Vlaams Agentschap Integratie & Inburgering breidt ‘Crisis Information Translated’ app uit met Mendix

3 juni 2022

De Crisis Information Translated (CIT) app werd vorig jaar ontwikkeld door het Agentschap Integratie en Inburgering op Mendix low-code om sneller en adequater te kunnen communiceren over de corona maatregelen met anderstaligen. Deze app is twee weken na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitgebreid voor Oekraïense vluchtelingen met informatie over hun verblijf zoals verblijfsmogelijkheden, onderwijs en werk in Vlaanderen.  

De CIT app werd met steun van minister Bart Somers door het Agentschap Integratie en Inburgering gebouwd en in maart 2021 gelanceerd. De app biedt de mogelijkheid om belangrijke overheidsinformatie te delen tijdens crisissituaties, en dat in verschillende talen. Op het moment van de lancering was er vooral nood aan meertalige informatie over de coronasituatie en vaccinatiecampagne. Die info is via de app beschikbaar in achttien talen en wordt nog steeds up-to-date gehouden. De keuze voor Mendix lag voor de hand bij de initiële ontwikkeling. De snelheid waarmee op het platform ontwikkeld kan worden en de mogelijkheid voor minder technisch onderlegde mensen om een bijdrage te leveren, gaven de doorslag. 

Oekraïners die in Vlaanderen terechtkomen, hebben heel wat vragen over hun verblijf. Het AGII onderneemt verschillende acties om Oekraïners die in Vlaanderen terechtkomen bij te staan waaronder de CIT app. “Het is een handige en laagdrempelige manier om toegang te krijgen tot belangrijke informatie. Iedereen die een smartphone of tablet heeft, kan de app gratis downloaden”, zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers.

Snelle uitbreiding van de app 

Toen de Oekraïnecrisis op gang kwam, werd meteen alles in het werk gezet om de app uit te breiden. Ellen Coopman, programmamanager digitalisering bij het Agentschap Integratie en Inburgering, licht toe: “De aanpassing van de app gebeurde in een doorlooptijd van amper twee weken. Die snelheid was enkel mogelijk dankzij de inzet van onze cel digitalisering en onze technische partner Apvine. Ze waren zeer gedreven en gemotiveerd om een steentje bij te dragen in de solidariteitsstroom voor Oekraïense vluchtelingen.”

“Applicatie ontwikkeling is een heel dynamisch proces. De wereld veranderd heel snel en daar moet vervolgens heel snel op worden ingespeeld. Met het Mendix low-code platform worden organisaties hierin volledig ondersteund om op een agile wijze, heel snel enterprise applicaties te kunnen ontwikkelen en verder uit te breiden en aan te passen. Door de laagdrempeligheid, de schaalbaarheid en de flexibiliteit van low-code kan dit ook op een snelle en efficiënte manier. De CIT app is hierbij een geweldig voorbeeld van doorontwikkeling:  initieel ontwikkelt ten behoeve van de pandemie en nu aangepast en verder doorontwikkeld om de Oekraïense vluchtelingen te begeleiden bij hun verblijf in België” besluit Kevin Kuipers, Head of Sales Public Sector bij Mendix. 

Eerste resultaten 

De CIT app is beschikbaar op zowel Apple als Android toestellen. Het Agentschap Integratie en Inburgering stelt dagdagelijks alles in het werk om zoveel mogelijk vluchtelingen te bereiken. Sinds het begin van de crisis zijn er 38 032 Oekraïense vluchtelingen toegekomen in België. Sinds de uitbreiding van de CIT app begin april hebben meer dan 2.000 mensen de app gedownload en dat aantal zal nog blijven groeien. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This