Slechts 15% van bedrijven in België heeft Cloud Center of Excellence

28 februari 2022

De cloud is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Zowat alle bedrijven zijn er in één of andere mate mee aan de slag omdat de cloud centraal staat in elke vorm van digitale transformatie. Met het toenemend belang van en budgetten voor de cloud zou je verwachten dat organisaties er voor zorgen dat ze continue leren uit cloudimplementaties en het gebruik van cloudtoepassingen. Internationaal duikt in die context het begrip Cloud Center of Excellence (kortweg CCoE) reeds enige tijd overal op. In België blijkt slechts 15% van bedrijven over een Cloud Center of Excellence te beschikken.

Het CCoE is een meer formele vorm om expertise en kennis over de cloud intern te delen en er voordeel uit te halen. Het doel van een CCoE-team, dat kan bestaan uit IT en business experten, is om cloudimplementaties efficiënter te laten verlopen én de acceptie ervan binnen het bedrijf te versnellen.

Hoe staat het hiermee in België? We vroegen het 100 IT professionals en, tot onze verrassing, weet 62% niet wat een Cloud Center of Excellence is. Van zij die het wel weten (37%) geeft een kleine helft aan dat ze ook een CCoE hebben en een klein aantal (10%) geeft aan hier in 2022 werk van te zullen maken.

In die bedrijven waar er een CCoE is zijn de voornaamste taken:

  1. de beveiliging optimaliseren (68%)
  2. de performance verhogen (59%)
  3. cloud governance monitoren (55%)
  4. de kosten onder controle houden (55%)

Kan een CCoE vandaag al relevant zijn voor bedrijven? We vroegen de 100 IT professionals daarom naar hun belangrijkste IT-uitdagingen dit jaar. Hun antwoorden waren:

  1. secure remote access (47%)
  2. cloud gebaseerde office productivity oplossingen (42%)
  3. team collaboration oplossingen (39%)

Alle drie de uitdagingen zijn onlosmakelijk met de cloud verbonden en maakt een CCoE vandaag al relevant voor alle bedrijven. Want binnen veel organisaties verloopt de cloud journey niet altijd van een leien dakje. Bijvoorbeeld: na een cloudmigratie blijkt dat de omgeving niet volledig compliant is, meer kost dan gebudgeteerd, niet helemaal gedragen wordt door de gebruikers en niet voldoende schaalbaar is. Een CCoE kan dan een belangrijke rol gaan spelen om te verbeteren en in de toekomst beter te doen.

De meeste cloud leveranciers zoals AWS, MS en Google geven heel goede informatie over hoe zo’n CCoE op te zetten. In praktijk moet je uiteraard een competent team hebben dat een CCoE bemand. Die expertise kan je mogelijks in je eigen organisatie vinden. Al kan het schoentje hier al nijpen want van de IT professionals die we bevroegen gaf de helft (51%) aan dat gekwalificeerd IT-personeel vinden één van hun grootste zorgen is. Of je doet beroep op externe experts die van cloud-implementaties en digitale transformatie hun levenswerk maken. Een mix van interne blik en externe blik kan van een CCoE een bijzonder krachtig instrument maken. Met het toenemend belang van de cloud en de stijgende IT-budgetten die er aan gespendeerd worden is een CCoE geen overbodige luxe.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This