenovo in te zetten, gecombineerd met de AMD EPYC-processoren, stelt ons in staat om een enorme prestatieverhoging te leveren ten opzichte van het vorige systeem, terwijl we het stroomverbruik voor de werking ervan daadwerkelijk verlagen.”

Als onderdeel van Lenovo’s onlangs aangekondigde Infrastructure Solutions V3-portfolio, onthulde Lenovo ook de vijfde generatie Lenovo Neptune Direct Water-Cooling-technologie, die een bredere reeks ThinkSystem-servers levert die zijn uitgerust met Lenovo Neptune om tot 98% van de systeemwarmte op te vangen en het stroomverbruik tot 40% te verlagen. ​ Tijdens SC22 toonde het bedrijf nieuwe high-density servers, ideaal voor prestatie-intensieve oplossingen om klanten te helpen gegevens te benutten om workloads drastisch te versnellen en bedrijfsresultaten te verbeteren.

Daarnaast helpt de nieuwe Lenovo Neptune liquid assisted cooling-oplossing klanten de efficiëntie van datacenters te maximaliseren met CPU-koeling, ideaal voor verouderde datacenters met luchtkoeling. Het uitgebreide portfolio voor waterkoeling van Lenovo ondersteunt 4e generatie AMD EPYC en toekomstige 4e Intel Xeon Scalable processoren, evenals Intel Xeon CPU Max Series, Intel Data Center GPU Max 1550 en Intel Data Center GPU Max 1350. Het bevat ook NVIDIA GPU’s en netwerkversnellers, die betere prestaties leveren. ​

Het verbeterde portfolio van Lenovo is ontworpen voor de circulaire economie en biedt verbeteringen in diensten, verpakkingen en productontwerp, gericht op het helpen van klanten om hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Het innovatieve verpakkingsontwerp maakt gebruik van een rack-integratiemethode waarbij servers voorgeïnstalleerd in racks worden verzonden, waardoor tot nu toe meer dan 3,5 miljoen kilo karton is bespaard. Lenovo kondigde onlangs ook de uitbreiding aan van zijn Lenovo CO2 Offset Services naar bepaalde Lenovo ThinkSystem-servers, waarmee bedrijven emissies kunnen compenseren door klimaatactieprojecten van de Verenigde Naties te ondersteunen. Daarnaast bieden de onlangs aangekondigde Lenovo TruScale Sustainability-services een pay-as-you-go gebruik dat overbevoorrading helpt voorkomen en een lager energieverbruik ondersteunt, terwijl de Lenovo Asset Recovery Services helpen bij het verwijderen van activa aan het einde van hun levensduur.

Samen helpen deze verbeteringen Lenovo-klanten hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen, data intelligence te versnellen en de visie van Lenovo te ondersteunen om tegen 2050 net-nul te bereiken.

Kijk hier voor meer informatie over de duurzame computeroplossingen van Lenovo en de toonaangevende Lenovo Neptune directe waterkoeling.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This