Nieuw onderzoek van VMware: Kubernetes wordt mainstream, maar beveiliging en vaardigheden genoemd als kritiek

5 mei 2022

VMware lanceerde zijn ‘The State of Kubernetes 2022’ rapport, waaruit blijkt dat Kubernetes intussen mainstream is geworden. 99% van de respondenten zegt voordelen te ondervinden sinds ze de technologie gebruiken. Ontwikkelaars maken ook gebruik van multi-cloud strategieën, waarbij tweederde nu Kubernetes in meerdere clouds draait.

Voor de enquête werden 776 gekwalificeerde softwareontwikkelaars en IT-professionals ondervraagd. Volgens hen zijn de belangrijkste voordelen van Kubernetes het beter gebruik van resources en uitgaven (59%), eenvoudigere upgrades van applicaties (49%) en vlottere cloudmigratie (42%). Uit het rapport blijkt ook dat beveiliging nog steeds een topprioriteit is onder bijna alle respondenten (99%). Meer dan de helft (51%) erkent dat er een gebrek is aan interne ervaring en expertise om Kubernetes in te zetten en te beheren.

“De laatste jaren zijn steeds meer mensen Kubernetes beginnen gebruiken als de standaardlaag bovenop de infrastructuur, over private en publieke cloud, en vaak beide. Het gebruik is meer mainstream geworden”, zegt Michael Cote, Staff Technologist bij VMware. “Hoewel er nog veel gebouwd moet worden, is het moeilijk om mensen te vinden die geen plannen hebben om Kubernetes in te zetten, laat staan dat ze dat al gedaan hebben, zoals uit de enquête blijkt. Door deze mainstreaming groeit de behoefte aan Kubernetes-beheertools en zelfs distributie, vooral als het gaat om beveiliging en het ondersteunen van de ervaring van ontwikkelaars. En inderdaad, bijna 100% van de mensen in dit onderzoek is geïnteresseerd in het vinden van en betalen voor tools die hen helpen de volledige voordelen uit de Kubernetes-levensstijl te halen”.

Kubernetes is mainstream geworden

 • Een van de duidelijkste tekenen dat Kubernetes de norm wordt, is de snelle groei van het aantal clusters dat wordt ingezet: 29% van de organisaties heeft meer dan 50 clusters en bijna de helft (48%) verwacht dat het aantal Kubernetes-clusters dat zij exploiteren met meer dan 50% zal groeien.
 • De factoren die hebben bijgedragen aan de toegenomen adoptie zijn onder andere:
  – Betere softwareontwikkeling: 62% koos voor het vergroten van de flexibiliteit van applicaties en 54% koos voor een betere efficiëntie van ontwikkelaars als belangrijkste redenen.
  – Gebruik van de cloud: 59% van de respondenten koos voor een betere benutting van de cloud en 46% koos voor lagere cloudkosten als belangrijke factoren bij de adoptie.
  – Efficiëntie van de exploitant: Meer dan een derde (37%) gaf aan dat de noodzaak om de efficiëntie van de operator te verbeteren een keuzefactor was.

Multi-cloud overheerst

Een van de belangrijkste redenen dat organisaties Kubernetes omarmen, is omdat het duidelijke voordelen biedt voor snel uitbreidende cloudoperaties. Er is een versnellende trend weg van on-premises en single-cloud Kubernetes implementaties ten gunste van hybride en multi-cloud:

 • Respondenten wiens Kubernetes-voetafdruk voornamelijk voor ontwikkeling is, geven de voorkeur aan on-premises (62%) of een enkele publieke cloud-leverancier (42%).
 • Ter vergelijking: degenen wiens Kubernetes-voetafdruk op productie is gericht, geven de voorkeur aan meerdere publieke cloud-leveranciers (52%), gevolgd door on-premises (47%) en een enkele publieke cloud-leverancier (42%).

Doe-het-zelf Kubernetes behoort tot het verleden

Nu Kubernetes zo snel groeit en evolueert, hebben veel organisaties het moeilijk om bestaand personeel op snelheid te brengen (en te houden) en om mensen aan te nemen met de nodige Kubernetes-skills: 95% heeft moeite met het selecteren, implementeren en beheren van Kubernetes:

 • 51% vindt dat er een gebrek is aan interne ervaring en expertise
 • 37% denkt dat het moeilijk is om de nodige expertise in te huren
 • 34% heeft moeite met de snelheid waarmee Kubernetes/Cloud native verandert

Door het tekort aan expertise proberen veel teams de gaten te vullen met eenvoudigere Kubernetes-oplossingen in combinatie met ondersteuning en diensten: 97% zou betalen voor diensten en ondersteuning voor belangrijke Kubernetes-tools.

Meer zorgen over veiligheid

Gezien de groei van het aantal Kubernetes-clusters en multi-cloud implementaties – en een voortdurende toename van cyberdreigingen – staan beveiligingsuitdagingen centraal voor teams die Kubernetes implementeren en beheren:
97% van de organisaties maakt zich zorgen over de beveiliging van Kubernetes.
Voldoen aan beveiligings- en compliance-eisen is de grootste uitdaging voor zowel het implementeren van Kubernetes (59% van de respondenten) als het beheren van Kubernetes (47%).

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This