Nutanix-experts voorspellen trends voor 2022

10 december 2021

Nutanix, aanbieder van private, hybrid en multicloud-computing, deelt 8 voorspellingen voor 2022. Ondanks een bewogen jaar, waarin de cloud steeds vaker centraal kwam te staan in nieuwe werkmodellen, kijken we vol frisse moed vooruit naar 2022. Verschillende Nutanix-experts spreken hun verwachtingen uit over wat ons het komende jaar te wachten staat. Te starten met de lokale visie van Luc Costers, Country Lead Belux & Oost-Europa, aangevuld met de input van oa de CEO, CTO en CIO van Nutanix global. 

Data en securityvereisten vragen om geïntegreerd platform  

Door het dreigende tekort aan ICT-profielen, kijken veel Belgische bedrijven naar de meest voor de hand liggende oplossing: de public cloud.  Maar niet altijd zijn alle troeven van de publieke cloud noodzakelijk, wat resulteert in overconsumptie en hoge (vaak onverwachte) facturen. CIO’s die IT infrastructuur benaderen via een software defined datacenter op een hyper converged infrastructuur zullen over voldoende mensen beschikken om én de infrastructuur draaiende te houden én nieuwe disruptieve projecten aan te vatten: dit zal hen op termijn een zitje opleveren in de directieraad. Daarnaast moeten we in 2022 opnieuw veel aandacht besteden aan cybercrime. Zeker nu bedrijven afhankelijk zijn van data, is het voor de CIO belangrijk om over een geïntegreerd platform te beschikken dat een coherentie garandeert van security policies in zowel de public als de private cloud omgeving, dankzij een overkoepelend management dashboard dat 1 beheersomgeving bied voor on- en off premise virtuele machines, containers, bestanden en objecten, databases, … – Luc Costers, Country Lead Belux & Oost-Europa bij Nutanix 

Nieuwe manieren om schaars talent te behouden 

Technologie zal een belangrijke enabler worden van de groeiende arbeidsmarkt en de betrokkenheid van werknemers, de bedrijfscultuur, gezondheid, flexibel werken en natuurlijk de productiviteit verder stimuleren. Bedrijven die leren hoe zij technologie goed kunnen aanpassen en inzetten voor deze doeleinden, zullen een concurrentievoordeel behalen als het gaat om het aantrekken en behouden van nieuw, en schaars, talent. – Rajiv Ramaswami, President en CEO bij Nutanix. 

Meer inzet van artificial intelligence 

2022 wordt het jaar van artificial intelligence (AI). Gezien de technologische vooruitgang en het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, verwacht ik dat veel meer bedrijven AI zullen gebruiken om uitdagingen aan te pakken. De realiteit is echter dat AI niet gemakkelijk is. Dus naast een verhoogde focus, verwacht ik dat veel bedrijven zullen falen in hun eerste poging met AI. Aan de andere kant denk ik dat bedrijven die hun eerste stappen op het gebied van AI zetten, meer kans van slagen hebben als ze beginnen met afgebakende projecten en sterke bedrijfsdoelen in gedachten, in plaats van te proberen direct grote problemen aan te pakken. – Rajiv Ramaswami, President en CEO bij Nutanix. 

Verdere opkomst van de hybrid cloud 

Mede dankzij de bewogen jaren waarin veel van bedrijven is gevraagd met betrekking tot hun flexibiliteit, voorspel ik dat de hybrid cloud steeds vaker de voorkeursomgeving wordt voor steeds meer bedrijven. Naarmate IT-teams workloads in meerdere clouds implementeren, zullen bedrijven op zoek gaan naar meer operationele consistentie voor hun clouds, wat leidt tot de adoptie van technologieën die uniforme gebruikerservaringen, beleidsregels, security en SLA’s bieden. – Rajiv Mirani, CTO bij Nutanix. 

Data-security als grootste uitdaging 

Security zal een topprioriteit blijven voor IT, met data-security als grootste uitdaging. De waarde van data kan niet meer worden ontkend. De meeste bedrijven draaien op data. Het beveiligen hiervan is echter een van de grootste uitdagingen van deze tijd gebleken. Nu hybride data steeds overheersender worden, zijn nieuwe data-tracking- en governance-tools nodig om te kunnen blijven voldoen aan compliance-regelgeving en security-vereisten. – Rajiv Mirani, CTO bij Nutanix. 

Cyber-exploits zullen verfijnder worden en WFH-trends zullen dit verergeren 

Ik voorspel dat we in 2022 de eerste grote cyber-exploits zullen zien die profiteren van technologische vooruitgang die nog niet goed is beveiligd. Misschien zien we een grote exploit die gebruikmaakt van de recente verbeteringen van gezichtsherkenningstechnologie om een impactvolle deep fake uit te voeren, of zien we dat bedrijven of naties geïnfiltreerd worden via 5G. Ondanks dat 5G veiliger is dan eerdere draadloze technologie, is de attack surface veel groter. Daarnaast vergroot het werken op afstand de waarde van de data die via 5G worden gedeeld. – Wendy M. Pfeiffer, CIO en SVP bij Nutanix. 

Winst als continuüm, niet als ‘event’ 

Verouderde verkoopmethoden en incentivemodellen behoren tot het verleden. Nu klanten hun IT-producten vaker consumeren via abonnementen in plaats van eenmalige aankoop, komen leveranciers onder druk te staan om partnerincentives af te stemmen op de customer journey. Ik denk dat het opsplitsen van de incentive-stack meer duurzame waarde gaat creëren voor klanten. Bij Nutanix onderzoeken we daarom hoe we partners kunnen belonen gedurende de volledige tijd die een klant met ons doorbrengt. We zijn van mening dat het partners beter in staat stelt hun betrokkenheid bij klanten te verdiepen. – Christian Alvarez, Senior Vice President of Worldwide Channel Sales bij Nutanix. 

Het juiste doen voor klanten 

We verwachten dat het partnerlandschap nog meer voorbeelden gaat zien van leveranciers die een gemeenschappelijke basis vinden op basis waarvan zij kunnen voldoen aan de vraag naar completere, multi-technologische oplossingen. Allianties zullen niet alleen worden aangedreven door de klanten van vandaag, maar ook door de klanten van morgen, aangezien nieuwe innovaties ook meer complexiteit met zich meebrengen. Dit is geen nieuwe trend. Zo is Nutanix onlangs strategische relaties aangegaan met Red Hat en Citrix, die beide van grote waarde zijn gebleken voor onze partners. Om te kunnen voldoen aan de veranderende en steeds complexer wordende vraag van klanten, zullen allianties essentieel zijn. – Christian Alvarez, Senior Vice President of Worldwide Channel Sales bij Nutanix. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This