Mobility-as-a-Service lokt extra klanten naar digitale kanalen

24 mei 2022

Gezinnen besteden gemiddeld 10% van hun budget aan mobiliteit: een eigen auto, openbaar vervoer, buitenlandse reizen… Meerdere keren per week plant, boekt en betaalt een gezin een verplaatsing. Dat maakt het voor bedrijven bijzonder aantrekkelijk om diensten rond mobiliteit toe te voegen aan andere digitale kanalen zoals mobiele apps of webapplicaties. Recent organiseerden de Belgische IAM-specialist TrustBuilder en de Nederlandse mobility-specialist Tranzer een webinar over hoe je ‘mobility-as-a-service’ op een naadloze en veilige manier kan integreren in digitale dienstverlening. 

Bedrijven zoeken steeds meer mogelijkheden om zich te differentiëren door een breder dienstenpakket aan te bieden. Dat zette een trend in gang voor zogenaamde digitale ecosystemen. Binnen een digitaal ecosysteem vult een dienstenbedrijf zijn eigen online-diensten aan met diensten van derde partijen. Banken waren hier een voorloper in: in de mobiele apps van banken kan je de verbinding leggen met bijvoorbeeld openbare vervoersdiensten, telecommaatschappijen, klusjesdiensten… Ook HR-services bedrijven, verzekeringen, uitgeverijen en ook muziek streaming diensten bouwen dergelijke digitale ecosystemen uit. De bedoeling is simpel: hoe meer diensten een gebruiker op je platform vindt, hoe vaker hij of zij terugkomt naar je platform. Dat vergroot de kans dat de klant bij die gelegenheid ook meer van je eigen basisdiensten afneemt. Bovendien kan op basis van de diensten van derde partijen een nieuw verdienmodel worden opgebouwd.

Twee zaken zijn cruciaal in de uitbouw van een dergelijk digitaal ecosysteem. De eindgebruiker moet zich naadloos en veilig van de ene digitale dienst naar de andere kunnen begeven zonder telkens opnieuw te moeten authentiseren. Alleen wanneer een hoger beveiligingsniveau nodig is, bijvoorbeeld voor betalingen boven de 50 euro, kan om ‘step-up authenticatie’ gevraagd worden. Daar is een krachtige maar flexibele Identity & Access Management oplossing voor nodig die waterdichte beveiliging combineert met gebruiksgemak. 

Ten tweede: je moet de juiste diensten vinden die een echte verrijking voor je platform zijn. Diensten rond mobiliteit inbedden in een digitale toepassing is één van de meest populaire manieren om een digitaal ecosysteem uit te breiden. Vooral dan met een dienstverlener als het Nederlandse Tranzer, omdat die meerdere transportmodi en meerdere aanbieders van transportdiensten combineert. Tranzer laat toe om moeiteloos transportmodi te combineren in je planning en er meteen ook de tickets voor te boeken en te betalen. 

Recent organiseerden TrustBuilder en Tranzer een webinar waarin ze uitlegden hoe de combinatie van hun oplossingen werkt, welke sectoren er het meeste baat bij hebben en welke voordelen daaraan verbonden zijn. Het hele webinar kan je hier opnieuw beluisteren. 

Naast dit webinar over ‘embedded mobility’ organiseert TrustBuilder ook nog een webinar over embedded finance, op 9 juni. Inschrijven kan hier

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This