SAP rapporteert in 4e kwartaal grote stijging in cloud-backlog

18 januari 2022

SAP heeft zijn financiële resultaten voor het vierde kwartaal en de totaalcijfers van 2021 bekendgemaakt.

De belangrijkste financiële resultaten zijn:

  • Grote stijging in cloud-backlog met 32% tot 9,45 miljard euro (non-IFRS) en met 26% (bij gelijke valutakoersen), een groei van 4 procentpunten bij gelijke valutakoersen.
  • Het huidige Stellar SAP S/4HANA cloud-backlog laat een recordstijging zien van 84% (non-IFRS, en 76% bij gelijke valutakoersen). Dit is voornamelijk te danken aan de groeiende vraag naar ‘RISE with SAP’. 
  • In het vierde kwartaal steeg de totale cloudomzet 28% tot 2,61 miljard euro (IFRS), met een cloudversnelling binnen het gehele cloudportfolio. Zo steeg de SAP S/4HANA-cloudomzet met 65% naar 329 miljoen euro (IFRS) en de opbrengst uit cloud en software met 6% naar 6,99 miljard euro (IFRS en non-IFRS).
  • De omzet uit softwarelicenties daalde echter vergeleken met het vierde kwartaal in 2020 met 14% naar 1,46 miljard euro (IFRS en non-IFRS).

Financiële resultaten heel boekjaar 2021

  • Over het gehele jaar gezien een forse cloudversnelling over de hele linie. Hiermee bereikt SAP eenvoudig de voor 2021 opgestelde prestatierichtlijnen en overtreft daardoor de verwachtingen. 
  • De IFRS-cloudomzet steeg in 2021 met 17%; de non-IFRS-cloudomzet steeg met 16% (19% stijging bij gelijke valutakoersen).
  • De opbrengst uit cloud en software is in 2021 met 4% gestegen (5% bij gelijke valutakoersen). 
  • De IFRS-operationele winst daalde daarentegen met 30%; non-IFRS operationele winst daalde met 1% (1% stijging bij gelijke valutakoersen).

Resultaten boven verwachting

De kracht en de uitvoering van de SAP-strategie komt op meerdere fronten tot uiting met een uitzonderlijk klantmomentum in zijn cloudportfolio en financiële prestaties die de marktverwachtingen overtreffen. Dit wordt ondersteund door een sterke vraag naar RISE with SAP bij klanten van elke omvang. De klanttevredenheid blijft daarnaast toenemen, wat weerspiegeld wordt in de hoge verlengingspercentages.

SAP heeft er vertrouwen in dat het positieve momentum in 2022 zal aanhouden en verwacht een versnellende groei van de cloudomzet, ondersteund door een sterke tractie van SAP S/4HANA Cloud.

Christian Klein, CEO van SAP: “De omvang van onze cloudervaring is duidelijk. Steeds meer bedrijven kiezen voor SAP om hen te helpen hun bedrijf te transformeren, veerkrachtige supplychains op te bouwen en duurzame ondernemingen te worden terwijl ze overstappen naar de cloud. Dit momentum wordt weerspiegeld in het enorme succes van “RISE with SAP”, ons kenmerkende cloudaanbod, en in de uitstekende groei van ons hele portfolio. Onze groeiversnelling wijst op een nog groter potentieel.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This