Wienerberger vermindert energieverbruik met SAS data-analyse

6 oktober 2022

Wienerberger Group wil zijn ecologische voetafdruk verkleinen en klimaatneutraal worden. Daarom werd het data-analysebedrijf SAS ingeschakeld om hun CO2-uitstoot en energieverbruik te verminderen.
Zoals veel industriële bedrijven stoot ook Wienerberger CO2 uit. Gelukkig heeft Wienerberger een ambitieuze visie op duurzaamheid en decarbonisatie: ze leveren niet alleen materialen die ervoor zorgen dat er minder CO2 vrijkomt tijdens het bouwen, maar verbeteren ook hun eigen productieprocessen.

Tegen 2023 wil het bedrijf 15% minder uitstoten dan in 2020. Daarnaast wil Wienerberger volledig klimaatneutraal zijn tegen 2050. Om die tweede ambitie waar te maken, staan er veel innovaties op de agenda en is er ook een rol voor data-analyse weggelegd. Zeker nu Wienerberger de waarde van deze technologie ontdekt heeft tijdens een succesvol proefproject in een fabriek in Polen.

“Digitalisering biedt een ongelooflijke schaalbaarheid om de efficiëntie van onze productieactiviteiten te verhogen. We willen een beroep doen op digitale technologie om ons energieverbruik en de CO2-uitstoot snel terug te schroeven”, zegt Solveig Menard-Galli, Chief Operating Officer bij Wienerberger Building Solutions en bestuurslid van Wienerberger AG.

Van grondstoffen tot baksteen

SAS gebruikte voor dit project SAS Viya op Microsoft Azure om een applicatie te ontwikkelen. Die moet de dakpan- en baksteenfabrieken van Wienerberger beter in staat stellen om het energieverbruik van het productieproces te verminderen. Grondstoffen met voortdurend veranderende eigenschappen worden ontgonnen en vervolgens tijdens verschillende verwerkingsstappen voorbereid. De traceerbaarheid van en het inzicht in de toestand van die grondstoffen in dit vroege stadium zijn van cruciaal belang voor de laatste stap, wanneer de bakstenen tot boven 800°C verhit worden.

Wienerberger was eerder al data over de verschillende verwerkingsstappen beginnen te verzamelen. SAS hielp een digitale tweeling van het proces te ontwikkelen om beter te kunnen aantonen waarom het energieverbruik fluctueerde. Bovendien kon de digitale tweeling aangeven wat er moest veranderen om het energieverbruik te verminderen.

“Omdat Wienerberger reeds over een Azure-cloudomgeving beschikte, hadden we met SAS naadloos toegang tot de data en konden we na een paar weken al enkele inzichten voorleggen”, aldus Manfred Kügel, datawetenschapper en adviseur voor productiebedrijven bij SAS.

Potentiële besparingen in de testfabriek

Wienerberger koos ervoor om zijn proefproject in een fabriek in Polen uit te rollen, en verbond de vestiging met de cloud. Die keuze was niet toevallig: het is immers een van de best presterende productievestigingen van de baksteenfabrikant. Als het proefproject hier succesvol kan worden afgerond, bepaalt het dus een nieuwe maatstaf voor de bijna 150 andere Wienerberger-fabrieken overal ter wereld.

“Deze testfabriek heeft bovendien een heel goede ploeg ter plaatse. Tijdens een analysetraject is het belangrijk dat je werkt met een team van mensen aan wie je de juiste vragen kunt stellen, met wie je problemen kunt oplossen, en die de inzichten kunnen toepassen in een industriële omgeving”, zegt Florian Zittmayr, die dit project voor Wienerberger AG heeft opgestart.

Het proefproject is nu operationeel. Maar het volledige potentieel van de digitale tweeling is nog groter. Opschaling is hier de grote troefkaart; het is namelijk de bedoeling dat de oplossing in zoveel mogelijk fabrieken ingevoerd wordt om de ambitieuze ESG-doelstellingen te halen.

Toegankelijk en gemakkelijk te gebruiken

Omdat er in alle sectoren een tekort is aan datawetenschappers, wou Wienerberger vooral dat de oplossing toegankelijk en gemakkelijk te gebruiken was voor de honderden ingenieurs en procesexperten in het bedrijf.

“Data-analyse democratiseren is één van de specialiteiten van SAS. Het is onmogelijk om elke fabriek een eigen datawetenschapper te geven. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat iedereen via zijn browser toegang heeft tot de tools en ze kan gebruiken zonder programmeervaardigheden”, zegt Kügel.

“Mensen kunnen de modellen gebruiken om inzicht te krijgen in hun apparatuur en te zien waar de inefficiëntie vandaan komt. Omdat de complexe algoritmes ongemerkt op de achtergrond werken, hoeven gebruikers enkel op een knop te klikken om een zicht te krijgen op de complexe relaties tussen productie en energieverbruik.”

Het bedrijf is dus goed op weg om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en klimaatneutraal te worden en de rol die gegevensanalyse hierin speelt, heeft nog een enorm groeipotentieel.

“We werken momenteel aan een heleboel nieuwe gebruiksscenario’s die de fabrieken van Wienerberger nog efficiënter kunnen maken. Dat gaat van de optimale voorraad voorzien voor iedere fabriek tot de beste routes bepalen om grondstoffen te vervoeren”, zegt Florian Zittmayr.

“Wienerberger heeft de bakstenen, en wij helpen de fundering te leggen waarop ze kunnen bouwen”, besluit Manfred Kügel.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This