Nieuwe studie van OutSystems onthult trends in ontwikkelaarstevredenheid en hoe IT-leiders toptalent kunnen behouden

25 oktober 2022

De bevindingen van het rapport bieden IT-teams en C-level executives nieuwe inzichten om getalenteerde ontwikkelaars te behouden en mogelijkheden om nieuw talent aan te trekken nu de concurrentie toeneemt.

De belangrijkste bevindingen zijn onder meer:

  • Ontwikkelaars houden van hun baan, maar zijn minder tevreden met het dagelijkse werk: Wereldwijd zegt 64% van de respondenten dat ze van hun baan houden, maar slechts 46% zegt zeer tevreden te zijn met de dagelijkse aspecten van hun werk. 
  • Retentie is een uitdaging: Wereldwijd zegt minder dan de helft (48%) van de ontwikkelaars dat ze over een jaar nog bij hun huidige bedrijf zullen werken – en dat percentage daalt tot 29% als we twee jaar verder kijken. 
  • Evenwicht tussen werk en privéleven: 50% van de respondenten is het er helemaal mee eens dat ze een beter evenwicht tussen werk en privéleven nodig hebben. ​ 
  • Het gras is niet altijd groener: ​ Wereldwijd overweegt 31% van de ontwikkelaars serieus om nu van bedrijf te veranderen. 42% van de respondenten gelooft dat er nu veel mogelijkheden zijn om gemakkelijk een betere positie te krijgen. 

“Met een wereldwijd tekort aan talent van meer dan een miljoen ontwikkelaars, zullen IT-leiders niet in staat zijn om de juiste profielen aan te nemen om de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd bij het bouwen van kwaliteitssoftware aan te gaan,” zegt Tiago Azevedo, CIO van OutSystems. “In plaats daarvan hebben ze technologieën nodig die de schaarse middelen optimaliseren, de werklast verlichten en de productiviteit opvoeren. IT-leiders die de voordelen van verschillende tools begrijpen, kunnen geavanceerde ontwikkelingstechnieken ondersteunen, inclusief specifieke coderingsvoorkeuren van ontwikkelaars, en tegelijkertijd de wrijving, het geploeter en de problemen met middelen verlichten die de motivatie en frustratie van ontwikkelaars voortdurend op de proef stellen.”

Ontwikkelingstechnieken zijn belangrijk – De impact van low-code oplossingen

Met de aanzienlijke opkomst van low-code als gestroomlijnde ontwikkelingstechniek, onderzoekt het rapport ontwikkelaars die low-code gebruiken als subset van de grotere ontwikkelaarsgemeenschap. De resultaten geven aan dat low-code gebruikers – waarvan de meesten ook traditionele codeertalen gebruiken – een grotere tevredenheid ervaren rond werkdruk, kortere werkweken, meer carrièregroei en minder andere factoren die bijdragen aan burn-out. 

Meer dan de helft van de low-code ontwikkelaars meldde dat ze “zeer tevreden” waren met zowel de teamproductiviteit (59%) als de kwaliteit van de tools waarover ze beschikken om hun werk af te maken (57%). Omgekeerd meldde minder dan de helft van de gebruikers van traditionele code soortgelijke gevoelens over de productiviteit van het team (41%) en de hulpmiddelen voor ontwikkelaars (36%).

Meer dan 71% van de low-code gebruikers zei zich te kunnen houden aan de typische 40-urige werkweek, vergeleken met slechts 44% van de traditionele ontwikkelaars. Bovendien geeft 63% van de low-code ontwikkelaars aan tevreden te zijn met hun salaris en voordelen, vergeleken met 40% van de traditionele ontwikkelaars.

Low-code ontwikkelaars hebben gemiddeld 3,5 keer promotie gekregen bij hun huidige bedrijf, terwijl traditionele ontwikkelaars slechts 2,0 keer promotie hebben gekregen.

Volledige rapportresultaten

Het volledige Developer Engagement Report is beschikbaar op XYZ[BBBC1] . Het volledige rapport geeft gedetailleerde inzichten die CIO’s, IT-directeuren en leiders helpen om trends in de betrokkenheid van ontwikkelaars te begrijpen en hoe low-code de tevredenheid van ontwikkelaars kan vergroten. Ga voor meer informatie over OutSystems naar OutSystems.com.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This