Workday helpt klanten bij realiseren van sociale en duurzaamheidsinitiatieven met uitbreiding van ESG-aanbod

13 mei 2022

Workday, leverancier van enterprise cloudapplicaties voor finance en human resources, kondigt vandaag nieuwe oplossingen en functionaliteiten aan die klanten wereldwijd helpen om te voldoen aan de veranderende regelgeving op het gebied van Milieu, Maatschappij en Ondernemingsbestuur (Environmental, Social en Governance – ESG) en bedrijfsverantwoordelijkheid. Twee nieuwe oplossingen – sociale rapportages voor ESG, en leveranciersrisico en duurzaamheid – zijn een aanvulling op het bestaande portfolio, dat de ESG-doelstellingen al ondersteunt met oplossingen op het gebied van diversiteit, duurzame inkoop, compliance training, uitgebreide functionaliteiten voor audits en interne controles, en planning en analyse van ESG-data.

Organisaties wereldwijd worden geconfronteerd met toenemende druk vanuit wet- en regelgeving, zoals de nieuwe standaarden die onlangs zijn voorgesteld door de SEC in de VS en de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) in de EU, en met toenemende aandacht en vraag van investeerders en andere belanghebbenden van bedrijven om duurzaamheidsstrategieën en best practices in te voeren. Als gevolg hiervan breidt Workday zijn ESG-aanbod uit om klanten te blijven helpen om inzicht en overzicht te verkrijgen in data die cruciaal is om te kunnen voldoen aan huidige en zich ontwikkelende ESG-eisen.

Daarnaast stelt Workday zijn bredere ecosysteem – inclusief klanten, partners en de ontwikkelaarsgemeenschap in het algemeen – in staat om nieuwe ESG-functionaliteiten te implementeren en toe te passen door gebruik te maken van open standaarden en technologieën en daarmee uitgebreide oplossingen te bouwen op het Workday-platform. Zo worden ESG-initiatieven van wereldwijde klanten in verschillende regio’s en sectoren ondersteund.

“Bij het streven naar een duurzamere toekomst wil Workday een proactieve partner zijn die voortdurend innoveert om klanten verder te helpen bij hun ESG-initiatieven”, zegt Pete Schlampp, Chief Strategy Officer van Workday. “We helpen klanten niet alleen bij hun doelstellingen van vandaag, maar we breiden onze toegevoegde waarde voor de klanten uit met onze eigen investeringen en openheid via ons ecosysteem om hen zo ook te helpen om hun doelen in de toekomst te bereiken.”

Toepassing van ESG-data dankzij een flexibel platform

Workday biedt een flexibel platform dat klanten en partners ondersteunt om zich aan te passen aan de voortdurende ontwikkeling van de ESG-regelgeving. Als bron van waarheid voor twee belangrijke onderdelen van ESG-rapportage en -compliance – werknemers- en leveranciersdata – is Workday bij uitstek in staat om ondersteuning te bieden aan klanten die activiteiten ontwikkelen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid om te kunnen voldoen aan de eisen voor openbaarheid, door hen te helpen om hun voortgang op weg naar hun doelstellingen bij te houden.

“Recente gebeurtenissen, waaronder de wereldwijde pandemie, sociale onrust en meer activisme bij werknemers, in combinatie met toegenomen aandacht van beleggers en werknemers en een veranderend regelgevingslandschap, hebben gezorgd voor een groeiende vraag naar oplossingen die de analyses en rapportages van ESG-informatie helpen stroomlijnen, vereenvoudigen en transparanter maken, op een gestandaardiseerde en op cijfers gebaseerde manier”, zegt Bjoern Stengel, Practice Lead, Global Sustainability Research bij IDC. “Er ligt hier een grote kans voor vooruitstrevende cloudoplossingen om de efficiëntie van ESG-rapportage te versterken en bedrijven te helpen zich te focussen op strategische ESG-initiatieven en -implementatie, door cruciale operationele gegevens te leveren die hen ondersteunen bij duurzame transformatie.”
Nu er steeds meer nadruk komt op ESG, breidt Workday zijn bestaande aanbod uit door te blijven innoveren om zo wereldwijde klanten te helpen hun ESG-inspanningen te versnellen en uit te breiden met:

