Clean Hydrogen Partnership verstrekt 2,5 miljoen euro voor koolstofarme brandstofcellen voor datacenters

17 december 2021

Het Clean Hydrogen Partnership verstrekt 2,5 miljoen euro aan Equinix, Inc en zes andere techbedrijven om een project voor de ontwikkeling van koolstofarme brandstofcellen voor datacenters te helpen financieren. Het doel is om de koolstofemissies van de data-centerwerkzaamheden compleet terug te dringen.

Het project, genaamd EcoEdge PrimePower (E2P2), is een nieuw proof-of-concept-initiatief. E2P2 focust zich op de ontwikkeling van brandstofcellen met een lage milieu-impact die economische en veerkrachtige primaire stroomoplossingen bieden voor de datacenterindustrie. “Het E2P2-project zorgt voor schone, op brandstofcellen gebaseerde oplossingen voor het koolstofvrij maken van datacenters. Daar zijn wij trots op. Projecten zoals E2P2 zijn absoluut essentieel voor het behalen van onze ambitieuze EU-klimaatdoelstellingen”, vertelt Bart Biebuyck, uitvoerend directeur van Clean Hydrogen Partnership.

Schone, primaire stroom voor datacenters

Het consortium, bestaande uit Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SOLIDpower, TEC4FUELS en Vertiv, onderzoekt een innovatieve integratie van vaste-oxidebrandstofcellen (SOFC) met UPS-technologie en lithium-ionbatterijen, om schone primaire stroom te kunnen leveren aan datacenters en andere IT-infrastructuren. De toepassing van SOFC op aardgas als primaire krachtbron maakt het mogelijk om de basis te leggen voor het gebruik van groene waterstof voor brandstofceltoepassingen, zowel voor noodsystemen als voor primaire krachtbronnen.

Equinix heeft een langetermijndoelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn en wereldwijd volledig schone energie te gebruiken. Daarnaast maakt het E2P2-project deel uit van de doelstelling van het bedrijf om prioriteit te geven en steun te verlenen aan de ontwikkeling van schone en duurzame energieoplossingen voor toepassing in de hele datacenterindustrie.

“Het E2P2-project hoopt een doorbraak te zijn in het wereldwijd milieuvriendelijker maken van datacenters. Equinix zet zich in om onze impact op het milieu te beperken. Dit project biedt een unieke kans om te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van innovatieve, schone, primaire energiebronnen. Het is belangrijk dat we de groei van de Europese markt voor schone en betrouwbare stroom steunen”, vertelt Eugene Bergen Henegouwen, EMEA President van Equinix.

Lees het volledige, Engelstalige persbericht hier.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This