Ook in 2021 steeg internetverkeer: knooppunt BNIX noteerde nieuwe recordpieken

31 januari 2022

Ook in 2021 zette de stijging van het internetverkeer in ons land zich door. Dat blijkt uit cijfers van BNIX, het nationale internetknooppunt waarlangs een groot deel van het Belgische internetverkeer passeert. Zowel de gemiddelde trafiek als de pieken lagen in 2021 hoger dan in 2020, dat op zich al een absoluut recordjaar was. Momenteel is beheerder Belnet het BNIX-platform volledig aan het vernieuwen, onder andere om voorbereid te zijn op toekomstige datapieken. 

Het afgelopen jaar registreerde Belnet een gemiddelde datatrafiek van 224 gigabit per seconde op het BNIX-platform, een stijging met drie procent tegenover vorig jaar. “Ondanks de ongeziene internetpieken van 2020hebben we het internetverkeer in 2021 niet zien terugvallen”, duidt Stefan Gulinck, als Network Architect bij Belnet mee verantwoordelijk voor BNIX. “Integendeel, waar BNIX pas helemaal op de valreep van 2020 voor het eerst over de 600 gigabit per seconde ging, was dat in het voorjaar van 2021 al de normaalste zaak van de wereld. In die maanden noteerden we op weekdagen pieken boven de 600 Gbit/s. Ter vergelijking: dat komt overeen met alle inwoners van Brugge die tegelijk een video in HD streamen. Op 15 februari rond 12 uur gaf de teller zelfs 638 Gbit/s aan: nooit eerder werd er op één seconde zoveel dataverkeer uitgewisseld via het Belgische internetknooppunt. ”

De nieuwe BNIX hardware zal bestaan uit meerdere 1RU-switches die zich laten stapelen. Zo kan er indien nodig gemakkelijk opgeschaald worden. Elk van de switches beschikt over een capaciteit van 3,2 terabit per seconde. De switches zijn ook future proof wat betreft 400 Gbit/s aansluitingen.

Aanhoudend hoog plateau van januari tot april

Op de BNIX-grafieken vallen de strenge coronamaatregelen in het voorjaar van 2021 duidelijk af te lezen. Van januari tot april ligt de trafiek op een hoog plateau dat pas vanaf mei begint af te zwakken. Op het moment dat corona zijn greep op het land weer versterkt, is er opnieuw een toename. Maar de pieken van het voorjaar worden, in lijn met de lichtere maatregelen, niet meer bereikt.

Stefan Gulinck: “Hoewel het thuiswerk een grote impact heeft op onze cijfers, valt het op dat ook de trafiek in de zomer hoger ligt dan vroeger. Dat toont duidelijk aan dat onze informatiemaatschappij de ondergrens van onze dataconsumptie jaar na jaar naar boven stuwt. Hoe enorm geconnecteerd de Belg tegenwoordig is, zie je ook aan het feit dat het internetverkeer tegenwoordig vanaf 8 uur tot 22 uur erg hoog ligt. Het bevestigt ook de bredere trend dat de grens tussen het professionele en persoonlijke leven steeds verder vervaagt.”

Klaar voor de toekomst

BNIX regelt als ‘rondpunt’ van het Belgische internetverkeer de data-uitwisseling tussen alle grote Belgische telecomoperatoren en tal van grote bedrijven die internetdiensten aanbieden (zoals Netflix, Facebook en aanbieders van grote cloudinfrastructuren). Via BNIX bereikt het internetverkeer op alle snelwegen snel en efficiënt zowat alle Belgische particuliere en zakelijke eindgebruikers. Gezien die cruciale positie vernieuwt Belnet momenteel het hele BNIX-platform, onder andere met de steeds toenemende datastromen in het achterhoofd.

Dirk Haex, Technisch Directeur bij Belnet: “De digitalisering blijft zich doorzetten. Thuiswerk zal een blijvend onderdeel zijn van het nieuwe hybride werken en ook de aanhoudende rush naar de cloud zal de nood aan bandbreedte nog sterk doen toenemen. Ook de dataconsumptie van consumenten zal crescendo blijven gaan – kijk maar naar onze almaar hogere beeldkwaliteitseisen op vlak van streaming en de enorme opmars van online gaming. Het is aan Belnet, als beheerder van het BNIX-platform, om daar vooruitziend in te zijn. Vorig jaar al bleek BNIX bestand tegen de onverwachte uitdagingen waarvoor corona ons stelde. Met de huidige vernieuwing zal Belnet deze cruciale nationale infrastructuur optimaal voorbereiden voor nieuwe trends die de toekomst ongetwijfeld in petto heeft.”               

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This