Prometheus Alert Manager is 2000e monitoring plugin voor Checkmk

24 maart 2022

Tribe29, het bedrijf achter de Checkmk IT-monitoringoplossing, heeft de Prometheus Alert Manager gepresenteerd als de officiële Checkmk-monitoring plug-in nummer 2000.

Prometheus wordt veel gebruikt om Kubernetes te monitoren en is populair onder ontwikkelaars. De reeds bestaande integratie van Prometheus met Checkmk maakt het mogelijk om monitoringgegevens rechtstreeks van Prometheus naar het Checkmk-platform te halen. Met de Prometheus Alert Manager kan Checkmk nu echter ook alerts van Prometheus integreren in Checkmk. Hierdoor kunnen gebruikers het beleid rond meldingen en escalaties voor alle IT-middelen die in beide oplossingen worden bewaakt, op één centrale plek beheren. De plug-in geeft ITOps-teams en andere Checkmk-gebruikers ook volledig inzicht in lopende problemen, zonder dat ze een andere tool hoeven te gebruiken of in te loggen bij Prometheus.

De Prometheus Alert Manager verbetert de integratie van de twee best-of-breed monitoringoplossingen en helpt DevOps- en ITOps-teams efficiënter te werken. ITOps-professionals kunnen sneller reageren en ook direct zien of een alert in Prometheus te maken kan hebben met problemen met andere IT-assets die met Checkmk worden gemonitord. Dit bespaart tijd en helpt de uptime te verhogen, omdat problemen efficiënter kunnen worden opgelost. Het vermindert ook de werklast van IT-teams, omdat er minder handmatige interactie nodig is.

“De integratie van Prometheus Alert Manager benadrukt een aantal belangrijke principes van Checkmk: flexibiliteit, integreerbaarheid en open source. Net als alle officiële Checkmk plug-ins, wordt het onderhouden door onze ontwikkelaars om betrouwbare kant-en-klare functionaliteit in elke omgeving te garanderen. Het volgt ook onze visie op het ontwikkelen van krachtige integraties met andere toonaangevende oplossingen om open waarneembare ecosystemen te bouwen. Deze integratie van Checkmk en Prometheus is een goed voorbeeld van hoe open source-benaderingen kunnen samenwerken om de nieuwste monitoring-uitdagingen het hoofd te bieden”, aldus Jan Justus, CEO van tribe29.

Naast de 2000 officiële plug-ins, is tribe29 ook blij met het groeiende aantal community plug-ins dat beschikbaar is in de Checkmk Exchange. Op deze website kunnen leden van de Checkmk-community hun zelfgeschreven plug-ins uploaden en delen. Meer dan 400 monitoring-plug-ins die zijn ontwikkeld en onderhouden door communityleden zijn al beschikbaar en voegen waarde toe aan alle monitoringtoepassingsscenario’s die niet worden gedekt door de bestaande 2000 officiële Checkmk-monitoringplug-ins.

De Prometheus Alert Manager is opgenomen in de bètaversie van Checkmk 2.1 die beschikbaar is op de downloadpagina op de Checkmk-website.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This