Omikron zorgt voor 521% toename in corona-gerelateerde phishing

20 januari 2022

Cybercriminelen spelen slim in op de zorgen rond de Omikron-variant en de sterk toegenomen vraag naar coronatests, met een golf aan phishing mails rond coronatestkits. In het nieuwste Threat Spotlight-rapport van Barracudaconcluderen onderzoekers dat het aantal phishingcampagnes rond coronatestkits sinds oktober 2021 met 521 procent is gestegen. 

In de Benelux zijn ook al andere vormen van corona-gerelateerde phishing gedetecteerd door Barracuda. Zo worden er phishing mails verzonden waarin de ontvanger een financiële tegemoetkoming vanwege corona/Covid-19 wordt voorgespiegeld. De daadwerkelijke URL blijkt echter naar een andere locatie te verwijzen Op deze manier proberen criminelen inloggegevens te bemachtigen. 

Dit is niet voor het eerst dat de coronapandemie door cybercriminelen wordt aangegrepen voor phishing campagnes. Aan het begin van de coronapandemie, in maart 2020, zagen Barracuda-onderzoekers zelfs een toename van 667 procent in corona-gerelateerde phishing aanvallen. Dat gebeurde opnieuw begin 2021, toen in verschillende landen de vaccinatieprogramma’s op gang kwamen, met een golf aan vaccin-gerelateerde e-maildreigingen. 

In deze nieuwste golf gebruiken criminelen verschillende methoden. Tot de meest voorkomende vormen van fraude behoren aanbiedingen voor coronatests en andere medische benodigdheden zoals maskers of handschoenen. Daarbij gaat het in sommige gevallen om nagemaakte of niet-goedgekeurde producten. In de andere gevallen krijgen ontvangers valse meldingen van bestellingen voor coronatests, waarbij gevraagd wordt om via PayPal te betalen voor de aankoop van snelle coronatests. Ook doen sommige oplichters zich voor als testlabs, testaanbieders of werknemers die vervalste corona-testuitslagen sturen. 

“Het is niet voor het eerst dat cybercriminelen proberen in te spelen op de zorgen en actuele ontwikkelingen rond de coronapandemie. Net als de dreiging van corona zelf, zal deze vorm van phishing niet snel verdwijnen, maar er zijn manieren waarop bedrijven zichzelf kunnen beschermen”, zegt Alain Luxembourg, regional director Benelux bij Barracuda.“Om te beginnen zijn er geavanceerde e-mail securityoplossingen die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) e-mail aanvallen detecteren en blokkeren, ook als deze zo ontworpen zijn dat ze traditionele gateways en spamfilters omzeilen. Daarnaast is het belangrijk om met regelmatige trainingen het bewustzijn onder medewerkers rond corona-gerelateerde phishing en andere potentiële dreigingen te vergroten.” 

De volledige Barracuda Threat Spotlight over de toename van corona-gerelateerde phishing is hier te vinden. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This