Trend Micro blokkeert meer dan 94,2 miljard cyberdreigingen in 2021

27 januari 2022

Trend Micro’s threat intelligence-infrastructuur, Smart Protection Network (SPN), heeft in 2021 meer dan 94,2 miljard cyberdreigingen geblokkeerd die gericht waren op consumenten, overheden en zakelijke klanten. Dit is een toename van 42% in het aantal detecties ten opzichte van 2020. Het aantal aanvallen is in de tweede helft van 2021 met meer dan 53 miljard gestegen. In de eerste helft van 2021 blokkeerde Trend Micro nog 41 miljard dreigingen

De dreigingen werden gedetecteerd door meer dan vijf biljoen threat queries, een toename van 36% op jaarbasis ten opzichte van 2020. Trend Micro’s SPN gebruikt meer dan 250 miljoen sensoren over het breedste aanvalsoppervlak wereldwijd om organisaties en individuen sneller en proactief te beschermen.

“Trend Micro detecteert dreigingen op endpoints, mobiel, servers, IoT/IIoT, thuisnetwerken, messaging, corporate netwerken, web- en cloudomgevingen”, zegt Pieter Molen, Technical Director Benelux bij Trend Micro. “Dat getuigt van onze voortdurende inspanningen om de bescherming van aanvalsoppervlakken uit te breiden en onze geavanceerde detectie-technologieën te verbeteren die zijn ingezet voor 500.000 commerciële en overheidsorganisaties en miljoenen consumenten. Het benadrukt daarnaast ook de toenemende dreiging van kwaadaardige actoren, zoals we hebben beschreven in ons 2022 predictions-rapport.”

Ondanks een enorme toename in het aantal detecties van cyberdreigingen tussen 2020 en 2021, blokkeerde Trend Micro 66% minder ransomware-aanvallen in die periode. Dit ondersteunt de theorie dat deze aanvallen steeds gerichter worden ingezet. Een andere factor die bijdraagt aan deze afname is dat meer aanvallen in een vroeg stadium al geblokkeerd worden, voordat zij malware kunnen inzetten. In 2021 werden meer dan 14 miljoen aanvallen proactief gestopt voordat zij schade konden veroorzaken.

Zelfs met Trend Micro’s uitgebreide cloud-first beveiligingsmogelijkheden, moeten security teams voorbereid zijn op een nieuwe aanvalsgolf in 2022. Trend Micro voorspelt dat IoT-systemen, wereldwijde supply chains, cloudomgevingen en DevOps-functies het komend jaar vaker doelwit zullen zijn van cybercriminelen.

Om in 2022 om te kunnen gaan met een toenemend cyberrisico, zijn verbeterde op risico gebaseerde patching, XDR, server hardening, Zero Trust, netwerkmonitoring en een DevSecOps-aanpak van cruciaal belang.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This