myID.be – nieuwe, betrouwbare authenticatie-app op de Belgische markt

9 november 2022

Vanaf vandaag kunnen Belgen zich aanmelden bij online overheidstoepassingen en -diensten met een splinternieuwe digitale sleutel: myID.be. U2U Consult, een Belgische expert in authenticatie- en toegangsbeheer, is de ontwikkelaar achter de nieuwe mobiele app. Met myID.be kunnen gebruikers zich vlot en eenvoudig identificeren, via een QR-code die ze met hun smartphone of tablet scannen.

Om de nieuwe authenticatiesleutel op de Federale Authenticatiedienst (FAS) te mogen lanceren, diende U2U Consult een erkenningsaanvraag in bij de FOD voor Beleid en Ondersteuning (BOSA). Daarvoor moesten U2U we een resem aan strikte voorwaarden vervullen. Want veiligheid is een cruciale vereiste voor digitale authenticatie, zeker bij openbare diensten. Dankzij de erkenning kunnen myID.be-gebruikers er zeker van zijn dat hun gegevens perfect beschermd worden.
Keuzevrijheid

Na een grondige analyse en in overleg met verschillende instanties, werd onze erkenningsaanvraag goedgekeurd door de FOD BOSA. Hiermee is myID.be de tweede digitale sleutel, aangeboden door een Belgische privépartner en is myID.be officieel erkend als digitale sleutel op de FAS. Voortaan kunnen burgers dus kiezen voor de authenticatietool die ze het liefst gebruiken, en wordt hiermee het feitelijke itsme-monopolie doorbroken. Met deze toevoeging wil de FOD BOSA innovatie stimuleren en de Belgische economie stimuleren.

Praktisch

Burgers kunnen de myID.be-app downloaden via een willekeurige appstore. Vervolgens dienen ze zich eenmalig te registreren met hun eID op www.myid.be. Daarna kunnen ze inloggen via een QR-code die ze inscannen, en wordt hen gevraagd om een vijfcijferige pincode in te geven. Zo kunnen ze zich identificeren en krijgen ze toegang tot de gewenste particuliere of openbare dienst.

“myID.be is het resultaat van onze jarenlange ervaring op het gebied van authenticatie- en toegangsbeheer”, verklaart Erik Van Mileghem, CEO van U2U Consult. “Het werd hoog tijd voor een tweede betrouwbare partner op de Belgische authenticatiemarkt. Zo komt er ook een einde aan de risico’s verbonden aan een monopolie. Met myID.be slaagden we erin om een app te ontwikkelen, die extreem gebruiksvriendelijk én veilig is. Iets waar wij als onafhankelijke partner van in het begin op hamerden. Want de privacy en het comfort van onze gebruikers, betekenen alles voor ons. Voortaan kunnen Belgen hun identiteit dus ook veilig en vlot bewijzen via myID.be.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This