SAS vergroot analysemogelijkheden van centraal bigdataplatform in PIONEER-prostaatkankeronderzoek

5 mei 2022

In samenwerking met het Center for Advanced Systems Understanding (CASUS) heeft analysespecialist SAS de nieuwste versie van zijn SAS Viya-software beschikbaar gemaakt op het PIONEER-platform. Hierdoor nemen de analysemogelijkheden van het platform gevoelig toe en krijgen de PIONEER-wetenschappers belangrijke ondersteuning om het klinisch onderzoek naar prostaatkanker te versnellen.

SAS Viya is een open platform voor analyses en databeheer dat gebruikmaakt van AI en gebaseerd is op een moderne, schaalbare architectuur. Het gaat om ‘cloud-native’ software, die ontwikkeld is om voortdurend bijgewerkt te worden en iedereen gelijk waar de mogelijkheid biedt om krachtige analyses uit te voeren.

Dankzij het platform krijgt een grote community van onderzoekers en clinici nu toegang tot de nieuwste mogelijkheden van SAS, van beeldvorming en analyses tot datamining en machinelearning. Dat gebeurt door de bestaande opensourcetoolbox, OHDSI, van de centrale PIONEER-onderzoeksomgeving te benutten en uit te breiden. Datawetenschappers kunnen de kracht van SAS zelfs gebruiken binnen hun R- of Python-code.

Naast de uitrol van SAS Viya zal SAS opleidingen en advies geven over het gebruik van de software, zodat de PIONEER-wetenschappers het potentieel van de SAS-analyses maximaal kunnen benutten. Het is daarbij de bedoeling om alle PIONEER-onderzoekers te ondersteunen, van datawetenschappers met hoofdzakelijk opensource-programmeringsvaardigheden tot clinici die minder technisch onderlegd zijn en visuele interfaces willen gebruiken om inzichten te krijgen in vernieuwende klinische pistes voor alle belanghebbenden bij het onderzoek naar prostaatkanker.

“Research naar prostaatkanker met behulp van big data heeft het klinisch onderzoek al vooruitgeholpen en leidt tot een beter begrip van de impact van verschillende klinische en therapeutische mogelijkheden op de patiënten. SAS is trots om samen met het Center for Advanced Systems Understanding zijn meest geavanceerde analytische en epidemiologische technologie beschikbaar te stellen, om meer inzichten te krijgen in deze verschrikkelijke ziekte, waarmee 1 op de 8 mannen ooit kampen”, aldus Sherrine Eid, Global Lead Real-World Evidence & Epidemiology bij SAS

Big data benutten in kankeronderzoek

Prostaatkanker heeft een aandeel van 9% in alle kankergerelateerde overlijdens bij mannen. Door de vergrijzing zal de sociaaleconomische druk van de ziekte de komende jaren wellicht nog toenemen. Het IMI PIONEER-consortium maakt gebruik van big data om meer inzicht te krijgen in prostaatkanker en mogelijke behandelingsopties voor de ziekte.

Doordat PIONEER-partner CASUS optreedt als host voor het centrale platform, heeft PIONEER een beveiligde, cloudgebaseerde infrastructuur kunnen uitbouwen voor datahosting en analyses. Door complex systeemonderzoek te koppelen aan geavanceerde digitale methoden uit de data- en computerwetenschappen wil PIONEER een sleutelrol spelen in het Europese researchdomein. De SAS-leden zullen hun expertise in epidemiologie en datawetenschappen blijven uitbreiden, in samenwerking met het bredere PIONEER-consortium, om de lacunes in het prostaatkankeronderzoek weg te werken.

Het uiteindelijke doel van PIONEER is niet alleen om de prognoses bij prostaatkanker te verbeteren, maar ook om de efficiëntie en de algemene kwaliteit van de sociale en gezondheidszorg voor prostaatkankerpatiënten en hun familie te optimaliseren.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This