Time-to-market kan verkort worden dankzij low-code

19 september 2022

ICT-directeurs in heel de wereld staan vandaag voor vele uitdagingen. Vooreerst heeft de COVID19-pandemie de vraag naar digitalisering versnelt. Eindklanten willen immers steeds meer snel en efficiënt bediend worden vanop afstand. De vraag naar klantenportalen en automatisering van processen vanuit de business van bedrijven uit alle sectoren is dus enorm toegenomen en gelet op de verwachting van de eindklanten moet de time-to-market van nieuwe applicaties zo kort mogelijk zijn. Heel wat bedrijven draaien echter nog op legacy systemen die een snelle ontwikkeling bemoeilijken omdat er nog echt code moet worden geschreven. De arbeidsmarkt maakt het dan weer moeilijk om programmeurs aan te trekken die de noodzakelijke codelijnen kunnen schrijven. Het verwondert dan ook niet dat er steeds meer gekeken wordt naar low-code. Dankzij low-code,  dat voorziet in heel visuele voorgemaakte bouwblokken, kan men snel tot resultaten komen en gebruiksvriendelijke applicaties opleveren.

We praatten met Simon Vandersmissen. Simon is low-code developer bij Roborana. Roborana is een low-code consultant uit Kontich die cliënten helpt bij de automatisering van hun processen en efficiënt gebruik van data. Dankzij low-code konden ze bijvoorbeeld cliënten als de Federale Overheidsdienst Justitie helpen om het proces van onkostennota’s te optimaliseren, hielpen ze Van Marcke om repetitieve administratieve taken te automatiseren en installeerden ze voor de verzekeraar NN Insurance 8 robots om het NN Center of Excellence te ondersteunen.

Wat zijn de sectoren die jullie met low-code bedienen?

De sectoren die we bedienen met low-code oplossingen zoals het OutSystems-platform zijn heel uiteenlopend. Je kan er eigenlijk binnen alle sectoren mee aan de slag. We zien wel dat het veelal midsize en grote ondernemingen zijn die kiezen voor een  low-codeplatform waarbij ook het applicatie-onderhoud centraal en eenvoudig geregeld wordt.  Ze hebben immers begrepen dat je dankzij de voorgemaakte bouwblokken en de zeer visuele manier van werken snel stappen vooruit kan zetten. Zo bouwde ik al een nieuwsapplicatie, een webshop, diverse applicaties om de interne procesflow te optimaliseren en een quality of life applicatie via OutSystems.  Gaat het echter over financiële of reporting-processen zien we dat vaak nog op de bestaande backoffice -systemen wordt verder gebouwd. Low-code is uiterst geschikt om snel front-end ontwikkelingen te doen en dat is vandaag voor ons ook de grootste markt.

Je bent zelf van opleiding JAVA programmeur, wat zijn voor jou de voordelen van low code en een platform zoals OutSystems ten opzichte van Java?

In eerste instantie is het zeer gebruiksvriendelijk en vraagt het veel minder tijd om het onder de knie te krijgen dan een klassieke programmeringstaal. Dankzij een low-code platform als OutSystems beschik je over heel wat vooraf ontwikkelde bouwblokken. Je hoeft dus niet meer alles lijn per lijn zelf te gaan schrijven. Dit heeft het voordeel dat je je meer kan concentreren op de logica die je in een systeem steekt wat resulteert in minder fouten en veel sneller toelaat om visueel iets aan je klant te laten zien. Je kan dus veel sneller schakelen en omwille van de visuele uitwerking hoe je niet de klassieke testcyclus in wat opnieuw voor tijdswinst zorgt. De eindgebruiker kan er snel mee aan de slag.

Maar wellicht is het minder flexibel dan ontwikkelingen in codelijnen?

Deze misvatting leeft inderdaad. Er zijn in low-code voldoende bouwblokken om applicaties te bouwen geheel in lijn met de wensen en noden van klanten uit diverse sectoren. Dankzij de flexibele componenten van bijvoorbeeld een OutSystems kan je zelf de nodige blokken bouwen die je eindeloos kan hergebruiken. Dit zorgt voor een enorme tijdswinst.

Heb je een developperachtergrond nodig om applicaties te ontwikkelen via een low-code platform als dat van OutSystems?

Je hoeft natuurlijk geen softwareprogrammeur te zijn om zaken te ontwikkelen via low-code platforms als dat van OutSystems. Belangrijk is wel dat je logisch kan denken en begrijpt hoe software werkt. Ik bouw samen met mijn klanten sneller en ook sterkere applicaties als er een achtergrond in programmatie is maar het is wel heel toegankelijk om meteen met de business te praten. Het is natuurlijk Roborana’s expertise die maakt dat we snel landen met bruikbare business applicaties;l

Hoe kijk jij naar de evolutie van low-code?

Het is zeker een oplossing om snel tot front-end development te gaan en ik ben ervan overtuigd dat het een groeimarkt is. Ik zie wel dat er zeker in financiële en reportingomgevingen nog steeds naar high code wordt gegrepen, hoewel ook low-code hier een oplossing kan bieden. We moeten echt meer evolueren van lijntjes schrijven naar bouwen van oplossing. Er zijn veel applicaties die echt op low-code kunnen draaien want het is echt een misconceptie dat men voor veel zaken nog naar high code moet kijken. Mijn advies zou echt zijn, overweeg low-code. Er bestaat echt een misvatting bij ICT’ers dat je minder meerwaarde heb als high code developer. Mijn ervaring toont echt het tegendeel. Je kan je meerwaarde bewijzen door sneller resultaat te tonen. Low -code maakt het echt mogelijk om visueel snel te tonen of je op de juiste weg bent. Het traject in high code is gewoon veel langer;

Is er minder testing nodig bij low-code ontwikkelingen?

Testing blijft altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat de applicaties voldoen aan de noden van de business. Ontwikkelingen via een platform als OutSystems maken het echter zeer visueel dus problemen worden veel sneller geïdentificeerd.

Er zijn verschillende low-code platformen op de markt. Waarom kiest Roborana voor OutSystems?

Low-code is misschien minder bekend. Wat doen jullie om low-code en Roborana meer op de kaart te zetten?

We organiseren regelmatig ‘Jumpt Starts’ om de markt vertrouwd te maken met low-code. Bedrijven kunnen hier gratis aan deelnemen  om te begrijpen en te ervaren welke meerwaarde low-code en per extensie het low-codeplatform van OutSystems kan betekenen voor hun toekomstige ontwikkelingen. Met deze hands-on approach laten we de mensen zelf een kleine applicatie bouwen, die ze op kantoor zelf kunnen gebruiken of verder ontwikkelen. 

We delen graag onze kennis met de markt. We hebben immers veel ervaring met OutSystems en inmiddels ook heel wat nuttige use cases. Check dus zeker onze website en schrijf je in voor een volgende sessie!

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This