Checkmk 2.1 legt veel nadruk op monitoring van DevOps-omgevingen

25 mei 2022

tribe29, het bedrijf achter de Checkmk IT-monitoringoplossing, heeft de nieuwste volledige versie Checkmk 2.1 uitgebracht. De bijbehorende pakketten voor de open source-editie (Checkmk Raw) en de commerciële Checkmk Enterprise Edition zijn nu beschikbaar om te downloaden.

Deze nieuwe release bevat de volledig vernieuwde Kubernetes-monitoring, waarmee gebruikers de dynamische onderlinge relaties van containerinfrastructuren direct kunnen analyseren en monitoren. Checkmk ontrafelt de complexiteit van Kubernetes en maakt nauwkeurige monitoring van alle aspecten mogelijk, zoals Nodes, Deployments, DaemonSets, Pods en nog veel meer.

Met Checkmk 2.1 hebben gebruikers geen eerdere ervaring met dynamische infrastructuren nodig. Dankzij diepgaande gegevensverzameling kan Checkmk binnen enkele minuten knelpunten en anomalieën in het resourceverbruik detecteren. Slimme waarschuwingen houden rekening met de zelfgenezende capaciteiten van Kubernetes en markeren kritieke omstandigheden alleen wanneer actie echt nodig is. Dit vermindert het aantal valse alarmen en de werkdruk voor monitoringprofessionals.

“De nieuwe Kubernetes monitoring past naadloos in Checkmk en is intuïtief in gebruik dankzij off-the-shelf dashboards. De visualisatie van data en de alerting zijn eenvoudig aan te passen aan de wensen van verschillende teams. Zo bouwt Checkmk belangrijke bruggen tussen diverse IT-teams met minimale inspanning, en maakt Kubernetes-monitoring mogelijk zonder diepgaande kennis van querytalen en Kubernetes-statistieken”, zegt Jan Justus, CEO van tribe29.

Open observatieplatforms

Jan Justus, CEO van tribe29

Naarmate IT-infrastructuren complexer worden door het toenemende gebruik van hybride en dynamische assets, groeit ook het aantal gebruikte monitoringtools. Het is daarom belangrijk voor organisaties dat de monitoringoplossingen in hun monitoringstacks automatisch gegevens kunnen uitwisselen. De sleutel is om open observatieplatforms te bouwen die een reeks monitoringgegevens gebruiken om de status van elk systeem op elk moment nauwkeurig te bepalen.

Checkmk 2.1 biedt een grote toegevoegde waarde voor open observatieplatforms door een stevige uitbreiding van zijn integratiemogelijkheden. Met de volledig herschreven Grafana-connector kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun gegevens nu veel sneller en gemakkelijker weergeven in Grafana. Checkmk kan ook gegevens exporteren naar InfluxDB 2.0 via de nieuwe InfluxDB Connector, waarmee de basis voor het beschikbaar maken van gegevens van Checkmk voor alle belangrijke bedrijfssoftwareoplossingen wordt vergroot. Tegelijkertijd breidt Checkmk zijn bestaande integraties met Prometheus en DataDog uit.

“Enerzijds kan Checkmk monitoringgegevens van andere monitoringoplossingen direct gebruiken – zonder de gegevens helemaal opnieuw uit de bewaakte systemen te hoeven halen. Aan de andere kant is Checkmk bijzonder efficiënt in het verzamelen van informatie van bewaakte hosts en maakt dit gegevens beschikbaar voor andere oplossingen. Deze combinatie maakt Checkmk de monitoring-engine voor elk open observatieplatform”, zegt Jan Justus, CEO van tribe29.

Verdere verbeteringen in prestaties

Daarnaast komt Checkmk 2.1 ook met prestatieverbeteringen en verbetert het de mogelijkheden van Checkmk verder, vooral voor grote IT-omgevingen. Zo kunnen frequente configuratiewijzigingen nu dynamisch worden geactiveerd. Dit versnelt onder andere de toevoeging van hosts.

Checkmk 2.1 biedt kant-en-klare dashboards voor de belangrijkste monitoring use cases zoals Windows- en Linux-servers. Deze dashboards plaatsen niet alleen metrische gegevens in context en geven zo inzicht in monitoringgegevens, maar leveren ook relevante informatie over systeemsoftware en hardware.

Details over de belangrijkste nieuwe functies zijn te vinden in deze blog post.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This