  • Gestroomlijnde personeelsrapportages om ESG te meten. Om de voortgang ten opzichte van de doelstellingen bij te houden en verbeterpunten te signaleren, biedt de nieuwe oplossing voor sociale ESG-rapportages een dashboard dat informatie over de samenstelling van het personeelsbestand, de gezondheid van de organisatie, diversiteit en investeringen in het personeelsbestand vanuit Workday HCM samenbrengt. Klanten kunnen bijvoorbeeld snel zien hoe hun medewerkers zijn onderverdeeld naar leeftijd, afkomst en hoe verschillende medewerkers beloond worden, inclusief de verdeling van basissalaris en bonussen en andere arbeidsvoorwaarden. Aanvullende data van Workday People Analytics (inclusief VIBE Index), Workday Peakon Employee Voice, en Workday Learning kunnen de inspanningen van een organisatie wat betreft de sociale component van ESG verder verbeteren, onder andere door klanten te helpen de voortgang van hun sociale initiatieven naadloos te volgen en actie te ondernemen om verandering te stimuleren.
  • Verbeterde toegang tot data om duurzame leveranciers te kunnen selecteren. De oplossing van Workday voor leveranciersrisico’s en duurzaamheid helpt klanten de duurzaamheid en veerkracht van hun leveranciersketens te verbeteren en stelt hen in staat Scope 3-emissies te beoordelen – CO2-uitstoot die verder gaat dan de uitstoot door directe bedrijfsvoering en het gebruik van nutsvoorzieningen (elektriciteit, stoom, warmte of koeling) van een bedrijf. Door gebruik te maken van Workday Financial Management, Workday Prism Analytics en Workday Strategic Sourcing, maakt de nieuwe oplossing het mogelijk om belangrijke ESG- en risicogegevens van leveranciers te verzamelen, verbeterpunten te identificeren en te rapporteren over Scope 3-emissies van leveranciers, zoals transport, distributie en kapitaalgoederen. Workday klanten kunnen leveranciersdata verzamelen en volgen om die mee te nemen bij het selecteren van leveranciers om te voldoen aan hun ESG-doelstellingen.
  • Oplossingen op maat van partners, gebouwd op Workday. Workday biedt een aanpasbaar platform waarmee bedrijven hun emissiereductiestrategie kunnen beheren. Accelerate2zero – gebouwd door Deloitte op Workday Adaptive Planning – stelt organisaties in staat om Scope 1-emissies (directe emissies van een bedrijf, zoals vestigingen of bedrijfsvoertuigen), Scope 2-emissies (indirecte emissies die verband houden met de aankoop van elektriciteit, stoom, warmte of koeling) en Scope 3-emissies, zoals zakenreizen, materialen en afval, en emissies uit de waardeketen vast te leggen. Met de oplossing kunnen bedrijven een kostenbatenanalyse van emissiereductieopties opstellen en een dynamisch beheer voeren van het emissiebudget, wat organisaties helpt om de emissiedoelstellingen binnen hun ESG-strategie te halen.

De oplossing voor sociale rapportage voor ESG is per direct beschikbaar en de oplossing voor leveranciersrisico’s en duurzaamheid komt later in 2022 beschikbaar zonder extra kosten voor Workday-klanten. De Accelerate2zero-oplossing van Deloitte is vandaag beschikbaar voor gebruik in landen die hun emissiefactoren hebben berekend en publiekelijk beschikbaar hebben gemaakt.

“Deloitte heeft Accelerate2zero gebouwd om klanten te helpen bij het bereiken van CO2-neutraliteit met scenarioplanning en modellering”, zegt Jennifer Steinmann, Global Climate & Sustainability Marketplace Leader bij Deloitte. “De vraag van klanten naar maatwerkoplossingen bood een mooie gelegenheid om te innoveren op het Workday-platform. Dankzij de samenwerkingsfuncties in Workday Adaptive Planning maakte het mogelijk voor Deloitte klimaatstrategieën te koppelen aan financiële zaken en klanten een completer beeld te geven van de voortgang en voorspelling van hun CO2-uitstoot.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This