Organisaties kiezen steeds vaker voor meerdere clouds om omzet uit data te genereren

19 oktober 2022

Maar liefst 95 procent van de organisaties in EMEA zal tegen 2024 naar hun data kijken als generator voor meer omzet. 46 procent denkt dat data in 2024 een belangrijke inkomstenbron zal zijn. Bij 29 procent van de bedrijven is dit vandaag al het geval. Dat blijkt uit onderzoek van VMware. 

Voor het onderzoek, genaamd ‘The Multi-Cloud Maturity Index’, werden bijna 3.000 zakelijke en IT-beslissers in EMEA bevraagd. Het onderzoek toont aan dat bijna de helft (47%) het er helemaal mee eens is dat ze dankzij het gebruik van meerdere clouds hun data maximaal kunnen benutten om te innoveren, en tegelijkertijd kritieke kwesties zoals nationale en sectorale datasoevereiniteit aan te pakken. Datasoevereiniteit wordt zelfs genoemd als een van de belangrijkste uitdagingen voor organisaties – 95% geeft toe hier bezorgd om te zijn.

De ambitie om extra waarde uit data te halen gaat echter gepaard met bijkomende uitdagingen. Beveiliging (35%), skills (35%), problemen om verschillende cloudomgevingen aan elkaar te koppelen (31%) en silo-toegang tot gegevens (27%) blijven belangrijke obstakels. Organisaties moeten ook de controle over hun operationele- en cloud-uitgaven verbeteren: respectievelijk 84% en 76% is het erover eens dat dit een punt van zorg is als gegevens echte bedrijfswaarde moeten opleveren.  

“De data-afhankelijkheid om innovatie te stimuleren en concurrentievoordeel te behalen is nu de ruggengraat van de digitale business. Cloud smart zijn – het vermogen om het juiste type cloud te kiezen voor de juiste data, inclusief zeer gevoelige informatie die binnen de landsgrenzen moet blijven – wordt het de facto businessmodel voor organisaties die voordeel willen halen uit hun data”, aldus Joe Baguley, VP en CTO VMware EMEA. “Organisaties die de concurrentievoordelen van het gebruik van meerdere clouds voor het beheer van data volledig benutten, zien voordelen in het hele bedrijf. Om succes te boeken, moeten ze echter de controle hebben over waar hun gegevens zich bevinden – zonder afbreuk te doen aan beveiliging, compliance of soevereiniteit, en de keuze van providers om deze te beheren.”

“Onze Digital Retail Strategy 2026 is gebouwd op een ‘data-centric, digital-first’ benadering. Gegevens, en de cloud waarop deze draaien, vormen de kern van al onze activiteiten en ons waardecreatiemodel. Deze digitalisering zal de klantervaring verbeteren met meer personalisering, de operationele efficiëntie verhogen, zowel op het hoofdkantoor als in de winkels, en een positief effect hebben op de inkomsten”, verklaart Damien Cazenave, chief technology officer en chief information security officer van Carrefour France, een toonaangevende wereldwijde retailer.

86% van de respondenten is het erover eens dat de voordelen van multi-cloud – de mogelijkheid om verschillende soorten private, publieke, edge en soevereine clouds te gebruiken en te beheren – opwegen tegen de uitdagingen. Bijna de helft (46%) gelooft dat het gebruik van multi-cloud een zeer positieve impact heeft gehad op de omzetgroei, terwijl 46% ook gelooft dat het een zeer positieve impact heeft gehad op de winstgevendheid. In feite vindt slechts 4% dat multi-cloud niet cruciaal is voor zakelijk succes.

En dit is nog beter nieuws voor organisaties in heel Europa, waar de impact van de data-economie op het BBP in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk volgens de Europese Commissie tegen 2025 naar verwachting van 2,6% tot 4,2% zal groeien. 

VMware gaf Vanson Bourne de opdracht om 2.880 zakelijke en IT-beslissers te interviewen in Denemarken (240), Frankrijk (350), Duitsland (350), Israël (240), Italië (240), Nederland (240), Spanje (240), Zweden (240), het Verenigd Koninkrijk (500) en de VAE (240). Het onderzoek werd uitgevoerd tussen april en juni 2022.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This