Google kondigt aankoop van nieuwe site aan voor potentieel datacenter en viert 15 jaar investeringen in België

24 oktober 2022

Google kondigt vandaag, in aanwezigheid van premier Alexander De Croo, de aankoop aan van een stuk grond nabij La Louvière voor een potentieel toekomstig datacenter. België vormt een belangrijk onderdeel van de Europese infrastructuur van Google. Sinds 2007 heeft het bedrijf bijna 3 miljard euro geïnvesteerd in infrastructuur voor datacenters in ons land. Daarnaast heeft Google miljoenen geïnvesteerd in Belgische zonne-energie, offshore windenergie en energieopslagcapaciteit. Het bedrijf heeft bovendien de ambitie om in België altijd op basis van koolstofvrije energie te werken tegen 2030.

Alexander De Croo, premier van België, verwelkomt de investering: “Deze nieuwe investering is geweldig nieuws. Het bevestigt onze positie als digitale pionier. België speelt al jaren een leidende rol in Europa als het gaat om de ontwikkeling van de digitale economie. Onze centrale positie, onze knowhow en onze talenten zijn allemaal troeven voor bedrijven als Google, maar ook voor alle innovatieve startups die elke dag in ons land opgestart worden. We moeten er trots op zijn en blijven investeren in ons ecosysteem om het te laten groeien. Nooit was digitale innovatie belangrijker dan in het post-covid-tijdperk. Internationale evenementen tonen ons elke dag opnieuw hoe cruciaal het is voor België en voor Europa om zijn eigen infrastructuur en zijn eigen economische en technologische hefbomen te hebben.” 

Frédéric Descamps, Site Lead van het Google data center in België, vult aan: “Mensen maken steeds meer gebruik van digitale middelen. Aangezien ook organisaties en overheden in België meer en meer overschakelen naar de Cloud, willen we ervoor zorgen dat ons datacenter en de Google Cloud-regio blijven voldoen aan de noden van gebruikers en klanten op vlak van technologie en betrouwbaarheid. We zijn trots dat we al 15 jaar in België investeren en zijn de lokale, regionale en nationale overheden alsook de lokale leveranciers en de lokale gemeenschap zeer dankbaar voor hun voortdurende steun.” 

Met de aankoop van 36 hectare grond in Ecaussinnes, in de “zoning de Feluy”, nabij La Louvière, wil Google de opties open houden om, afhankelijk van de noden van gebruikers en klanten, zijn aanwezigheid in België uit te breiden met een datacenter. Het terrein was eigendom van IDEA, het lokale agentschap voor territoriale ontwikkeling. Het agentschap zal met Google samenwerken om een aantal basisinfrastructuren op te zetten, indien het bedrijf beslist om verdere stappen te ondernemen.  

Jacques Gobert, voorzitter van IDEA, is verheugd over de investering: “We zijn tevreden dat Google ons heeft gekozen als voorkeurslocatie. De investering kan een positief effect hebben op de aantrekkingskracht van de lokale gemeenschap en de creatie van werkgelegenheid op lange termijn is essentieel voor de verdere economische ontwikkeling. Bovendien zou de aanwezigheid van Google het digitale ecosysteem van het grondgebied versterken dankzij de aantrekking van innovatieve bedrijven met een hoge technologische waarde. Een positief vooruitzicht voor de Cœur du Hainaut!” 

Aanzienlijke economische impact 

De bestaande site van het datacenter van Saint-Ghislain vormt een belangrijk onderdeel van de infrastructuur van Google als schakel bij de aanlevering van Google-producten en Clouddiensten. De site is uniek omdat het hier gaat over de eerste die Google 15 jaar geleden ontwierp, beheerde en exploiteerde als datacenter buiten de Verenigde Staten. De locatie biedt momenteel werk aan ongeveer 400 mensen in fulltime- en contractfuncties, gaande van computertechnici over elektrische en mechanische ingenieurs tot beveiligingsmedewerkers, cateringmedewerkers en facilitair management. Dit aantal omvat niet de bouwvakkers die de datacenters bouwen of die de bestaande faciliteiten verbeteren.   

Een rapport van Copenhagen Economics bevestigt dat de investeringen van Google voor de bouw en de operationalisering van de datacenters tussen 2007 en 2020 gemiddeld 2.800 lokale banen per jaar opleverde en 2,7 miljard euro bijdroeg aan het Belgische BNP. 

Engagement voor hernieuwbare energie en duurzame investeringen in infrastructuur 

Google is sinds 2007 koolstofneutraal en matchte elk jaar vanaf 2017 zijn elektriciteitsverbruik met 100% hernieuwbare energie voor zijn globale activiteiten, inclusief datacenters en kantoren. In 2017 werd, na een investering van 3 miljoen euro, een nieuwe zonne-installatie geïnstalleerd op de Belgische datacentersite, die jaarlijks 2,8 megawatt aan schone en betrouwbare hernieuwbare energie genereert. In 2019 deed Google zijn eerste grootschalige aankoop van schone energie in België door 92 megawatt aan offshore-windenergie aan te kopen. In 2020 kondigde Google de ambitie aan om tegen 2030 op koolstofvrije energie te werken binnen hetzelfde net, overal en altijd. In het kader van die verbintenis lanceerde Google het accupark-pilootproject in België op de site van Saint-Ghislain: bij een stroomstoring zal het systeem helpen om de zoekopdrachten, e-mails en video’s van gebruikers in beweging te houden, zonder de uitstoot die normaal gezien gepaard gaat met dieselback-upgeneratoren.  

Groeiende vraag naar schone cloudservices 

Er is wereldwijd een stijgende vraag naar schone cloudservices. Aangezien organisaties en overheden in België blijven overstappen op de cloud, is het belangrijk dat het datacenter van Google en zijn Cloud-regio blijven voldoen aan de groeiende behoeftes van klanten op het vlak van technologie en betrouwbaarheid. De Cloud-regio stelt lokale bedrijven in staat om hun gegevens onshore te houden, hun autonomie over data te behouden en hun inspanningen op het vlak van digitale transformatie lokaal aan te sturen, met oog voor snelheid, veiligheid en duurzaamheid. De Cloud-regio in België behoort tot een van 35 Google Cloud-regio’s en 106 zones die momenteel wereldwijd actief zijn. Google Clouds wereldwijde netwerk van deze regio’s vormt de basis van de infrastructuur waarmee Google aan de slag wil gaan om klanten van elke omvang en in alle sectoren te ondersteunen. Google Cloud is er trots op dat het de schoonste cloud in de sector beheert, waarbij het energieverbruik sinds 2017 wordt gekoppeld aan 100% hernieuwbare energie (niet alleen koolstofkredieten, maar echte stroom), dankzij investeringen in wind- en zonneprojecten.  

Digitalisering creëert groeikansen voor België en Europa 

Google wil een partner voor België zijn. Naast investeringen in datacenterinfrastructuur wil het bedrijf de digitale vaardigheden van Belgen en Europeanen helpen trainen. In België ondersteunde het Digitaal Atelier/Atelier Digital-programma al meer dan 130.000 Belgische ondernemers en werkzoekenden met een training in digitale vaardigheden. Onlangs heeft Google, in samenwerking met de stad Bergen, lokale bedrijven geholpen bij hun economisch herstel na de impact van het coronavirus. De campagne #ChèreMons geeft ondernemers de kans om te rade te gaan bij digitale experts die hen helpen hun online business te ontwikkelen en nieuwe klanten aan te trekken. Tegelijkertijd worden inwoners van Bergen aangemoedigd om de lokale winkels te verkennen via een informatiecampagne over waar ze in de buurt kunnen winkelen. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This