Ik vertel niets nieuws als ik stel dat de cloud niet meer is weg te denken uit het bedrijfsleven. Zowat alle bedrijven zijn er in één of andere mate mee aan de slag. Want de cloud staat centraal in elke digitale transformatie en welke organisatie gaat daar nu niet door? Je zou dan verwachten dat als cloud zo’n centrale plaats heeft dat bedrijven er voor zorgen dat ze continue leren uit cloudimplementaties en het gebruik van cloudtoepassingen. Je zou denken dat die expertise en kennis ergens wordt geëvalueerd, besproken en verbeterd. Internationaal duikt in die context het begrip Cloud Center of Excellence (kortweg CCoE) al enige tijd oveal op.
Laat me eerst kort uitleggen wat een CCoE is. Een CCoE is een meer formele vorm om expertise en kennis over de cloud intern te delen en er voordeel uit te halen. Het is een groep van experten (IT of business-gerelateerd) die kijken naar o.a. de acceptatie van cloudtoepassingen binnen het bedrijf, het standaardizeren van cloudimplementaties (upgrades enz.), waakt over de continue beschikbaarheid van het cloudplatform enz. M.a.w. het CCoE team moet er uiteindelijk voor zorgen dat cloudimplementaties efficiënter verlopen én de acceptie ervan binnen het bedrijf versneld wordt.
Hoe ver staan we hiermee in België? We vroegen het 100 IT professionals en, tot onze verrassing, weet 62% niet wat een Cloud Center of Excellence is. Van zij die het wel weten (37%) geef een kleine helft aan dat ze al een CCoE binnen hun organisatie hebben en een klein aantal (10%) geeft aan hier in 2022 werk van te zullen maken.
In die bedrijven waar er een CCoE is zijn de voornaamste taken: de beveiliging optimaliseren, de performance verhogen, cloud governance monitoren én de kosten onder controle houden.Toch geen onbelangrijke taken, lijkt mij. Waarom hebben dan niet meer bedrijven dit? Een mogelijk antwoord zou kunnen zijn: het is vandaag nog niet aan de orde bij ons.
Ok, laten we dan nakijken hoe relevant zo’n CCoE vandaag al kan zijn. We vroegen IT professionals daarom ook wat hun belangrijkste uitdagingen zijn voor dit jaar. Hun antwoorden waren: secure remote access, cloud gebaseerde office productivity oplossingen en team collabaration oplossingen. M.a.w. alle drie uitdagingen zijn onlosmakelijk met de cloud verbonden!
We kunnen het dan maar beter goed aanpakken, leren en continu verbeteren. Want, laat ons eerlijk zijn, binnen veel bedrijven verloopt de cloud journey niet altijd van een leien dakje. Bijvoorbeeld: na een cloudmigratie blijkt dat de omgeving niet volledig compliant is, meer kost dan gebudgeteerd, niet helemaal gedragen wordt door de gebruikers en niet voldoende schaalbaar is. Een CCoE kan dan een belangrijke rol gaan spelen om te verbeteren en in de toekomst beter te doen.
Waar de mosterd halen om er mee te starten? De meeste cloud leveranciers zoals AWS, MS en Google geven heel goede informatie over hoe zo’n CCoE op te zetten. Ook Gartner en IDC hebben al uitgebreide rapporten over het onderwerp. In praktijk moet je uiteraard een competent team hebben dat een CCoE bemand. Die expertise kan je mogelijks in je eigen organisatie vinden. Al kan het schoentje hier al nijpen want van de IT professionals die we bevroegen gaf de helft (51%) aan dat gekwalificeerd IT-personeel vinden één van hun grootste zorgen is. Of je doet beroep op externe experts die van cloud-implementaties en digitale transformatie hun levenswerk maken. Een mix van interne blik en externe blik kan van een CCoE een bijzonder krachtig instrument maken. Met het toenemend belang van de cloud en de stijgende IT-budgetten die er aan gespendeerd worden zou ik geen seconde meer aarzelen en direct een CCoE starten.