Gaan racksystemen met hoge dichtheid de manier veranderen waarop datacenters in de toekomst worden gekoeld?

25 februari 2022

De toenemende dichtheid van racksystemen wereldwijd betekent dat Europese datacenters de manier van testen van de belangrijkste koelinfrastructuur moeten aanpassen vóórdat de installaties online komen, aldus Aggreko, specialist in tijdelijke oplossingen voor stroomvoorziening.

Volgens een recent marktrapport van Researchandmarkets.com zal de vermogensdichtheid van racks naar verwachting wereldwijd groeien van gemiddeld 4-6 kW in 2020, tot ongeveer 10-12 kW in 2026, als gevolg van het gebruik van steeds beter functionerende infrastructuur, hoewel dit tot 100KW kan oplopen voor supercomputertoepassingen. Nu de CBRE wijst op een daling op kwartaalbasis van vacatures voor de FLAP-markten als gevolg van de vraag naar data, worden installaties steeds vaker ondergebracht op racklocaties met een hoge dichtheid en kleinere footprints

De noodzaak om te voorkomen dat servers oververhit raken in deze krappere omgevingen heeft geleid tot de groeiende populariteit van efficiëntere technologieën voor warmteafvoer, zoals vloeistofkoeling. Volgens Aggreko kan deze verandering in aanpak verschillende uitdagingen met zich meebrengen voor loadbank testen die in de inbedrijfstellingsfase moeten worden aangepakt.

“Het waarborgen van een gecontroleerde omgeving voor datacenter-ruimtes, is een essentieel onderdeel van het functioneel houden van installaties en het voorkomen van storingen”, vertelt Billy Durie, Global Head voor Data Centers bij Aggreko. “De toename van compactere datacenters, veelal gelegen op hoogbouwlocaties in het centrum van steden zoals Frankfurt en Londen, brengt echter nieuwe uitdagingen voor de inbedrijfstelling met zich mee waarmee rekening moet worden gehouden door middel van innovatieve testmethoden.

“Simpel gezegd, traditionele luchtkoeling is niet mogelijk in dataruimtes met een hoge rackdichtheid, en zoals uit onderzoek blijkt, zal dit een groeiend probleem worden aangezien steeds meer IT-apparatuur in kleinere ruimtes wordt geplaatst. Daarom is het van essentieel belang dat eigenaren en operators van datacenters samenwerken met bedrijven die de vloeistofkoelsystemen, die in de toekomst steeds gebruikelijker zullen worden, effectief kunnen loadtesten.”

Bij deze innovatieve methodes voor het adequaat testen van koelingsystemen in meer uitdagende omgevingen, kunnen de elektrische boilers van Aggreko een oplossing bieden. Deze units, die met de dataruimte worden geïnstalleerd en tijdens de inbedrijfstellingsfase rechtstreeks op het koelcircuit zijn aangesloten, verwarmen de vloeistof in het koelsysteem en meten de reactie op stijgende temperaturen meten.

“Oververhitting van servers kan serieuze problemen opleveren voor bedrijven die afhankelijk zijn van deze installaties voor hun dagelijkse activiteiten”, besluit Billy. “Dit is met name het geval bij bedrijven die voortdurend grote hoeveelheden data zeer snel nodig hebben, en deze behoefte, in combinatie met een toenemende rackdichtheid, vereist bijzonder efficiënte vloeistofkoelsystemen om stabiele omstandigheden te kunnen waarborgen.

“Deze specifieke kwestie wijst op een breder probleem: de datacentermarkt is voortdurend in beweging en onderhevig aan opkomende trends. Daarom dienen locatiemanagers gespecialiseerde hulp in te roepen van bedrijven die hun testmethoden kunnen aanpassen aan de eisen van deze nieuwe constructies. Het gebruik van de elektrische boilers en expertise van Aggrekod, om ervoor te zorgen dat de streng gecontroleerde dataruimte-omgeving gewaarborgd blijft tijdens het testproces, is een uitstekend voorbeeld van deze aanpak.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This