Renault Group en Atos lanceren ID@S voor ontsluiting data grootschalige industrie en versnellen Smart Industry

6 juli 2022

Renault Group en Atos lanceren ID@scale (Industrial Data @ Scale), een nieuwe dienst voor het verzamelen en ontsluiten van industriële data. Deze oplossing is ontwikkeld om grootschalige industriële bedrijven te ondersteunen bij hun transitie naar Industry 4.0, ofwel Smart Industry. ID@S stelt maakbedrijven in staat om industriële data te verzamelen en ontsluiten om zo hun operationele activiteiten en de kwaliteit van producten te verbeteren.

ID@scale is ontwikkeld en in gebruik genomen in verschillende fabrieken van Renault en wordt door Atos geïndustrialiseerd en naar de markt gebracht. Tijdens het productieproces creëren industriële bedrijven een enorme hoeveelheid data. Veel waardevolle data gegevens worden onvoldoende benut, als gevolg van de grote diversiteit hiervan en het gebrek aan standaardisatie en tijd. Dankzij ID@S zijn maakbedrijven nu wel in staat op effectieve en gestandaardiseerde wijze data te verzamelen van allerlei productiefaciliteiten – van diverse leveranciers, generaties, wereldwijde locaties en firmware updates – om deze vervolgens context te geven en beschikbaar te maken in de cloud. Met behulp van deze data kunnen productieprocessen worden geoptimaliseerd en opgeschaald en de kwaliteit van producten direct worden verbeterd. Een eenvoudige toegang tot gestandaardiseerde data via gebruiksvriendelijke analytische tools en dashboards faciliteert de inzet van ID@scale voor verschillende toepassingen op het niveau van productie, onderhoud, kwaliteitsbeheer en energievoorziening. Daarnaast kunnen industriële bedrijven met ID@scale aanzienlijk op energiekosten besparen door het monitoren van het energieverbruik van productielijnen.

Als onderdeel van haar digitale transformatiestrategie ontwikkelde Renault een oplossing om data op haar productiefaciliteiten te verzamelen. Voor elk productieproces zijn gegevens op gestandaardiseerde wijze verzameld en gestructureerd. Dit heeft geleid tot allerlei toepassingen op het gebied van productie, engineering, kwaliteitsbeheer, CSR en logistiek. De oplossing wordt inmiddels op grote schaal ingezet in 22 fabrieken. Meer dan 7.500 installaties en apparaten zijn aangesloten. Dit is gerealiseerd met gestandaardiseerde datasets die 50 productieprocessen vertegenwoordigen: van het lassen van autoframes en het spuiten van auto-onderdelen tot de productie van elektrische motoren en batterijen. Renault Group bespaart hierdoor nu al ruim 80 miljoen euro per jaar. Tegen 2023 heeft zij als doel om de oplossing ook in 35 andere fabrieken in te zetten door 22.000 apparaten aan te sluiten en naar verwachting zo jaarlijks ruim 200 miljoen euro te besparen.

Als pionier in de digitale transformatie van de industriële sector versterkt en industrialiseert Atos Renaults oplossing. Hieraan geeft zij invulling door haar gecombineerde aanbod van technologische oplossingen, diensten en expertise in consultancy. Atos verrijkt ID@scale met haar Edge to Cloud-aanbod. Dit maakt het mogelijk real time analyses van grote volumes industriële data te verzamelen en deze te beveiligen met Edge to Cloud-platforms en te combineren met verfijnde AI-modellen door de inzet van Bull Sequana Edge-servers. De dienstverlening kan bovendien op maat worden gesneden voor verschillende bedrijven. Ook kan de oplossing wereldwijd, ongeacht de locatie, ‘as a service’ worden afgenomen. Een belangrijk onderdeel van het partnership tussen Atos en Renault Group zijn de consulting en services-teams van Atos waardoor het mogelijk is de oplossing wereldwijd toe te passen en te ondersteunen. Hiermee komt voor klanten een snelle en flexibele toepassing van connectiviteit, nieuwe datamodellen en analysemethodieken in enkele weken binnen handbereik.

“We hebben een baanbrekende technologische oplossing ontwikkeld om op grote schaal industriële data te verzamelen om zo de performance van onze productieprocessen te verbeteren en de kwaliteit van onze voertuigen te verhogen”, vertelt Jose-Vicente de los Mozos, EVP Group Industry van Renault Group. “We zijn erg trots op deze nieuwe mijlpaal. We bundelen de krachten met Atos om industriële bedrijven te ondersteunen bij het opschalen van hun digitale transformatie. Ons partnership markeert daarnaast een nieuwe stap in de digitale transformatie van Renault Group en haar innovatiekracht.”

“In een markt waarin geen vergelijkbare oplossing beschikbaar is, maakt Atos de oplossing van Renault Group geschikt voor maakbedrijven in alle delen van de wereld. Door de handen ineen te slaan, stellen Atos en Renault Group organisaties in staat op effectieve wijze in fabrieken data te verzamelen om zo op grote schaal waardevolle informatie te ontsluiten en hun digitale transformatie in een stroomversnelling te brengen”, aldus Rakesh Khanna, Head of Digital van Atos.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This