Slimme automatisering van quality assurance is de sleutel tot zakelijk succes

14 juni 2022

Als bedrijfsleiders niet beginnen met het slim automatiseren van hun kwaliteitszorg, zullen hun opvolgers dat wel doen. Dat was de boodschap die EMEA Vice President Yigal Elstein van Tricentis klanten en prospects bracht toen hij hen recent Nederland bezocht. “De klok tikt door. Bedrijven die er niet in slagen hun organisatie te versnellen, zullen verdwijnen.” Slimme automatisering van kwaliteitszorgprocessen is voor veel ondernemingen van cruciaal belang.

Yigal Elstein bracht onlangs veel tijd door met Nederlandse klanten en prospects. Hij wil met hen van gedachten wisselen en hen laten profiteren van zijn ervaring in de wereld van bedrijfsapplicaties en testautomatisering. Voordat hij twee jaar geleden bij Tricentis kwam, werkte Yigal Elstein bij bedrijven als ServiceNow, Mercury Interactive en BMC Software. Hij is al meer dan 25 jaar actief op het gebied van quality assurance.

“De bedrijfsprocessen van elke organisatie zijn afhankelijk van meerdere applicaties. Omdat markten sneller dan ooit veranderen, moeten ze deze applicaties sneller dan ooit updaten en met een hogere kwaliteit dan ooit tevoren,” zegt Yigal Elstein. “En als ze niet bezig zijn met het aanpassen van applicaties, dan zijn ze wel bezig met het implementeren van nieuwe applicaties waar hun bedrijf op vertrouwt. Deze applicaties mogen niet falen, dus kwaliteitsborging is van essentieel belang.” 

De uitdaging voor bedrijven is dat hun legacy testcapaciteit niet meer geschikt is om te voldoen aan de complexiteit en de snelheid die vandaag vereist zijn.

“Testautomatisering bestaat al zeker drie decennia,” zegt Elstein. “Legacy testautomatisering is gebaseerd op scripting en het schrijven van code in scripts. Er is tegenwoordig echter niet meer genoeg tijd om die scripts te schrijven en te onderhouden.” Organisaties hebben dus nieuwe testmethoden nodig en dat is waar Tricentis met low-code en Artificial Intelligence om de hoek komt kijken. Met de oplossingen van Tricentis  kunnen bedrijven namelijk sneller test-assets creëren, die bovendien aanzienlijk minder inspanning vergen in het onderhoud en die gemakkelijk hergebruikt kunnen worden. “Het gaat niet langer om automatisering, het gaat om slimme automatisering”, aldus Elstein. 

Dat is ook de reden waarom open-source tools geen oplossing zijn. “Open source is een lachertje. Open source is de duurste testoplossing die er is. Er bestaat geen open source-technologie waarmee een onderneming ‘at scale’ en met de frequentie kan testen die de moderne wereld vereist.” Evenmin kunnen open source tools de end-to-end mogelijkheden en governance bieden die een geïntegreerde product suite zoals het Tricentis portfolio van qTest, Tosca, Testim en NeoLoad bieden. “Wanneer je een applicatie of een set van applicaties update, zal een business analist alle vereisten vastleggen. Deze vereisten worden omgezet in ontwikkelingsinspanningen en testmiddelen. Tricentis integreert al deze end-to-end processen. Onze oplossingen leggen vereisten vast, zetten ze om in test assets, voeren ze uit en rapporteren terug of ze klaar zijn voor release of niet. Als je dat zelf handmatig probeert te doen, raak je de weg kwijt. Het is niet de core business van onze klanten om deze integraties te doen, dat is onze expertise. En dat is waar puntoplossingen falen in een complexe omgeving.”

Zal slimme automatisering banen van meer traditionele testers laten verdwijnen? “Handmatig testen is geen carrière. Je kunt het een tijdje doen, maar niet voor lang. Handmatige testers veranderen sowieso in hoog tempo van job. Door testen uit te voeren, doen ze kennis op over bedrijfskritische  processen. Hun carrièrepad kan er uit bestaan business analist, automatiseringsspecialist of zelfs test engineer te worden. Dat is een evolutie die we bij veel van onze klanten hebben gezien.”

Aangezien veel bedrijven bedrijfssoftware van SAP, Salesforce of ServiceNow gebruiken, zijn tools voor quality assurance essentieel voor het leveren van een hoogwaardige klantervaring. “We hebben een zeer nauwe integratie en een volwassen partnerschap met SAP,” zegt Elstein. “En we zijn de enige leverancier die test tools heeft die echt een onderdeel zijn van de ServiceNow- en Salesforce-platformen. Dat we native tools hebben voor ServiceNow en Salesforce, neemt veel beveiligingsproblemen weg die onze concurrenten helaas wél hebben.”

Er bestaan veel quality assurance tools, maar ze zijn zeker niet allemaal gelijk. Om de agile onderneming te ondersteunen, moeten oplossingen end-to-end zijn, een hoog niveau van AI-gestuurde automatisering bieden en nauw geïntegreerd zijn of – beter nog – native zijn met bedrijfskritische applicaties. Er zijn maar weinig oplossingen die aan al deze voorwaarden voldoen. “Het is geen toeval dat Gartner en vele andere analisten ons al vijf jaar achtereen tot leider hebben uitgeroepen”, zegt Elstein. “De feedback die ik kreeg bij bezoeken aan Nederlandse klanten is dat ze het geweldig vinden hoe onze technologie gewoon werkt! Ze vinden ons inzicht in het transformatieproces en de risico’s die daarmee gepaard gaan zeer relevant. En ze waarderen het dat we hen voorlichten over potentiële risico’s die ze niet hadden voorzien.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This