Onderzoek Workday: slechts 7% van de organisaties in Benelux heeft geen strategie voor digitale financiële transformatie ontwikkeld

9 november 2022

Workday publiceert vandaag de resultaten van zijn nieuwste onderzoek onder senior finance en IT-leiders. Het onderzoek gaat in op de stand van zaken van digitale financiële transformatie in Europa, hoe die inspanningen worden beïnvloed door finance en IT, en hoe afstemming tussen de CFO en CIO centraal staat bij transformatiesucces. Het wereldwijde onderzoek omvatte 480 respondenten uit de EMEA-regio, waaronder Benelux. De belangrijkste bevindingen zijn:

Dorien Roes, Country Manager Belux bij Workday

  • Digitale financiën zijn bedrijfskritisch. Slechts 4% van de Europese organisaties heeft een robuuste digitale financiële transformatiestrategie of voerde de afgelopen twee jaar veel digitale transformatie-initiatieven uit. 16% van de Europese organisaties ontwikkelde helemaal geen financiële transformatiestrategie. Daarmee ligt de regio achter op Noord-Amerika, waar slechts 10% geen strategie heeft ontwikkeld. In de Benelux doen organisaties het iets beter: hier heeft slechts 7% van de ondervraagde organisaties geen strategie voor financiële transformatie ontwikkeld.
  • Afstemming tussen CFO en CIO moet een topprioriteit zijn. Volgens het onderzoek is er een positief verband tussen de mate van afstemming tussen finance en IT en de volwassenheid van de financiële transformatie van een organisatie. Maar Europese organisaties benutten deze kans niet optimaal: in 89% van de bedrijven zijn finance en IT niet altijd op elkaar afgestemd of werken ze niet regelmatig samen, vergeleken met 87% van de bedrijven in Noord-Amerika en 85% van de bedrijven in Azië-Pacific en Japan (APJ). In de Benelux geldt dit zelfs voor 93% van de organisaties. 42% van de respondenten uit de Benelux geeft dan ook aan dat de CIO meestal niet aan tafel zit tijdens kritieke finance meetings, zelfs wanneer technologie essentieel is voor het oplossen van bestaande uitdagingen.
  • Doelstellingen van digitale transformatie. Om de digitale mogelijkheden voor finance te benutten, moeten Europese finance- en IT-leiders samenwerken op drie kerngebieden van transformatie:
  1. Inzichten: Financiële en niet-financiële gegevens benutten om betere financiële beslissingen te kunnen nemen. 55% van de Europese finance-leiders zegt dat beperkte en/of verouderde informatie het vermogen van hun teams belemmert om accurate prognoses te maken.
  2. Wendbaarheid en snelheid: Financiële technologie inzetten voor betere organisatorische afstemming en resultaten. 52% van de Europese finance-leiders zegt dat ze op financieel gebied nog steeds beslissingen nemen op onderbuikgevoel, omdat de gegevens die ze nodig hebben in silo’s zitten, het verkeerde format hebben of niet tijdig beschikbaar zijn. In de Benelux geldt dat voor 44% van de finance-leiders.
  3. Talent: Medewerkers en teams uitrusten met tools en vaardigheden om samen te werken en te innoveren. Momenteel is minder dan 50% van de finance- en IT-leiders in EMEA, en zelfs maar 33% in de Benelux, ervan overtuigd dat ze over de vaardigheden beschikken die ze nodig hebben om gelijke tred te houden met nieuwe en opkomende financiële technologieën.

“In een wereld van constante verandering is het crucialer dan ooit dat CFO’s en CIO’s op één lijn staan om digitale transformatie te stimuleren”, zegt Dorien Roes, Country Manager Belux bij Workday. “Het opbouwen van een digitale financiële functie die de besluitvorming voor planning en rapportage verbetert, inclusief verdergaande ESG-eisen, zal de gegevens en inzichten opleveren die organisaties nodig hebben om gelijke tred te houden in de huidige markt.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This