Het Gentse Sensolus, specialist in connected asset management, gaat een partnerschap aan met de Tosca Groep. De wereldspeler op het vlak van reusable plastic packaging zal gebruikmaken van het Sensolus-platform om de tienduizenden pallets en verpakkingen in omloop bij zijn klanten in de VS in kaart te brengen.
Door de supply chain te digitaliseren, zal Tosca in staat zijn om zijn toelevering sterk te optimaliseren, kosten te besparen en ecologische voetafdruk te verkleinen. Tosca zal deze logistieke inzichten ook delen met klanten, waardoor de Amerikaanse consument meer transparantie krijgt in de logistiek achter de artikelen in de winkelrekken. Door de actieve input van Tosca kan Sensolus op zijn beurt zijn platform beter afstemmen op de consumentengoederensector. Het partnerschap werd officieel ondertekend in Atlanta tijdens de handelsreis van Prinses Astrid door de VS.
De Amerikaanse Tosca Groep, met hoofdkantoor in Atlanta, is een wereldspeler op het vlak van returnable packaging. Reeds zestig jaar tracht het in uiteenlopende industrieën toeleveringsketens te verduurzamen door karton en houten verpakkingen te vervangen door een herbruikbaar plastic alternatief, van kratten voor gevoelige producten, zoals bijvoorbeeld fruit of eieren, tot volledige pallets voor zware ladingen. Tosca is een van de grootste poolers ter wereld, wat inhoudt dat grote spelers in consumentengoederen op de marktleider rekenen om hun oude verpakkingen te vervangen en hun volledige inbound-, outbound- en intralogistieke flows van herbruikbare verpakkingen te beheren en zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
Optimalisatie en transparantie
De Tosca Groep nam in 2020 Contraload over. Deze Vlaamse pallettenspecialist en Europees marktleider op het vlak van pooling beriep zich al op Sensolus, en zo leerde ook de Amerikaanse packagingreus de meerwaarde van IoT-technologie kennen. “Hoe meer data je als pooler hebt over de locaties en staat van je verpakkingen, hoe beter je je flows en processen kan optimaliseren, kosten besparen en je afdruk verlagen”, vertelt Kristoff Van Rattinghe, CEO van Sensolus. “Ook Tosca maakt hiervoor nu gebruik van het Sensolus-platform. Hierin worden de data van duizenden verpakkingen verzameld en vertaald naar waardevolle supply chain insights. Daarnaast deelt Tosca deze data ook met zijn klanten. Op die manier kunnen zij tegemoetkomen aan de wens van de consument die steeds meer transparantie verwacht in de logistiek en productieprocessen achter de artikelen in de winkelrekken.
Schaalbaarheid van platform
Een andere bepalende factor in de keuze van Tosca voor Sensolus was de hardwareonafhankelijkheid van het Gentse platform. “In enkele uren of dagen kunnen we nieuwe flows en data integreren van tienduizenden trackers, ongeacht de leverancier. Dat maakt onze oplossing bijzonder schaalbaar en betekent dat wij als Belgische scale-up een wereldspeler als Tosca toch kunnen ondersteunen op een markt zo immens als de Amerikaanse.”
“Door te beroepen op Sensolus, hun bewezen technologie en gebruiksvriendelijk platform, kunnen we de toeleveringsketen in kaart brengen en ons netwerk van klanten eenmaken”, vertelt Jesse Sels, president EMEA bij Tosca. “Daarin schuilt de unieke complementariteit van Tosca en Sensolus. We delen een gezamenlijk doel, wat helpt om samen de volgende stap te zetten en onze visie van optimalisatie en een circulaire economie sneller waar te maken.”
Beste van twee werelden
Tosca heeft een brede ervaring in verpakkingen en supply chain in de retail en voedingsindustrie, Sensolus heeft daarentegen een diepgaande kennis van IoT en hoe data en inzichten beschikbaar kunnen worden gemaakt in een centraal platform. “In die zin combineren we in dit partnerschap het beste van twee werelden en leren we van elkaar om een unieke positie in te nemen in het ecosysteem van supply chain-optimalisatie en herbruikbare verpakkingen voor de hele voedingsketen, van veld tot vork”, vertelt Kristoff Van Rattinghe.
Het nieuwe partnerschap werd op 6 juni officieel ondertekend in Atlanta. De ceremonie vond plaats in het bijzijn van onder meer Prinses Astrid, Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Buitenlandse Zaken en Willy Borsus, vice-president van Wallonië en Waals minister van Buitenlandse Handel en Economie. De delegatie is momenteel samen met 300 afgevaardigden van Belgische bedrijven op handelsreis door de Verenigde Staten. “Dat zegt genoeg over de kracht van dit partnerschap en demonstreert duidelijk het potentieel dat schuilt in de samenwerking tussen grote Amerikaanse spelers en beloftevolle Belgische bedrijven. Met Sensolus zullen we het hier bovendien niet bij laten. De toeleveringsketen vormt een globale uitdaging. We zullen ons dan ook steeds meer gaan focussen op de Amerikaanse markt om onze klanten daar als softwareleverancier te kunnen ondersteunen”, besluit Kristoff Van Rattinghe.