Sophos’ 7 cybersecurity-tips voor een zorgeloze zomer

21 juli 2022

De zomervakantie is officieel begonnen en vanaf het eerste weekend in juli vertrekken de vakantiegangers voor meerdere weken naar bestemmingen ver van huis.

De kans is groot dat de meeste van hen in hun bagage een laptop, mobiele telefoon of tablet, of ook nog draagbare luidsprekers, opladers, enz. meenemen.

Hoewel velen onder hen (misschien wel te veel) vertrouwen op de goede praktijken die ze de voorbije jaren hebben opgestoken om steeds goed beveiligd te telewerken, herinnert Sophos ons toch aan enkele aandachtspunten voordat we op vakantie vertrekken.

1 – Vraag aan je werkgever toestemming om je computer mee te nemen op vakantie

Luidt het antwoord “nee”, dan laat je hem beter thuis. Zegt de werkgever “ja”, dan is er een goede kans dat de werkgever naar je bestemming vraagt en je daaraan aangepaste raad geeft en voorwaarden stelt.

2 – Maak vóór je verlof een back-up

Op reis lopen medewerkers meer gevaar op verlies of beschadiging van een telefoon of laptop dan thuis of op kantoor. Doordat je een betrouwbare back-up van al je gegevens hebt voordat je op vakantie gaat, heb je ook een kleinere hoeveelheid digitale gegevens bij je als je bijvoorbeeld een grens overgaat.
“De enige back-up waar je ooit spijt van zult krijgen, is de back-up die je niet hebt gemaakt,” stelt Paul Ducklin, Principal Research Scientist bij Sophos.

3 – Versleutel je gsm- en computergegevens

Hierbij moeten medewerkers kiezen voor een lange vergrendelingscode (van ten minste 10 cijfers), dus geen simpel te onthouden, en dus makkelijk te kraken, code. Om hem beter te onthouden, doe je er goed aan deze code enkele dagen voor vertrek af en toe te gebruiken.

4 – Bereid je voor om een grens over te gaan

Veel landen die grenscontroles uitvoeren, behouden zich het recht voor om elektronische apparaten te ontgrendelen als voorwaarde om het land in te mogen. Bovendien eisen een aantal landen niet alleen een thuisadres en telefoonnummer, maar ook e-mailadressen en sociaalnetwerkaccounts.
Sophos raadt u aan om voor uw vertrek de toelatingsvoorwaarden van het land na te gaan en elektronische apparaten in functie daarvan al dan niet mee te nemen.

5 – Let op bij gebruik van openbare wifinetwerken

De gevaren van openbare wifi zijn vaak overroepen en soms grotendeels vermijdbaar, mits de medewerkers het houden op correct versleutelde toepassingen en websites met URL’s die beginnen op HTTPS://, afkorting voor “secure HTTP”.

Om toegang te krijgen tot services moet je in bepaalde landen echter een speciaal digitaal certificaat installeren (bijvoorbeeld om “reglementaire of veiligheidsredenen”). Dit betekent dat op het internet surfen tijdens en na de reis zeker bespioneerd zal kunnen worden.

Voor die landen raadt Sophos aan een lokale simkaart met prepaid dataplan aan te kopen voor de duur van de reis. Let evenwel op: de meeste landen eisen van hun telecomproviders dat ze hen wettelijke interceptietechnieken ter beschikking stellen, zodat een prepaidtelefoon niet helemaal anoniem is.

6 – Vermijd het gebruik van ter beschikking gestelde computers in luchthavens en hotels

Wij raden u dit ten stelligste af, tenzij het echt niet anders kan.
Het probleem met dit soort “terminals” is en blijft dat de bedrijven die deze computers beheren, de technici die ze onderhouden, maar ook al wie die terminals vóór u heeft gebruikt weinig vertrouwen inboezemen.

7 – Opgepast voor verborgen camera’s in hotelkamers en vakantieverblijven

Jammer genoeg zijn verborgen camera’s op die plaatsen een reëel gegeven. Soms zijn ze vrij makkelijk op te sporen als je de kamer zorgvuldig uitkamt. Maar soms zijn ze zo klein zijn dat ze bijna overal in verstopt kunnen zitten en ze zijn ook niet altijd te zien op het openbare wifinetwerk van de accommodatie.

Bezoek voor meer tips de blog van Sophos op: https://news.sophos.com/en-us/

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This