Rittal breidt aanbod van slimme koelaggregaten uit met Blue e+ S-Serie

20 juli 2022

Rittal breidt zijn slimme oplossingen voor koelaggregaten uit met de nieuwe Blue e+ S-serie. Deze nieuwste generatie koelaggregaten met lagere koelvermogens van 300, 500 en 1.000 W zijn ontworpen met het oog op efficiëntie en zorgen voor een lager energieverbruik en lagere kosten, net als hun “grotere broers”. De nieuwe reeks is dus een win-win, zowel voor gebruikers als voor de toekomst.

Er is veel vraag naar oplossingen die onze ecologische voetafdruk tijdens de productie verkleinen. Tegelijkertijd moeten deze oplossingen intelligent en communicatief zijn, zodat ze gemakkelijk in gedigitaliseerde productieomgevingen kunnen worden geïntegreerd. Zeven jaar geleden speelde Rittal met de Blue e+-serie koeloplossingen in op deze vraag en bracht het uiterst efficiënte behuizingskoelaggregaten op de markt, die gemiddeld een energiebesparing van 75 procent opleverden.

Nu lanceert Rittal met de Blue e+ S-Serie een volgende generatie, nog steeds ontwikkeld met datzelfde ontwerp-DNA. Deze nieuwe koelunits met lagere koelvermogens van 300, 500 en 1.000 watt vullen de Blue e+-familie aan en introduceren nieuwe slimme mogelijkheden en innovatieve energiebesparende functies voor productieprocessen.

Heat pipe

Het succes achter deze energiebesparing en kostenreductie is de gebruikte technologie, waarbij een heat pipe wordt gecombineerd met invertergestuurde componenten. De heat pipe werkt zonder compressor, expansieventiel of andere regelelementen en heeft dus geen elektrische energie nodig, behalve voor de werking van de ventilator. Afhankelijk van de warmte-ontwikkeling in de behuizing en de omgevingstemperatuur, kan de koeling alleen met de heat pipe worden uitgevoerd.

De extra compressorkoeling werkt alleen als een grote hoeveelheid warmte uit de behuizing moet worden afgevoerd of als de omgevingstemperatuur erg hoog is. In werking is deze oplossing veel energiezuiniger dan conventionele units. De compressor en ventilatoren zijn namelijk voorzien van een invertergestuurde aandrijving die het toerental automatisch aanpast aan de behoefte. Daardoor blijft de temperatuur in de behuizing constant en is de energie-efficiëntie aanzienlijk hoger dan bij andere, meer conventionele koelers.

Naast energie-efficiëntie is er nog een ander kenmerk dat de CO2-voetafdruk verkleint: De nieuwe Blue e+ S-serie gebruikt een koelmiddel met een GWP (Global Warming Potential) dat 56 procent lager ligt dan de koelmiddelen die in vergelijkbare koelunits worden gebruikt. Bovendien werkt het koelcircuit in de nieuwe generatie units met het koelmiddel R-513A, in plaats van het vroeger gebruikte R-134a.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This