PHI DATA, een IT-integrator gespecialiseerd in de digitalisering van bedrijfsprocessen, wil organisaties in de zorgsector helpen om op een eenvoudige en betaalbare manier het overzicht te bewaren over hun werkmiddelen. Het bedrijf gaat daarvoor in zee met Blyott, een innovatieve speler in Real-Time Location Systems (RTLS).
Zij maken kleine en betaalbare tags die werken met Bluetooth Low Energy-technologie. Ze vormen een prima alternatief voor de tags die gebruik maken van Wifi-verbindingstechnologie. Die zijn vandaag nog beperkt in omloop omwille van de investeringen die ermee gepaard gaan. PHI DATA wil de technologie op grote schaal implementeren, al dan niet in combinatie met de eigen oplossingen. En zorginstellingen in de Benelux die vandaag al klant zijn van Blyott, kunnen voortaan door PHI DATA geholpen worden.
Kurt Nauwelaerts, Sales Manager Integrated Solutions bij PHI DATA: “Asset tracking, technologie die ervoor zorgt dat bedrijven altijd weten waar hun werkmiddelen of assets zich bevinden, is erg in trek. Ook in de zorgsector. Maar de oplossingen die gebruik maken van Wifi zijn te duur om massaal in te zetten. Daar komt nu verandering in. Ik verwacht dat het significant lagere prijskaartje van de BLE-tags zal zorgen voor een veel bredere adoptie van onze asset tracking-oplossingen. Er is geen reden meer om niet alle assets traceerbaar te maken. Voor de zorgsector biedt het alleszins heel wat kansen om mensen en middelen straks beter in te zetten.”
Volgens Wim Verduyn, International Sales & Partner Director bij Blyott zit er alvast muziek in de samenwerking: “PHI DATA is een gereputeerde speler in de markt van supply chain en asset tracking. Ze hebben veel ervaring met RTLS-oplossingen en zijn erg actief in de zorgsector. Bovendien is onze oplossing makkelijk te integreren met hun IDasset®-software voor inventarisatie. Samen leveren we in geen tijd een betaalbare totaaloplossing.”
Luc Van Gerwen, Business Development Manager Health & Care bij PHI DATA, wijst graag op het gebruiksgemak: “Deze oplossing is erg makkelijk inzetbaar: tags aanbrengen, via Bluetooth koppelen aan het webplatform dat in de cloud draait, en je bent vertrokken. De tagbatterij gaat zeker vijf jaar mee, zelfs als de tags om de vijf seconden een signaal sturen. Bovendien komt de Blyott-oplossing ook met uitgebreide rapportering en werd er extra aandacht besteed aan de user experience. Je kan vlot zien welke assets zich waar bevinden, inclusief duidelijke tekstomschrijving. Gedaan met in- en uitzoomen op complexe plattegronden.”
ROI van 150% op amper 5 minuten
De business case is met de goedkopere BLE-technologie snel gemaakt. In sommige gevallen is de terugverdientijd dan ook spectaculair, vertelt Wim Verduyn: “Eén ziekenhuis ontdekte, amper vijf minuten na ingebruikname van de oplossing, dat ze geen nieuwe bladderscanners hoefden te kopen voor een bepaalde afdeling omdat een aantal bladderscanners elders allang ongebruikt was gebleven. Ze hoefden die ongebruikte toestellen enkel te verplaatsen. Dat zorgde voor een ROI van 150% na amper vijf minuten. En dan hebben we de kost van uitgespaard onderhoud niet eens meegerekend.”
Andere voordelen die zorginstellingen noteren zijn onder meer de tijdwinst bij het terugvinden van assets, en de snellere en accuratere afhandeling bij terugroeping van medische producten of toestellen, merkt Kurt Nauwelaerts op: “Als bij een recall een toestel niet wordt gevonden en dat wordt nadien nog ergens ingezet, kan dit enorme gevolgen hebben. Asset tracking gaat dus om meer dan louter efficiëntie en kostenoptimalisatie. Een gebrekkige opvolging van je assets kan soms verregaande gevolgen hebben.”
Ook interesse van de bouwsector
PHI DATA zal de oplossingen van Blyott distribueren en implementeren in de hele Benelux. “In eerste instantie focussen we hierbij op de zorgsector”, aldus Kurt Nauwelaerts nog, “maar ook voor andere sectoren kan ons gezamenlijk aanbod opportuun en interessant zijn. Bijvoorbeeld in de bouwsector. Ook daar is de snelle beschikbaarheid van het werkmateriaal bijzonder nuttig. Sommige bedrijven uit die sector hebben al hun interesse getoond.”