Schapen tussen de zonnepanelen bij LCL in Gembloux

2 juni 2022

Datacenterspecialist LCL gaat zijn grond laten begrazen door schapen. Een tiental schapen zullen vanaf vandaag rondlopen op het zonnepark van 1 hectare in LCL Wallonia One. Om dit te verwezenlijken, werkt LCL Data Centers samen met Sheep Solution, een bedrijf uit de regio dat schapen op locatie brengt en hen ter plaatse komt verzorgen. Deze vernieuwing kadert volledig binnen de duurzaamheidsstrategie van LCL.

LCL Data Centers gaat samenwerken met Sheep Solution om zijn zonnepark in Gembloux op een natuurlijke manier te laten begrazen. Dit zorgt voor een verlaagd brandstofverbruik en een bevordering van de biodiversiteit.

Keuze voor ecologische begrazing

LCL Data Centers heeft ervoor gekozen om zijn zonnepark van 1 hectare in Gembloux vanaf nu ecologisch te laten begrazen door een tiental schapen. Dit past volledig binnen de visie van LCL aangezien dit een duurzaam alternatief is voor grasmaaiers.

‘We waren al langer op zoek naar een ecologische manier om ons gras in Gembloux te onderhouden. Na wat opzoekingswerk, bleken schapen de juiste keuze. Ze zijn behendig en kunnen gemakkelijk tussen de zonnepanelen door wandelen. Bovendien kunnen ze er ook onder schuilen bij slechtere weersomstandigheden’, verklaart Laurens van Reijen, managing director van LCL Data Centers.

Door schapen in te zetten op het terrein zal LCL Data Centers zijn brandstofverbruik voor het maaien van zijn groene ruimtes verminderen. Bovendien hoeft LCL zich niet langer zorgen te maken over het onderhoud van dit perceel. Daarnaast zorgt deze oplossing voor meer biodiversiteit, een betere bodemkwaliteit en meer groen in de steden.

Duurzame samenwerking met lokale speler

In het kader van duurzaamheid en dierenwelzijn koos LCL er bewust voor om met een lokaal bedrijf in zee te gaan. Sheep Solution is namelijk gespecialiseerd in het plaatsen en verzorgen van schapen op locatie in Wallonië en Brussel.

Amélie Jacques, mede-oprichter van Sheep Solution, verklaart: ‘Het was zeer fijn om met LCL Data Centers samen te werken. We hebben onze oplossing al geïmplementeerd bij ziekenhuizen en traditionele bedrijven, maar het was de eerste keer dat we onze schapen kunnen laten grazen tussen zonnepanelen. Dit maakt het project uniek. Bovendien speelde het lokale aspect ook een belangrijke rol in deze samenwerking. Het feit dat we beiden in Gembloux gesitueerd zijn, creëerde meteen een band.’

De schapen zullen in eerste instantie een jaar in LCL Wallonia One verblijven. Na een jaar gaan beide partijen deze oplossing evalueren. In principe kunnen beide partijen deze overeenkomst dus gewoon blijven verlengen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This