Heb je ooit met behulp van een Oculus-bril de Mount Everest beklommen? Of je avatar met de nieuwste Gucci-zonnebril zien pronken op het gamingplatform Roblox? Dat is nu al niets nieuws meer, en in de slimme wereld van morgen zal niemand er nog van opkijken. We staan op de drempel van een nieuw universum: het metaverse. Wat moet jij er als serviceprovider nu al over weten?
Slimme ruimtes in een slimme wereld
“De ‘slimme’ wereld zal de manier veranderen waarop mensen omgaan met de wereld rondom hen”: dat is een van de conclusies die Gartner trekt in zijn recente Emerging Technologies and Trends Impact Radar. Onder andere door de voortdurende evolutie van technologieën zoals de cloud, AI, AR, het IoT en meer worden er ‘smart spaces’ ontwikkeld: slimme ruimtes waar mensen en technologie in een nieuwe digitale en/of fysieke omgeving met elkaar omgaan. De digitale sprong voorwaarts die we tijdens de pandemie meemaakten, heeft die evolutie nog versneld. In de game-industrie zien we ze al vaker, maar ook in bijvoorbeeld connected gebouwen, virtuele werkplekken en slimme logistiek kom je wel eens smart spaces tegen.
Over acht tot tien jaar bevinden we ons in wat waarschijnlijk de slimste ruimte van allemaal wordt: het metaverse. Waar zal die evolutie ons brengen?
Wat is het metaverse?
Kort gezegd: het metaverse is het internetmodel van de toekomst. Hier komen virtuele werelden, augmented reality en het internet samen in een omgeving waar gebruikers kunnen communiceren en dingen ervaren zoals in de echte wereld. Het zal even duren voordat het metaverse echt ingeburgerd raakt, maar Gartner voorspelt dat 25 % van de bevolking tegen 2026 minstens een uur per dag in het metaverse zal doorbrengen om te werken, shoppen, leren, social media te gebruiken en/of zich te vermaken.
Een gouden kans voor serviceproviders
Het metaverse bestaat nog niet ‘echt’, maar toch is het nu al een goed idee voor serviceproviders om zich er proactief in te verdiepen. Als je de technologie achter het metaverse nu al doorgrondt, kun je deze in de toekomst immers makkelijker implementeren. Hier schuilt een enorme opportuniteit: alles wat in of dankzij het metaverse mogelijk zal zijn, werkt op basis van technologie – en dat is precies waar jouw zaak in gespecialiseerd is. Jij bent dus uitstekend geplaatst om een van de voortrekkers te worden die het metaverse opbouwen, met apps en andere digitale oplossingen die je klanten in deze nieuwe wereld goed van pas zullen komen.
Vier punten die service providers nu al kunnen doen
Als serviceprovider kun je nu al je strategie en bedrijfsmodel op het komende technologische tijdperk afstemmen.
- User experience (UX) wordt de grootste doorslaggevende factor voor eindgebruikers, nog belangrijker dan prijs en product. Verruim de focus van je bedrijfsstrategie om dit in je klantenrelaties te laten weerspiegelen.
- Eindklanten hebben technologiepartners nodig die brainstormen en nieuwe producten en apps ontwikkelen. Werk dus een strategie uit om nieuwe digitale oplossingen te bedenken, te bouwen en te beheren met en voor eindklanten.
- Het metaverse zal een infrastructuur vereisen met hoge snelheid, lage latentie en maximale veiligheid en betrouwbaarheid. Er zijn weinig of geen bedrijven die al die vakjes eigenhandig aanvinken. Knoop dus samenwerkingen aan in nieuwe ecosystemen met netwerkproviders, ontwikkelaars en partners die instaan voor VR/AR, edge, 5G en meer.
- Het metaverse is een grenzeloos 3D-netwerk, en dat brengt nieuwe beveiligingsproblemen, digitale risico’s en vertrouwensknelpunten met zich mee. Bouw nu al een reputatie op als voorkeurspartner die deze nieuwe technologische risico’s en privacy- en beveiligingsproblemen in de interactieve wereld deskundig evalueert.
Use cases in het metaverse
Het metaverse wordt ongetwijfeld een onmisbare tool voor verschillende industrieën, waarvan we ons sommige vandaag nog niet eens kunnen voorstellen. Toch hoef je niet ver te zoeken om enkele eenvoudige opportuniteiten voor serviceproviders aan te boren. Denk aan oplossingen voor afstandswerken, met VR verrijkte werkplekken, vergaderzalen en virtuele evenementen en de technologie die daarvoor nodig is. Of aan nieuwe, op AR-/VR-technologie gebaseerde apps om in zo’n digitale omgeving te communiceren en een écht immersieve gebruikerservaring te bieden, bijvoorbeeld voor de onderwijs-, handels- of medische sector. Dat klinkt nu al best haalbaar, toch?
De toekomst is nu
Het metaverse staat nog in de kinderschoenen, maar serviceproviders kunnen zich nu al profileren als voortrekkers van deze omgeving van de toekomst. Let goed op welke opportuniteiten er op de radar verschijnen en gebruik je technologische expertise om klanten de weg te tonen, zowel in de bestaande als in nieuwe sectoren. Nu Microsoft volop bezig is met het uitrollen van Mesh voor Microsoft Teams is de toekomst dichterbij dan je denkt. De toekomst wordt nu voorbereid!