De bevoorrading van ATM-netwerken is al jarenlang niet gemakkelijk geweest. De uitdagingen waarmee de banken worden geconfronteerd, variëren van lastige logistieke kwesties tot risico’s, arbeids- en contante kosten. De toenemende digitalisering van bankdiensten, samen met de afname van het gebruik van contant geld voor dagelijkse betalingen en de inkrimping van het netwerk van geldautomaten, doet de kosten van het beheer, het vervoer en de beveiliging van contant geld voor banken alleen maar stijgen. En met de huidige economische instabiliteit zullen de stijgende inflatiepercentages de kosten van de cashinfrastructuur van een bank nog doen stijgen.
Voor banken en ATM-exploitanten moeten daarom oplossingen worden ingezet die een efficiënte geldbevoorrading garanderen en tegelijk de operationele kosten verminderen.
Volgens Auriga moeten twee pistes worden overwogen om de uitdaging van de optimalisering van het kasbeheer aan te gaan: een oplossing op het niveau van het end-to-end beheer van de levenscyclus van het contante geld, en een poolingstrategie van geldautomatennetwerken, wat al een trend is in sommige Europese landen, waaronder België.
Cashbehoeften beter anticiperen
Een oplossing voor het beheer van het volledige proces van contant geldverwerking, -aanvoer en -verplaatsing is van essentieel belang om de beschikbaarheid van zelfbedieningsapparaten te garanderen en de kosten van de bevoorrading van bankkantoren, kassaruimten en alle geldautomaten, zowel binnen als buiten de filialen, te verminderen. Volgens Auriga is de sleutel tot de optimalisatie van cash management de kwaliteit van de voorspellende analyse om de juiste hoeveelheid cash bestellingen aan te bevelen die op het juiste moment op de juiste locaties moeten worden afgeleverd, om de kosten van cash operaties te minimaliseren en de beste klantenervaring te bieden.
Zelflerende systemen om geoptimaliseerde betalingsopdrachten te berekenen vormen de kern van vernieuwende oplossingen voor cashbeheer. Met de Cash Predictive module kunnen systemen zoals Auriga’s WWS Cash Management in 12 maanden (of meer) historische kasstroom- en behoeftegegevens analyseren, die door slimme algoritmes met zelflerende voorspellende wiskundige logica worden berekend, om de nodige hoeveelheid bankbiljetten te voorspellen, in verschillende valuta’s en denominaties voor elke geldautomaat. Voor elke geldautomaat kunnen specifieke voorspellingsmodellen worden opgesteld op basis van hun transactiehistoriek en bijzondere gebeurtenissen, zoals feestdagen.
Voorspellende analyses optimaliseren ook het Cash-In-Transit (CIT)-beheer. Met het oog op een efficiënt beheer van de geldstromen evalueert predictive analytics de dagelijkse gegevens die beschikbaar zijn via de ATM-beheersconsole en “bestelt” vervolgens, op basis van de geschiedenis en het seizoensgebonden gebruik van de middelen, de gepaste aanvullingsactiviteiten in detail. Zodra het voorstel van opdracht door het aangewezen geldtransportbedrijf is goedgekeurd, kan de opdracht definitief worden goedgekeurd (of gewijzigd). Een geoptimaliseerd geldautomatenbeheer is van essentieel belang om operationele besparingen te realiseren zonder de beschikbaarheid van geldautomaatdiensten in het gedrang te brengen.
Deze innovatieve oplossing biedt kwalitatieve cashflowprognoses en kan de kosten voor cashverwerking en -transport na 18 maanden met 10% tot 25% doen dalen.
Door gebruik te maken van voorspellende analyses kan een cashmanagementoplossing de kosten van verkoopautomaten en filialen optimaliseren. Dankzij gedetailleerde tracering in elke fase kunnen gebruikers de voortgang en aanpassing van bestellingen volgen, terwijl een uitgebreide prestatiemonitoring het mogelijk maakt het kasbeheer te optimaliseren vanaf een dashboard met een helder en nauwkeurig beeld van activiteiten, filialen, bestellingen, kosten, overdrachtstypen en incasso’s.
Het beheer van de geldautomaten vereist de verwerking van verschillende gegevens, zoals het aantal geldopnames, het laden/ontladen van geldautomaten, geldafhalingen en het recycleren van geld. Al deze gegevens moeten in een gemeenschappelijke databank worden geregistreerd om ervoor te zorgen dat er geen fouten en vergissingen in de financiële stromen optreden. Dit kan allemaal efficiënter worden gemaakt wanneer de reconciliatie van kasmiddelen wordt geautomatiseerd. Een bank kan het beheer van one-to-one, one-to-many, many-to-one en many-to-many relaties tussen verschillende registraties automatiseren en zo de juiste regels voor aansluiting toepassen en tickets genereren voor het geval dat een aansluiting mislukt. In geval van een mismatch wordt een ticket aangemaakt dat door gespecialiseerde helpdeskmedewerkers wordt onderzocht.
ATM-netwerken samenbrengen, kan een écht groot verschil betekenen
De uitdagingen om de kosten van contant geld te verminderen en tegelijkertijd de toegankelijkheid ervan te waarborgen, kan ook worden aangepakt door een poolingstrategie voor geldautomaten.
Deze strategie, waarbij twee of meer banken de eigendom van geldautomaten overdragen aan een afzonderlijke entiteit die de gedeelde vloot beheert, illustreert hoe geldautomatenparken kunnen worden gestroomlijnd: door de exploitatiekosten te delen, kunnen banken de eigendomskosten verminderen door de ontmanteling van dezelfde geldautomaten in een kostenbeheersingscontext te vermijden.
Door geldautomaten te poolen kunnen oplossingen voor cashbeheer worden ingezet om de operationele efficiëntie te maximaliseren en de klantenervaring te verbeteren.
Door de geldautomaten daar te plaatsen waar de vraag van de klanten het grootst zal zijn, worden de kosten van het kasbeheer door het poolen van geldautomaten beperkt.
Wanneer meerdere banken geldautomaten delen, zijn de kosten voor geldtransport en verzekeringen lager, omdat er minder geldautomaten beschermd en bijgevuld moeten worden. Dit helpt ATM-diensten op weg om rendabel te worden, terwijl banken hun processen kunnen optimaliseren en hun klanten een betere service en ervaring kunnen bieden.