Rittal introduceert nieuwe vouwfilters voor TopTherm-reeks van ventilatoren en ventilatieroosters

10 oktober 2022

Rittal introduceert een nieuwe reeks vouwfilters voor zijn TopTherm ventilatoren en ventilatieroosters. De nieuwe vouwfilters garanderen de IP54 beschermingsklasse van de installatie en beschermen de behuizing tegen de ophoping van schadelijke stof- en vuildeeltjes. Het grotere vouwoppervlak kan tot 40 % meer lucht doorlaten waardoor de energiekost en het aantal bedrijfsuren aanzienlijk daalt.

Ventilatoren en ventilatieroosters filteren de koelere omgevingslucht voordat deze de kast binnenkomt en laten tegelijkertijd de verwarmde binnenlucht ontsnappen via een ventilatierooster. Deze units zijn een klein, vaak onopgemerkt detail in behuizingen. Als de aanwezige filtermedia wegens vervuiling vervangen moeten worden, grijpen fabrieksoperatoren vaak naar zo goedkoop mogelijke filters. De laagste aanschafkosten betekenen echter niet altijd de laagste totale kosten. Bovendien kan de keuze voor de verkeerde filter zelfs de hele werking van de installatie in gevaar brengen. Het is daarom belangrijk dat de ventilator en het ventilatierooster de beschermingsklasse van de kast niet vermindert, en dat er tegelijkertijd een zo hoog mogelijk luchtvolume wordt bereikt. Zo wordt de warmte-ontwikkelingbelasting van de ingebouwde elektronische componenten in de behuizing afgevoerd en de vorming van hotspots voorkomen.

Belangrijke materiaalkeuze

Bovendien moeten de ventilatoren en ventilatieroosters zodanig zijn ontworpen dat stof en spatwater niet kunnen binnendringen. De betrouwbaarheid van de afdichting, de vorm van de lamellen en de keuze van het filtermateriaal spelen daarbij allemaal een essentiële rol. Risico’s schuilen in de details, vooral wat de materiaalkeuze betreft. Als de filter bijvoorbeeld te dicht is, kan er te weinig lucht door. Is de filter te poreus dan kan er te veel stof of zelfs water in de behuizing komen en kunnen de componenten beschadigd raken. Als er voor het filtermedium bovendien vreemd materiaal wordt gebruikt, bijvoorbeeld nadat het afzonderlijk van een rol is gesneden, is de beschermingscategorie niet langer gegarandeerd. 

Rittal is er met zijn nieuwe vouwfilters in geslaagd deze eisen in evenwicht te brengen. Niet alleen is de gewenste beschermingsklasse IP54 gegarandeerd, de behuizingen zijn ook betrouwbaar en beschermen tegen schadelijke stof- en vuildeeltjes. Door de hogere afscheidingsgraad van de vouwfilters, namelijk meer dan de helft minder dan conventionele filtermedia, vertonen de componenten in de behuizing een lager uitvalpercentage. Bovendien worden kleine stofdeeltjes (0,3-1 µm) veel efficiënter afgescheiden, terwijl tegelijkertijd de luchtdoorvoer wordt verhoogd.

Meer efficiënte luchtdoorvoer

Dankzij de plooien hebben de filters een zes keer groter oppervlak dat beter luchtdoorlatend is dan een conventionele standaard filtermat. Hierdoor kan tot 40 % meer lucht worden doorgelaten. Ook de energiekosten kunnen dankzij deze hogere luchtdoorlaat aanzienlijk worden verlaagd. In cijfers betekent dit maar liefst 22 % minder bedrijfsuren. Dit bespaart niet alleen energie, maar verlaagt ook de service- en bedrijfskosten. Deze besparingen komen ook voort uit de langere levensduur van de ventilator, die op zijn beurt wordt bereikt door de kortere looptijden, waardoor de onderhoudsintervallen met een factor twee tot drie kunnen worden verlengd. Dankzij deze verbeterde functie kan zelfs een kleinere ventilator worden gebruikt, terwijl hij toch volledige prestaties levert. Mits het toepassen van een extra absorptiefilter kan met deze vouwfilters een beschermingsgraad van IP55 bereikt worden.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This